Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Τις κακοποιούσε σεξουαλικά από 10 ετών - Μαρτύριο ο σύντροφος της μητέρας τους για τρία ανήλικα κορίτσια στην Λευκωσία

19.10.2021
13:48
Αστυνομικό Ρεπορτάζ

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε ποινή σήμερα, 19.10.2021, σε άνδρα ηλικίας 31 ετών ο οποίος παραδέχθηκε είκοσι κατηγορίες του αδικήματος της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιού, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιού και της Παιδικής Πορνογραφίας και δώδεκα κατηγορίες του αδικήματος της Κοινής Επίθεσης.

Τα αδικήματα της σεξουαλικής κακοποίησης στρέφονταν κατά των θυγατέρων της συζύγου του, ηλικίας 10-13 ετών κατά τον χρόνο διάπραξης των αδικημάτων, και  ηλικίας 11- 14 ετών κατά τον χρόνο διάπραξης των αδικημάτων. Τα αδικήματα της κοινής επίθεσης στρέφονταν εναντίον των τριών θυγατέρων της συζύγου του.

Η δίωξη σε άλλες κατηγορίες που, επίσης, αντιμετώπιζε ο κατηγορούμενος αναστάληκε από τον Γενικό Εισαγγελέα με την αλλαγή της απάντησης του κατηγορούμενου σε παραδοχή στις πιο πάνω αναφερόμενες κατηγορίες μετά την έναρξη ακροαματικής διαδικασίας και πιο συγκεκριμένα την ολοκλήρωση της μαρτυρίας αστυφύλακα.

Σύμφωνα με τα γεγονότα που εκτέθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου τα τρία ανήλικα κορίτσια όπως επίσης και ένα ανήλικο αγόρι είναι παιδιά χωρισμένων γονιών. Οι γονείς των πιο πάνω χώρισαν το 2013 και τα παιδιά έμεναν με τη μητέρα τους. Σε μεταγενέστερο στάδιο η μητέρα των ανηλίκων γνώρισε τον κατηγορούμενο και αφού δημιούργησε μαζί του δεσμό, αυτός, το 2017, μετακόμισε στην οικία της, όπου και διέμεναν μαζί και τα παιδιά της.

Τον Φεβρουάριο του 2020 λήφθηκε αναφορά στην Αστυνομία από το Γυμνάσιο στο οποίο φοιτούσε η ανήλικη ότι αυτή ανέφερε στην καθηγήτρια της ότι δέχεται σωματική βία από τη μητέρα της, αλλά και από τον κατηγορούμενο, συμβίο της μητέρας της. Επιπλέον η ανήλικη ανέφερε ότι είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον κατηγορούμενο.

Μέλη της Αστυνομίας ανέλαβαν άμεσα τη διερεύνηση της υπόθεσης και στο σχολείο της ανήλικης μετέβηκε Οικογενειακή Σύμβουλος από το Σπίτι του Παιδιού, όπου σε συνάντηση που είχε με την ανήλικη, η τελευταία της ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος την άγγιζε σε ευαίσθητα σημεία. Α

κόμη ανέφερε ότι τόσο η ίδια όσο και τα αδέλφια της δέχονταν σωματική βία από τη μητέρα τους και τον κατηγορούμενο. Στις συνέχεια λήφθηκε από την ανήλικη οπτικογραφημένη κατάθεση στην οποία ανέφερε ότι από το 2017 που ο κατηγορούμενος πλέον διέμενε στην ίδια οικία μαζί τους, ως συμβίος της μητέρας τους, σε διάφορες περιπτώσεις, συμμετείχε σε σεξουαλικές πράξεις με την ανήλικη. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά του κατηγορούμενου λάμβανε χώρα σε διάφορα δωμάτια του σπιτιού και αν και η ανήλικη προσπάθησε να μιλήσει στη μητέρα της για όσα συνέβαιναν, δεν βρήκε ανταπόκριση.

Η κακοποιητική συμπεριφορά του κατηγορούμενου προς την ανήλικη ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2017 όταν αυτή ήταν 10 ετών και τερματίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, όταν έγινε η καταγγελία και αφού η ανήλικη ήταν πλέον 13 ετών. Όταν ο κατηγορούμενος προέβαινε σε αυτές τις πράξεις εις βάρος της, δεν της έλεγε κάτι και εκείνη προσπαθούσε να τον απωθήσει αλλά δεν τα κατάφερνε. 

Κατά την ίδια περίοδο, δηλαδή μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Φεβρουαρίου 2020, σε διάφορες περιπτώσεις, ο κατηγορούμενος επιτέθηκε στην ανήλικη, κτυπώντας την με τα χέρια του σε διάφορα σημεία του σώματος της. Ο κατηγορούμενος συνελήφθηκε στις 26.2.2020 για τα πιο πάνω αδικήματα και κατόπιν επίστησης της προσοχής του στο Νόμο απάντησε «Εν έκαμα τούποτα».

Στην πορεία της διερεύνησης λήφθηκαν οπτικογραφημένες καταθέσεις και από τις ανήλικες αδελφές από το περιεχόμενο των οποίων προέκυψε ότι και αυτές ήταν θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς του κατηγορούμενου. Η δεύτερη αδελφή κατά την χρονική περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2017 που ήταν 11 ετών και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 που η ανήλικη ήταν 14 ετών, ήταν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον κατηγορούμενο.

Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος, σε διαφορετικές περιπτώσεις κατά την πιο πάνω περίοδο, συμμετείχε σε σεξουαλικές πράξεις μαζί της. Κατά την ίδια περίοδο, ο κατηγορούμενος, συστηματικά κτυπούσε την ανήλικη σε διάφορα σημεία του σώματος της. Σωματική βία ο κατηγορούμενος ασκούσε και στην τρίτη ανήλικη από την οποία επίσης λήφθηκε οπτικογραφημένη κατάθεση. Στην κατάθεση της η ανήλικη ανέφερε ότι μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Φεβρουάριου 2020, σε διαφορετικές περιπτώσεις, ο κατηγορούμενος επιτέθηκε σε αυτήν, κτυπώντας την με το χέρι σε διάφορα σημεία του σώματος της.

Ο κατηγορούμενος επανασυνελήφθηκε από την Αστυνομία στις 4.3.2020 για τα αδικήματα που διέπραξε εναντίον και των τριών ανηλίκων αδελφών και αφού του επιστήθηκε η προσοχή του στο Νόμο απάντησε «ό,τι έχω να πω θα το πω στο Δικαστήριο». Την ίδια απάντηση έδωσε και στις ερωτήσεις που του τέθηκαν κατά τη διάρκεια της λήψης της ανακριτικής του κατάθεσης. Οι ανήλικες παραπέμφθηκαν για ψυχολογική αξιολόγηση από Κλινικούς Ψυχολόγους του Σπιτιού του Παιδιού. Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις, οι δύο αδελφές παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα, ενώ τα αγγίγματα από τον κατηγορούμενο τους έχουν προκαλέσει ψυχικά ενοχλήματα, με αποτέλεσμα να γίνει σύσταση για ατομική θεραπεία τους με ψυχολόγο.

Η τρίτη αδελφή εμφάνιζε ψυχοσυναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες που πιθανόν να συνδέονταν με τα περιστατικά ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης που έχει βιώσει. Κατά την επιβολή ποινής το Κακουργιοδικείο τόνισε καταρχήν τη σοβαρότητα των αδικημάτων, η οποία προκύπτει τόσο από την φύση τους όσο και από την ποινή που προβλέπεται από τον Νόμο. Επεσήμανε περαιτέρω πως το γεγονός και μόνο ότι τέτοιου είδους αδικήματα στρέφονται κατά των ηθών αλλά προσβάλλουν, παράλληλα, και καταρρακώνουν την προσωπικότητα των θυμάτων, καθιστούν τούτα εξαιρετικής σοβαρότητας, καλώντας επιτακτικά, στην επιβολή αποτρεπτικών ποινών.

Κατόπιν αναφοράς σε σχετική επί του θέματος νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το Κακουργιοδικείο εξέτασε τα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης και διαπίστωσε πως αυτή εντάσσεται στην κατηγορία της επαφής διά του αγγίγματος στο σώμα του θύματος, χωρίς να υπάρχει επαφή σε γυμνό σημείο.

Παρόλα αυτά, με αναφορά στις περιστάσεις της παρούσας περίπτωσης, βαρύνουσα σημασία δόθηκε στο γεγονός ότι ο κατηγορούμενος δεν σεβάστηκε τις δύο ανήλικες παραπονούμενες, ούτε έλεγξε τις γενετήσιες επιθυμίες του, κακοποιώντας αυτές σεξουαλικά σε δέκα διαδοχικές ημερομηνίες σε διάφορα δωμάτια του σπιτιού τους. Η επαναλαμβανόμενη αυτή έκνομη συμπεριφορά του η οποία διήρκησε για ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα, ήτοι από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, και σε περίοδο που τα θύματα είχαν ηλικία μικρότερη των 13 ετών αποτελεί στοιχείο που προσδίδει ιδιαίτερη σοβαρότητα στην παρούσα υπόθεση.

Τέλος, σύμφωνα με τα όσα υπέδειξε το Δικαστήριο, το γεγονός ότι οι πράξεις του κατηγορούμενου στρέφονταν εναντίον των παιδιών της συζύγου του, προς τις οποίες ενείχε θέση πατέρα, αποτελεί, με βάση επιβαρυντικό παράγοντα και συνακόλουθα στοιχείο που συνυπολογίζεται στην επιμέτρηση της ποινής.

Αντί, λοιπόν, οι δύο παραπονούμενες να εισπράττουν φροντίδα και στήριξη από τον κατηγορούμενο, αναγκάζονταν να υποστούν τις απαράδεκτες ενέργειες του κατηγορούμενου και τα ολέθρια αποτελέσματα που αυτές επέφεραν στον ψυχικό τους κόσμο. Απαξία και αποτροπιασμό είναι που προκαλούν οι ενέργειες του κατηγορούμενου. Αδικαιολόγητη και απαράδεκτη κρίθηκε επίσης η ενέργεια του κατηγορούμενου να επιτίθεται επανειλημμένα στις τρεις ανήλικες θυγατέρες της συζύγου του, έστω έχοντας πρόθεση συνετισμού τους από ανυπάκουες συμπεριφορές.

Το Δικαστήριο επεσήμανε πως σε μια σύγχρονη κοινωνία τέτοιες πράξεις δεν έχουν θέση, ούτε μπορούν να γίνουν ανεκτές και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα. Προς όφελος του κατηγορούμενου λήφθηκε υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο του καθώς επίσης η μεταμέλεια του, ως εκφράστηκε από τον συνήγορό του και ως συνάγεται από την παραδοχή του στο Δικαστήριο.

Με αναφορά σε νομολογία το Κακουργιοδικείο τόνισε πως σε υποθέσεις ως η παρούσα, το στοιχείο της παραδοχής αντικατοπτρίζεται στην ποινή εφόσον το θύμα δεν χρειάζεται να επαναβιώσει τα τραυματικά γεγονότα, δίδοντας μαρτυρία προς απόδειξη των αδικημάτων.

Για σκοπούς μετριασμού της ποινής, το Κακουργιοδικείο έλαβε επίσης υπόψη τις προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες του κατηγορούμενου.

Στις κατηγορίες υπ. αρ. 1-3, 7-9, 13-15, 19, 25-27, 31-33, 37-39 και 43 επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 5 ετών σε κάθε κατηγορία, ενώ στις κατηγορίες υπ. αρ. 21-24 και 45-52 επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 6 μηνών σε κάθε κατηγορία.

Διατάχθηκε δε όπως οι επιβληθείσες ποινές φυλάκισης συντρέχουν