ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαμβάνουμε τα μέτρα μας ενάντια στις παραβιάσεις της υφαλοκρηπίδας μας, υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου

Λαμβάνουμε τα μέτρα μας ενάντια στις παραβιάσεις της υφαλοκρηπίδας μας, υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου

Λαμβάνουμε τα μέτρα μας ενάντια σε κάθε προσπάθεια παραβίασης της υφαλοκρηπίδας μας, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί ΑΟΖ και στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογο του της Βενεζουέλας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «λαμβάνουμε τα μέτρα μας ενάντια σε κάθε προσπάθεια παραβίασης της υφαλοκρηπίδας μας».

«Την τελευταία φορά η Ελλάδα μπήκε στην υφαλοκρηπίδα μας για 1 χλμ. Εμείς εκδώσαμε την αναγκαία NAVTEX και κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Όταν απομακρύνθηκαν από εδώ, ήθελαν να μπουν ξανά, αυτή τη φορά από την Κύπρο, και είχαν την ίδια μεταχείριση και εκεί», υποστήριξε ο κ. Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον ίδοι «διαμαρτύρονται συνεχώς για την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα», ισχυριζόμενος ότι «δεν γνωρίζω σε τι ωφελεί αυτό, ίσως για εσωτερική κατανάλωση».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας έχουν καθοριστεί. «Τα έχουμε καταχωρήσει στα Ηνωμένα Έθνη. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα έναντι οποιασδήποτε απόπειρας παραβίασης της υφαλοκρηπίδας μας».

«Πρόσφατα, η Ελλάδα ήθελε να πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα εκεί. Ο στόχος τους δεν είναι επιστημονική έρευνα εκεί στο 1 χιλιόμετρο, αλλά να παραβιάσουμε την υφαλοκρηπίδα μας. Εκδώσαμε την αναγκαία NAVTEX, προβήκαμε στις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Το ναυτικό μας εμπόδισε πρώτα το πλοίο και δεν του επέτρεψε να μπει σε αυτή τη περιοχή», είπε.

Όταν απομακρύνθηκαν από εδώ, πρόσθεσε, «προσπάθησαν εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας από την Κύπρο αυτή τη φορά. Είχαν την ίδια αντιμετώπιση και εκεί, πήραμε τα απαραίτητα μέτρα».

Υποστήριξε ότι «όταν με τις ενέργειές μας στο πεδίο καταργούμε τον χάρτη της Σεβίλλης, αυτό δεν μπορούν να το χωνέψουν».

«Αφενός, παραπονιούνται στη διεθνή κοινότητα για την Τουρκία. Δεν μπορούν να ηρεμήσουν αν δεν κάνουν δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας 2-3 φορές την ημέρα», υποστήριξε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος Υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί και ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο όπως κηρύχθηκε και υφαλοκρηπίδα, ωστόσο είπε ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων. «Δηλώσαμε την υφαλοκρηπίδα μας, την καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ, την προστατεύουμε καλά», είπε, θέτοντας το ερώτημα: «Επιπλέον, τι χρησιμεύει η δήλωση ΑΟΖ; Για τα πλούτη στο νερό, το ψάρεμα».

Για παράδειγμα, συνέχισε ο ίδιος, «έχουμε δηλώσει την υφαλοκρηπίδα μας στη Μαύρη Θάλασσα ως ΑΟΖ ταυτόχρονα. Και στη Μεσόγειο μπορούμε επίσης να το δηλώσουμε. Στη συνέχεια, όταν τη δηλώσουμε καμία χώρα ή ψαράς δεν θα μπορεί να εισέλθει στην περιοχή όπου βρίσκεται η υφαλοκρηπίδα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου «η ΑΟΖ δεν έχει δηλωθεί επειδή δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη στο θέμα του ψαρέματος στη Μεσόγειο αυτή τη στιγμή, αλλά μπορεί να υπάρξει. Δεν υπάρχουν εμπόδια ενώπιόν μας εδώ, αλλά δεν είναι σωστή η αντίληψη ότι ‘δεν μπορεί να προστατευτεί ο υποθαλάσσιος πλούτος ή υφαλοκρηπίδα αν δεν κηρυχθεί ΑΟΖ».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top