ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Κρούσματα σε έξαρση, αλυσίδες, χαμός για κατάργηση του Safepass - Γράφουν και σβήνουν οι επιδημιολόγοι

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Κρούσματα σε έξαρση, αλυσίδες, χαμός για κατάργηση του Safepass - Γράφουν και σβήνουν οι επιδημιολόγοι

Φουντώνει ξανά η συζήτηση γύρω από το Safepass και τη χρησιμοποίηση του το τελευταίο διάστημα, αφού αρκετές είναι οι φωνές διαμαρτυρίας από τους άμεσα επηρεαζόμενους.

Συγκεκριμένα πληθαίνουν οι αναφορές και τα παράπονα ως προς την ευκολία αλλά και την πρακτική εφαρμογή των ελέγχων, με τους καταστηματάρχες να θεωρούν πως το βάρος που τους έχει μετατοπιστεί είναι δυσβάσταχτο, αφού επωμίζονται επί της ουσίας το μεγαλύτερο ποσοστό της ευθύνης για ένα μέτρο που δε φέρεται να αποφέρει τους αναμενόμενους καρπούς.

Οι άμεσα επηρεαζόμενοι, είναι κυρίως ιδιοκτήτες, καταστηματάρχες και υπεύθυνοι μαγαζιών που υπάγονται στην κατηγορία του λιανικού εμπορίου.

Ουσιαστικά οι εμπλεκόμενοι (υπεραγορές, καταστήματα) ζήτησαν (μέσω εκπροσώπων των επίσημων συνδέσμων) είτε την κατάργηση του μέτρου της καθολικής χρήσης του Safepass, θεωρώντας πως η επιδημιολογική εικόνα έχει παρουσιάσει την απαιτούμενη βελτίωση, είτε σε περίπτωση που παραμείνει σε ισχύ η ευθύνη να περάσει στους πολίτες.

Κάτι τέτοιο δε φαίνεται να είχε το επιθυμητό αντίκρισμα αφού μετά την πιο πρόσφατη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ουσιαστικά η παράταση των υφιστάμενων μέτρων τουλάχιστον μέχρι την 9η Νοεμβρίου.

Το σκεπτικό γύρω από την τοποθέτηση αυτή στήνεται γύρω από το επιχείρημα πως, σε αρκετές περιπτώσεις που αφορούν το λιανικό εμπόριο και είδη πρώτης ανάγκης ο κόσμος είθισται να εισέρχεται 2 και 3 φορές την ημέρα σε υποστατικά τέτοιας φύσης με τον έλεγχο να δημιουργεί κόπωση αλλά και αντεγκλήσεις μεταξύ των προσώπων που πραγματοποιούν τον έλεγχο αλλά και των πελατών.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι έλεγχοι δε γίνονται διεξοδικά με σκοπό την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα ο πέλεκυς να πέφτει βαρύς στους καταστηματάρχες. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει όμως σε πολυκαταστήματα, μεγάλες υπεραγορές και malls αφού εκεί οι έλεγχοι πραγματοποιούνται διεξοδικά και με την πρέπουσα σοβαρότητα.

Οι έλεγχοι από πλευράς Αστυνομίας και Υγειονομικών Υπηρεσιών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με τα εξώδικα να είναι εξοντωτικά και τους καταστηματάρχες να προσπαθούν να καταργήσουν τη χρήση του ή να μετακυλίσουν την ευθύνη στους πολίτες.

Αυτό που απομένει να δούμε στην επόμενη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι το κατά πόσο θα ληφθεί σοβαρά υπόψη το εν λόγω ζήτημα, φέρνοντας αλλαγές και τροποποιήσεις. Η κατάργηση του πάντως, ιδιαίτερα με τα δεδομένα των τελευταίων ημερών χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά απομακρυσμένη.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top