ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ: "Δεν μπορεί να στραγγαλίσουμε τις δυνατότητες της οικονομίας...να βρούμε λύσεις στο θέμα του εργατικού δυναμικού"

Αβέρωφ: "Δεν μπορεί να στραγγαλίσουμε τις δυνατότητες της οικονομίας...να βρούμε λύσεις στο θέμα του εργατικού δυναμικού"

Βιομηχανίες στην περιοχή Αγίου Σίλα επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος. Ο Δήμαρχος Ύψωνα κ. Παντελής Ευτυχίου Γεωργίου, δήλωσε για την επίσκεψη του κ. Νεοφύτου τα εξής:

«Θα θέλαμε να καλωσορίσουμε τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού στην τρίτη Βιομηχανική Ύψωνα. Ουσιαστικά η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στα πλαίσια του Προέδρου για να δει τα προβλήματα των βιομηχάνων και της ευρύτερης περιοχής. Ήδη έχουμε επισκεφθεί το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής χαρτονιών, έχουμε ακούσει τους ιδιοκτήτες να μας λένε τα προβλήματα τους και έχουμε δεχτεί τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος ότι θα προωθήσουμε όσα ζητήματα απασχολούν την βιομηχανία στην περιοχή μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα προβλήματα, τα πιο μεγάλα τα οποία χρήζουν άμεσης λύσης,

«Έχουν εντοπιστεί, έχει γίνει μια τηλεφωνική επικοινωνία με το Υπουργείο Εμπορίου και έχει ξεκινήσει μια διαδικασία σε συνεργασία μαζί με τις κοινωνικές υπηρεσίες να λυθούν όσο πιο σύντομα γίνεται».

Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου δήλωσε τα εξής:

«Η βιομηχανία είναι η σπονδυλική στήλη μιας οικονομίας. Είναι πραγματική οικονομία γι’ αυτό και συνεχίζουμε τις επισκέψεις μας σήμερα στην βιομηχανική περιοχή του Ύψωνα με πρώτο σταθμό, δεν μπορούσε να είναι άλλος από την εταιρεία όπου ένας από τους ιδρυτές ήταν ένας στενός μου φίλος, ο αγαπητός Πανίκος. Άκουσα και σήμερα τα θέματα που απασχολούν τους βιομηχάνους, δυο βασικά προβλήματα. Πρώτον, έλλειψη προσωπικού και δεύτερον θέλουν περισσότερους χώρους για να επεκτείνουν τις βιομηχανικές τους εγκαταστάσεις, να μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση της αγοράς. Αυτά τα δύο προβλήματα που συναντώ σε όλους τους τομείς της οικονομίας όπου επισκέφτηκα. Είναι μια απόδειξη ότι η οικονομία του τόπου πάει πάρα πολύ καλά. Γι’ αυτό και αυτό που πρόβλεψα ακόμα και το 2020 ότι η οικονομική ανάπτυξη του 2021 θα είναι πολύ πιο δυνατή από την ύφεση του 2020, μέρα με τη μέρα νιώθω απόλυτη βεβαιότητα, αλλά πρέπει να βρούμε τρόπο. Δεν μπορεί να στραγγαλίσουμε τις δυνατότητες της οικονομίας και πρέπει να βρούμε λύσεις στο θέμα του εργατικού δυναμικού. Για χρόνια από το 2013 μέχρι και το 2019, 2018, είχαμε ένα πρόβλημα ανεργίας. Ζήσαμε ανεργία το 2012-2013 που έφτασε σχεδόν 20%. Σήμερα έχουμε το αντίστροφο πρόβλημα: Δεν βρίσκει ο ξενοδόχος, δεν βρίσκει ο βιομήχανος, δεν βρίσκει ο γεωργός, δεν βρίσκει ο κτηνοτρόφος, δεν βρίσκει οποιοσδήποτε τομέας της οικονομίας, τα εστιατόρια, στο λιανικό εμπόριο, κόσμο για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους πελάτες του, την αγορά.

Θα έχω συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, είμαι σε τηλεφωνική επαφή και με τον Υπουργό Οικονομικών και Εσωτερικών και θέλω να στείλω το μήνυμα πως εμπιστεύομαι την κυβέρνηση και θα βρούμε λύση και σε αυτό το ζήτημα αλλά και με την Υπουργό Εμπορίου και τους αρμόδιους φορείς πρέπει να βρούμε τρόπο να ικανοποιήσουμε τις πολύ πετυχημένες βιομηχανικές μονάδες.
Αυτές που έχουν τη δυνατότητα ακόμα και εξαγωγικού εμπορίου. Καλύτερα να έχουμε αυτά τα προβλήματα παρά όταν πριν χρόνια επισκεπτόμουν βιομηχανίες, επισκεπτόμουν διάφορους τομείς της οικονομίας με τον κόσμο να νιώθει ότι δεν θα τα βγάλει πέρα γιατί δεν είχαν δουλειές, δεν υπήρχε ζήτηση από την αγορά.

 Σήμερα έχουμε προβλήματα αλλά ακριβώς στην αντίθετη πορεία. Επειδή η οικονομία είναι δυνατή, επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά, από την αγορά δεν υπάρχει δυνατότητα να παρασχεθούν είτε προϊόντα ή υπηρεσίες και να καλύψουν τις ανάγκες. Αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το λύσουμε, να βρούμε λύσεις σαν κυβέρνηση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι αυτό που είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού το περασμένο Σάββατο για τον τομέα της ναυτιλίας, ότι οι νέοι μας ενδεχομένως θα πρέπει να στρέψουν τον προσανατολισμό τους σε άλλους τομείς εκτός από αυτούς που τόσο καιρό, ο κ. Νεοφύτου απάντησε τα εξής:

«Κοιτάξτε, κατανοώ τον κάθε γονιό που θέλει να αποκαταστήσει το παιδί του και θέλει μια δουλειά στο δημόσιο που έχει σιγουριά ή μια πολύ καλή δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Για να γίνουμε και σε αυτό τον τομέα κανονική χώρα, στις κανονικές χώρες ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ ψηλότερος από τον μέσο μισθό στον δημόσιο τομέα. Άρα πρέπει και σε αυτό να κάνουμε τη χώρα μας κανονική και δεν υπονοώ να μειωθούν οι απολαβές του δημόσιου τομέα, να το ξεκαθαρίσω. Το δεύτερο που είναι και μέσα στη φιλοσοφία μας, εμείς είμαστε φιλελεύθερη παράταξη όχι αλα καρτ, να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους μας, σε αυτά τα λαμπρά μυαλά να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση, να τους στηρίξει το κράτος. Δεν χρειάζεται σε μια οικονομία όλοι να είμαστε υπάλληλοι χρειάζονται και αυτοί που θα πάρουν τα ρίσκα. Και χάρηκα σήμερα εδώ στη βιομηχανία που είδα και τα παιδιά των ιδρυτών να είναι μια συνέχεια, να παίρνουν σιγά σιγά η νέα γενιά τη σκυτάλη από τους παλαιότερους».

Σε άλλη παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει το ΚΕΒΕ, που επιρρίπτει ευθύνες όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού στο ότι υπάρχει το ΕΕΕ και αρκετοί αρκούνται σε αυτό και αρνούνται να εργαστούν κι αν υπάρχει κάτι που σκέφτεται ο κ. Νεοφύτου επί του θέματος, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε τα εξής:

«Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ήταν αναγκαίο και ήταν μια σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση που έδωσε ένα δίχτυ προστασίας σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν είχαν που την κεφαλή κλίνη. Σίγουρα θα πρέπει κάθε σύστημα να επαναξιολογείται , δεν είμαι εξ’ αυτών που δεν έχω και έχω και το τονίζω, είμαι εξ’ αυτών που έχουν κοινωνικές ευαισθησίες, δεν πρέπει να σταματήσουμε κοινωνικά προγράμματα στήριξης. Από την άλλη όμως πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το οποιοδήποτε πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν τυγχάνει εκμετάλλευσης και για αυτό πρέπει να μπαίνουν οι ασφαλίστηκες δικλίδες. Εάν υπάρχουν θέσεις εργασίας και κάποιος αρνείται να πάει να δουλέψει θεωρώ ότι πρέπει το κράτος να αναπροσαρμόσει τις πολιτικές του».

Σε ερώτηση για τη θέση του όσον αφορά την εισαγωγή εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι:

«Το είπα, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και δεν μπορούμε να έχουμε την οικονομία να έχει αυτή τη δυναμικότητα και από την άλλη να μη βρούμε λύση για τα αναγκαία εργατικά χέρια. Γι’ αυτό και θα έχω σύσκεψη με τους αρμόδιους Υπουργούς, είναι υπόψη και του Προέδρου της Δημοκρατίας, ξέρω τις οδηγίες του και είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα δρομολογήσει λύσεις. Γιατί είναι κρίμα να μπορείς να παράξεις περισσότερα και επειδή δεν έχεις εργατικά χέρια να κρατάς, είναι ωσάν να είσαι στην κούρσα του ιπποδρόμου και να τραβάς με το χαλινάρι το άλογο να μην τρέξει. Να τρέχει η οικονομία και να την τραβώ πίσω εγώ γιατί έχω έλλειψη εργατικών χεριών;».

Δείτε το βίντεο: 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top