ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγανάκτηση ασθενών για τις λίστες αναμονής – «Πάνε μόνοι τους σε ειδικούς γιατρούς…τα 25 ευρώ penalty δεν είναι καθόλου αποτρεπτικό»

Αγανάκτηση ασθενών για τις λίστες αναμονής – «Πάνε μόνοι τους σε ειδικούς γιατρούς…τα 25 ευρώ penalty δεν είναι καθόλου αποτρεπτικό»

Στα όρια τους φαίνεται να βρίσκονται οι οργανωμένοι ασθενείς όσο αφορά τις τεράστιες λίστες αναμονής στα νοσοκομεία για εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, μίλησε στον ALPHA, στην εκπομπή, «Alpha ενημέρωση», κάνοντας έκκληση στην Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών σχολιάζοντας όσα απασχολούν τη δημόσια υγεία και μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια για τις λίστες αναμονής, είναι η παραπομπή ασθενών σε ειδικούς γιατρούς ενώ δεν χρειάζεται. Ενδοκρινολόγος, που είναι και μια ειδικότητα με λίγους γιατρούς, μου έχει πει ότι το 70% των ασθενών που βλέπουν, δεν έπρεπε να τους βλέπουν. Άρα όταν υπάρχει τόσο μεγάλη υπερεπισκεψιμότητα, αχρείαστη, εκεί είναι το πρόβλημα", ανέφερε ο κύριος Κουλούμας.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών τόνισε πως υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι απειλούν τους προσωπικούς τους ιατρούς ότι εάν δεν τους δώσουν παραπεμπτικό για ειδικό γιατρό θα φύγουν από τη λίστα τους, επισημαίνοντας πως ένας επιστήμονας δεν μπορεί να ενδίδει και να παραπέμπει αχρείαστα κάπου ένα ασθενή.

«Τα δύο παραπεμπτικά είναι πολύ καλό και το έχουμε ψηφίσει. Ένας στους δύο ασθενείς όμως, πάει κατευθείαν στους ειδικούς γιατρούς γιατί το penalty των €25 για απευθείας πρόσβαση στους ειδικούς δεν είναι καθόλου αποτρεπτικό. Και έχουμε στοιχεία από τον ΟΑΥ ότι πηγαίνουν από μόνοι τους και αχρείαστα στους ειδικούς γιατρούς. Τα προβλήματα είναι εκεί και πρέπει να ληφθούν μέτρα και αποφάσεις», συμπλήρωσε.

«Γαστρεντερολόγο έχουμε έναν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και έναν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, πως θα λύσουμε προβλήματα; Όταν θέλει να προσλάβει γιατρούς αλλά δεν μπορεί γιατί είναι όλα οριζόντια, όταν εργάζεται μέχρι το μεσημέρι, είναι όλα συνδεδεμένα με τον τομέα της υγείας ο οποίος  χρήζει αποφάσεων και μέτρων»

Καταληκτικά ο κύριος Κουλούμας είπε ότι η κατάσταση βρίσκεται πλέον σε σημείο που χρειάζεται πολιτική παρέμβαση καθώς και ο καταλυτικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top