ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάιντς Ρίχτερ: «Λύση εντός ημερών αν οι ηγέτες αφεθούν μόνοι»

Χάιντς Ρίχτερ: «Λύση εντός ημερών αν οι ηγέτες αφεθούν μόνοι»

Αν αφηνόταν μόνοι τους οι Αναστασιάδης και Ακιντζί, θα μπορούσαν να εξεύρουν λύση εντός μερικών ημερών, λέει ο Γερμανός καθηγητής ελληνικής και κυπριακής ιστορίας Χάιντς Ρίχτερ, σημειώνοντας παράλληλα το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στη διαδικασία και την ανάγκη να πεισθεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ρίχτερ δηλώνει ότι κλειδί στην όλη υπόθεση αποτελεί η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, για να προσθέσει ότι στη μελλοντική ομοσπονδιακή Κύπρο, η Ευρώπη θα εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Χαρακτηρίζει τον προηγούμενο Τ/κ ηγέτη «στεριανό», σε αντίθεση με το νησιώτη Ακιντζί. Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είναι «δημοκράτης, Κύπριος και ικανός να αγωνιστεί», λέει ο κ. Ρίχτερ.

Προβληματίζεται παράλληλα τόσο για τον αριθμό των εποίκων που κατακλύζουν το κατεχόμενο τμήμα του νησιού, αλλά και για τη διαφορετική πολιτική κουλτούρα που παγιώνεται, με τη σταδιακή μετάγγιση του πελατειακού συστήματος της Τουρκίας.

Για την Ελλάδα, περιγράφει την κατάσταση με ιδιαίτερα μελανά χρώματα. Όπως λέει ο κ. Ρίχτερ, η χώρα βρίσκεται σε πιο δυσχερή θέση, απ` ό,τι ήταν το 1897, όταν το ηττημένο κατά τον «Ατυχή Πόλεμο» Βασίλειο της Ελλάδας υποχρεώθηκε να υποβληθεί σε Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ πώς αξιολογεί τις προοπτικές του νέου γύρου συνομιλιών, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Γερμανός καθηγητής λέει ότι είναι εφικτή μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στα πλαίσια των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου. «Άλλωστε αυτό αποτελεί και όρο εκ των ων ουκ άνευ για τις δύο πλευρές» συμπληρώνει.

Το ερώτημα, συνεχίζει, είναι κατά πόσο θα συμφωνήσει η Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της. «Αν συμφωνήσουν να μειώσουν τα στρατεύματα στο αρχικό μέγεθός τους», όπως προέβλεπε η Συνθήκη Συμμαχίας για την ΤΟΥΡΔΥΚ, «θα είναι σχετικά ακίνδυνα», λέει ο κ. Ρίχτερ.

Προσθέτει ότι τη στιγμή που το μελλοντικό ομόσπονδο κυπριακό κράτος θα καταστεί κράτος της Ευρώπης, θα είναι εγγυημένα τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα δύο κρατίδια και δεν θα υπάρχει ανάγκη να φοβάται κανείς τίποτε, καθώς θα έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος του τουρκικού στρατού.

«Φαντάζομαι ότι και η Εθνική Φρουρά θα διαλυθεί την ίδια στιγμή που θα δημιουργηθεί το ομόσπονδο κράτος», συμπληρώνει.

Ο Γερμανός καθηγητής αναφέρεται και στη γνωριμία του με όλους τους ηγέτες της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τους οποίους γνωρίζει από τη μακρά του ενασχόληση με την ιστορία του νησιού. «Απόλυτα απαισιόδοξος» για τις προοπτικές του Κυπριακού υπήρξε ενόσω βρισκόταν ο Ντερβίς Έρογλου στο πηδάλιο. «Είχα μια μακρά συνομιλία μαζί του και η αίσθησή μου είναι ότι ήταν στεριανός», λέει.

Για τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, λέει ότι είχε πολύ καλές προθέσεις, χωρίς όμως να έχει την ισχύ να τις επιβάλλει. «Εύχομαι ο κ. Ακιντζί να έχει τα κότσια να πείσει ακόμη και τον Ερντογάν», προσθέτει.

Αναφέρεται ακολούθως στην παγίωση των τετελεσμένων της κατοχής, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την απόκλιση των δύο κοινοτήτων, αλλά και την ανάπτυξη ξεχωριστής πολιτικής κουλτούρας.

Σε χωριά που ήταν εξολοκλήρου ελληνικά, βρίσκεις σήμερα ολόκληρες κοινότητες από τη Μαύρη Θάλασσα, λέει, για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει καμία διασύνδεση και καμία αφομοίωση». «Και το χειρότερο απ` όλα, η Τουρκία στέλνει στο ενδιάμεσο Κούρδους εποίκους», συμπληρώνει.

Στο μεταξύ, παρατηρεί μια διεύρυνση του χάσματος στην πολιτική κουλτούρα των δύο πλευρών. «Η προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα με μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα θα είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τον ανομοιόμορφο πληθυσμό», λέει.

«Η Ελλάδα κινδυνεύει να καταστεί αποτυχημένο κράτος»

Ο Γερμανός Καθηγητής δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος όταν καλείται να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. «Ποτέ, ούτε καν το 1897, δεν βρισκόταν η Ελλάδα σε τόσο δυσχερή θέση» λέει, για να προσθέσει ότι κινδυνεύει να καταστεί «αποτυχημένο κράτος».

Ψέγει τις παρελθούσες ελληνικές κυβερνήσεις, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη, του Κώστα Καραμανλή, ενώ για τη σημερινή Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα λέει ότι «καταστρέφει και τα τελευταία αποθέματα που διαθέτει».

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, τι θα χρειαστεί να κάνει η Ελλάδα ώστε να ξανακερδίσει τη θέση της στην Ευρώπη, η απάντηση είναι εξίσου δυσοίωνη. «Για πολλά χρόνια η Ελλάδα θα αντιμετωπίζεται με πολύ αρνητικό τρόπο», λέει ο κ. Ρίχτερ.

Κατά την άποψή του, καταλήγει, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θέλει να βοηθήσει, όμως η απόφαση δεν είναι πλέον στα χέρια της.

Ο  Χάιντς Ρίχτερ γεννήθηκε το 1939 στο Χάιλμπρον της Γερμανίας, ενώ υπήρξε καθηγητής ελληνικής και κυπριακής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Mannheim. Έχει γράψει μεγάλο αριθμό βιβλίων και άρθρων για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ το 2000 τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα από την Ελληνική Δημοκρατία.

Πηγή:ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, ενόψει και του τραγικού ορόσημου των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της περιηγητικής έκθεσης φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με θέμα «20 χρόνια Κύπρος – ΕΕ».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top