ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο κομμάτια η ΕΔΕΚ - O ελιγμός Σιζόπουλου ανάβει φωτιές

Δύο κομμάτια η ΕΔΕΚ - O ελιγμός Σιζόπουλου ανάβει φωτιές

Δυναμιτίζεται κάθε προοπτική συνεννόησης στην ΕΔΕΚ και κανείς πλέον δεν μπορεί να εκτιμήσει την έκταση της ζημιάς που έγινε στο Κίνημα, το οποίο μέρα με τη μέρα οδεύει σε επικίνδυνες ατραπούς, χωρίς να φαίνεται η παραμικρή προοπτική αποκατάστασης.

Η αιφνίδια απόφαση του Μαρίνου Σιζόπουλου να ενεργοποιήσει πρόνοια του καταστατικού και να συγκαλέσει έκτακτο παγκύπριο συνέδριο το πρωί της Κυριακής 24 Οκτωβρίου 2021, με ταυτόχρονη αναβολή του προγραμματισμένου συνεδρίου και της εκλογικής διαδικασίας, είναι ένας ελιγμός που αποσκοπεί στο να κερδίσει πολύτιμο πολιτικό χρόνο.

Ουσιαστικά ο Μαρίνος Σιζόπουλος επιδιώκει να παρακάμψει το διάταγμα του δικαστηρίου, που «πάγωσε» τις διαδικασίες στο κόμμα μέχρι να δικαστεί η υπόθεση για την εγκυρότητα του μητρώου των μελών του Κινήματος, χωρίς όμως να μπορεί να κατηγορηθεί για περιφρόνηση της δικαστικής απόφασης. Η μεσολάβηση της αργίας του Σαββατοκυρίακου, που είναι κλειστά τα δικαστήρια, είναι ασφαλώς ακόμη ένας παράγοντας που λήφθηκε υπόψη στην κίνηση του Μαρίνου Σιζόπουλου, αφού δύσκολα θα μπορεί κάποιος να μπλοκάρει τη διαδικασία με νέο διάταγμα. Ηταν ομολογουμένως μια κίνηση, η οποία εξέπληξε ακόμη και συνεργάτες και υποστηρικτές του απερχόμενου Προέδρου της ΕΔΕΚ.

Αίσθηση προκάλεσε όμως και η ανοικτή πρόσκληση που απηύθυνε ο Μ. Σιζόπουλος, στον προκάτοχό του, Γιαννάκη Ομήρου, στα μέλη που προσέφυγαν στο δικαστήριο αλλά και σε όσα μέλη αμφισβητούν την εγκυρότητα του μητρώου μελών. Τους κάλεσε να προσέλθουν στο έκτακτο συνέδριο που συγκάλεσε και να καταθέσουν τις απόψεις τους καταθέσουν «στο πλαίσιο μίας δημόσιας, διαφανούς και δημοκρατικής διαδικασίας».

Υπέρ και κατά

Yπέρ της πρωτοβουλίας Σιζόπουλου για σύγκληση έκτακτου συνεδρίου τάχθηκαν ανώτατα στελέχη του κόμματος, όπως η Αναπληρωτής Πρόεδρος Μαρία Βασιλειάδου ο Α΄ Αντιπρόεδρος Λευτέρης Ανδρέου, η Β΄ Αντιπρόεδρος Έλενα Περικλέους και ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας Χριστόδουλος Λευκαρίτης.

Ωστόσο, η ομάδα που τον αμφισβητεί αντέδρασε άμεσα και τον κατηγόρησε για μια ακόμη ενέργεια περιφρόνησης των αποφάσεων των Δικαστηρίων και παραβίασης του Καταστατικού του Κινήματος. «Η επιμονή του, παρά τις αποφάσεις των Δικαστηρίων, για να πραγματοποιήσει ένα Συνέδριο με χαλκευμένο μητρώο μελών, συνιστά πρωτοφανή προσβολή και απαξίωση προς την ιστορία και τις δημοκρατικές παραδόσεις του Κινήματος» ανακοίνωσε η «Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία και την Αναδιοργάνωση της ΕΔΕΚ».

Τον κατηγόρησε επίσης ότι «παρά την ξεκάθαρη διαδικασία η οποία προνοείται από το Καταστατικό για σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου (άρθρα 30 και 32), ο κ. Σιζόπουλος, αντιδημοκρατικά και αντικαταστατικά, οδηγεί το Κίνημα στην απαξίωση, στο διασυρμό και στην αποστροφή της Κοινωνίας. Ένα ιστορικό Κίνημα, με αγώνες για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, οδηγείται στη σταδιακή φθορά και την εξαφάνιση».

Η Ομάδα, καλεί την ηγεσία, έστω και την υστάτη, «να τερματίσει την ετσιθελική της συμπεριφορά και να σεβαστεί τους Θεσμούς, τις δικαστικές αποφάσεις και τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Αντεπίθεση Βαρνάβα

«Για ακόμη μία φορά ο Μαρίνος Σιζόπουλος ενεργεί αντικαταστατικά», ήταν η άμεση αντίδραση του ανθυποψηφίου του, για την προεδρία του Κινήματος. Ο Γ. Βαρνάβα αμφισβητεί το δικαίωμα του προέδρου να συγκαλεί έκτακτο «συνέδριο τουλάχιστον 4 μήνες πριν από την ημερομηνία πραγματοποίησης του και το συνεδριακό υλικό να φτάνει στις τοπικές οργανώσεις τουλάχιστον 2 μήνες πριν».

Ο Γ. Βαρνάβας υποστηρίζει ότι «την πλήρη ευθύνη για το τι συμβαίνει σήμερα στο Κίνημα, και την μη διεξαγωγή του Τακτικού Εκλογικού Συνεδρίου, την φέρει ο ίδιος ο Μαρίνος Σιζόπουλος και οι άνθρωποι οι οποίοι τον περιστοιχίζουν». Καλεί όλους να σεβαστούν το διάταγμα του Δικαστηρίου και να αναμένουν τις αποφάσεις του. «Προσωπικά δεν θα συμβάλω στην περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος του οποίου επικρατεί σήμερα ανάμεσα στα μέλη και τα στελέχη του Κινήματος μας», υποστηρίζει και καταλήγει: «Θα αναμένω, χωρίς να συμμετέχω σε διαδικασίες οι οποίες θα δυναμιτίσουν περισσότερο το κλίμα, και θα σεβαστώ τις οποιεσδήποτε αποφάσεις του δικαστηρίου μετά και από την εξέταση των θεμάτων που έχουν θέσει ενώπιον του οι συναγωνιστές οι οποίοι προσέφυγαν σε αυτό».

Ασταμάτητος κατήφορος

Επί της ουσίας πάντως, όποια έκβαση και να έχουν τα γεγονότα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι κάθε μέρα που περνά η ΕΔΕΚ διολισθαίνει και μπαίνει σε περιπέτειες. Η εικόνα των τελευταίων εβδομάδων είναι ό,τι χειρότερο για το Κίνημα, όπως παραδέχονται στελέχη και από τις δύο ομάδες, χωρίς να βλέπουν προοπτική αναστροφής αυτής της κατάστασης, ανεξάρτητα εάν ο επόμενος Πρόεδρος θα είναι ξανά ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ή ο ανθυποψήφιός του, Γιώργος Βαρνάβα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top