ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών στη Λάρνακα μέχρι τον Οκτώβριο ζητά η Επ. Εσωτερικών

Ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών στη Λάρνακα μέχρι τον Οκτώβριο ζητά η Επ. Εσωτερικών

Πιέζει η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής τους Δήμους Λάρνακας και Αραδίππου όπως εργαστούν άμεσα, ώστε να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα μέχρι τον Οκτώβριο, για να μην αντιμετωπιστεί ξανά το φαινόμενο των προβλημάτων από τη θεομηνία, όπως είχε συμβεί φέτος το χειμώνα.

Το θέμα για τα προβλήματα που προέκυψαν από τις πλημμύρες στη Λάρνακα και οι ενέργειες των αρμοδίων για αποτροπή τέτοιων καταστροφών, το οποίο συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών, θα επανέλθει προς συζήτηση τον προσεχή Σεπτέμβριο, με στόχο τον έλεγχο των κρατικών υπηρεσιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο μεταξύ, αναφορικά με τις αποζημιώσεις στους πληγέντες, εκκρεμούν 50 ενστάσεις, που αφορούν οικίες, αυτοκίνητα και επαγγελματικές στέγες.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή, ο Δήμαρχος Λάρνακας, Αντρέας  Λουρουτζιάτης, είπε πως πρέπει να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα μέχρι τον Οκτώβριο, για να προσθέσει ότι στην περιοχή Καμάρες αναμένεται μια γεωτεχνική μελέτη από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα του μνημείου, αφού το κανάλι περνά κάτω από το ένα πόδι των Καμάρων και το κανάλι το ίδιο που εκρέει προς τη θάλασσα.

Όπως είπε ο κ. Λουρουτζιάτης “αυτό είναι ένα κόστος 600 χιλιάδες ευρώ και έχουν αρχίσει και πρέπει να τελειώσουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2015”, σημειώνοντας ότι για το μεγαλύτερο έργο της πλήρους αποκατάστασης ενός αντιπλημμυρικού έργου, το οποίο να έχει σημασία και να αποδώσει σωστά ξεκίνησε τώρα η προκήρυξη προσφορών για μελετητή, ένα έργο το οποίο κοστολογείται γύρω στα 6 με 8 εκατομμύρια ευρώ.

“Θα γίνει κατά φάσεις με την πρώτη φάση να έχει διάρκεια ενός έτους. Τώρα που έγιναν όλες οι ενημερώσεις ο Δήμος Λάρνακας θα ενημερώσει και τους κατοίκους, αυτούς δηλαδή, που έχουν πληγεί από τη θεομηνία”, είπε.

Εξήγησε πως το κανάλι ξεκινά από την περιοχή Καμάρες και θα εκβάλλει στη θάλασσα, ενώ πρόσθεσε έχει γίνει συνεννόηση με το Τμήμα Δασών και θα γίνει φύτευση ένθεν και ένθεν του καναλιού.

Είπε ακόμα πως αυτή τη στιγμή το κανάλι δέχεται 21 κυβικά μέτρα νερού, ενώ από τα άλλα υδατορέματα γύρω από τη Λάρνακα εισέρχονται 80 κυβικά μέτρα, συμπληρώνοντας ότι γι` αυτό το λόγο θα γίνει το αντιπλημμυρικών έργο να μπορεί να δέχεται αυτούς τους μεγάλους όγκους νερού.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, είπε ότι το πρόβλημα των πλημμυρών δημιουργήθηκε από την άναρχη ανάπτυξη, τη μη ύπαρξη κανόνων όσον αφορά την ανέγερση κατοικιών ή χάραξη δρόμων, την παράλειψη να δημιουργηθούν κανάλια ομβρίων υδάτων, με αποτέλεσμα αρκετοί συμπολίτες μας να έχουν υποστεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ ζημιά.

“Σε μια συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους των υπηρεσιών του κράτους έχουν χωριστεί τα έργα αυτά, που μπορούν να γίνουν τώρα το καλοκαίρι, δηλαδή να διαπλατυνθούν τα κανάλια, να χαραχτούν νέα κανάλια, ώστε να μπορέσουν τα όμβρια ύδατα να κατευθύνονται ως την θάλασσα και αν χρειαστεί και ως την Αλυκή. Από την άλλη έχουν δρομολογηθεί τα έργα πιο μακράς πνοής όπως είναι το κανάλι στις Καμάρες και το αντλιοστάσιο στην περιοχή Μητροπόλεως”, ανέφερε ο κ. Ζαχαρίου.

Επίσης, είπε πως πρόθεση των μελών της Επιτροπής είναι το Σεπτέμβριο να φέρουν ξανά το θέμα στη Βουλή, για να ελέγξουν τις κρατικές υπηρεσίες και τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, αν αυτά που έχουν υποσχεθεί, έχουν πραγματοποιηθεί για να μην συναντήσουμε του χρόνου ξανά το ίδιο πρόβλημα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, είπε πως το κόμμα του θεωρεί ότι “επείγει να αρχίσουν να υλοποιούνται κάποια έργα τα οποία δεν θα ξανακαταστήσουν τη Λάρνακα ανοχύρωτη πολιτεία μπροστά στα ακραία καιρικά φαινόμενα”.

Επιπλέον, είπε πως θα πρέπει να επισπευσθεί η εξέταση κάποιων ενστάσεων, αναφορικά με την αποζημίωση τόσο οικιών, όσο και αυτοκινήτων, αλλά και άλλων επαγγελματικών στεγών.

“Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθεί τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών, όσο και η Επαρχιακή Διοίκηση και ο Δήμος Λάρνακας, για να μην βρεθούμε ξανά μπροστά σε παρόμοια φαινόμενα”, σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γιώργος Προκοπίου, είπε πως κάποιοι από τους πληγέντες δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα, για να προσθέσει πως έχουν ζητήσει να εξετάσουν άμεσα τις ενστάσεις, ούτως ώστε να αποζημιωθούν.

“Για τον έλεγχο των εργασιών που γίνονται από τους Δήμους και από τα άλλα αρμόδια τμήματα του κράτους θα εξετάσουμε ξανά την πρόοδο αυτών των εργασιών στις αρχές Σεπτεμβρίου, για να δούμε πού έχουμε φτάσει, ούτως ώστε να προλάβουμε, προτού ακόμα μπει ο χειμώνα, για να μη  ξανασυμβεί αυτό το δυσάρεστο συμβάν”, κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βηρυτό

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top