ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Οι τουρκικές ενέργειες στο επίκεντρο της παρέμβασης του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

ΠτΔ: Οι τουρκικές ενέργειες στο επίκεντρο της παρέμβασης του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Πέρα από πέντε συνεχείς ώρες διήρκεσε η συζήτηση για το μεταναστευτικό κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με τους ηγέτες να τοποθετούνται αναδεικνύοντας τη μεγάλη έκταση που έχει λάβει το ζήτημα για την Ευρώπη λόγω του ότι πλέον υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα και στη βορειοανατολική Ευρώπη λόγω της εργαλειοποίησης μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας.

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέδεσε τις πρακτικές της Λευκορωσίας με την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από την Τουρκία, αναφερόμενος στις αυξημένες ροές προς την Κύπρο μέσω και των κατεχομένων και της Πράσινης Γραμμής.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η Κύπρος εγείρει επίσης και το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει η θετική ατζέντα για την Τουρκία (και για το μεταναστευτικό) με δεδομένη τη συγκεκριμένη συμπεριφορά της χώρας.

Κατά την έναρξη της συζήτησης για το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος έκανε αναφορά και στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, ειδικότερα για την κατάσταση στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, την παραχώρηση ε/κ γης από τους Τ/κ στον κατοχικό στρατό, την παρενόχληση του Nautical Geo και την υπαναχώρηση της τ/κ πλευράς από τα όσα συζητήθηκαν στο δείπνο του ΓΓ του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες καθώς και την στασιμότητα για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου.

Η συζήτηση στη Σύνοδο ξεκίνησε γύρω στις 11 το πρωί ώρα Κύπρου (10 ώρα Βρυξελλών) και ολοκληρώθηκε μόλις στις 4.30 το απόγευμα, οπότε και ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιτς, ανακοίνωσε μέσω Twitter πως οι ηγέτες θα ξεκινούσαν τη συζήτηση του θέματος της ψηφιακής μετάβασης.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως μεταξύ άλλων η συζήτηση άγγιξε το ερώτημα των δευτερογενών κινήσεων, δηλαδή το ότι η αύξηση των ροών σε χώρες όπως η Λευκορωσία επηρεάζει και άλλες χώρες όπου αιτητές ασύλου ζητούν άσυλο.

Η συζήτηση που χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα ζωντανή, άγγιξε και τα ζητήματα της χρηματοδότησης για τη στήριξη των χωρών εκτός ΕΕ που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μεταναστών (ιδιαίτερα την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο) και το ερώτημα από πού θα αντληθεί αυτή η χρηματοδότηση.

Επίσης στη συζήτηση περιλήφθηκε και το θέμα των αερογραμμών και των εταιρειών ταξιδίων, οι οποίες συνδράμουν τις ενέργειες της Λευκορωσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top