ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Kαθοριστικό το επόμενο δεκαήμερο για την πανδημία- Θα κρίνει το σκηνικό των γιορτών

Kαθοριστικό το επόμενο δεκαήμερο για την πανδημία- Θα κρίνει το σκηνικό των γιορτών

Μελετούν συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα οι τεχνοκράτες και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μαζί με τους συμβούλους επιστήμονες, ώστε να έχουν μια επικαιροποιημένη σφαιρική εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας. Κι αυτό προκειμένου σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο να αποφασιστούν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις που θα καθιστούν τα περιοριστικά μέτρα πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το themaonline, το επόμενο δεκαήμερο κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό γιατί η πορεία που θα ακολουθήσουν οι επιδημιολογικοί δείκτες θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το σκηνικό των γιορτών και τις ανάλογες αποφάσεις της κυβέρνησης. «Είμαστε σε εγρήγορση, αφετηρία μας είναι να μην πάρουμε άλλα μέτρα στο βαθμό που εξαρτάται από εμάς» ήταν η απάντηση αξιωματούχου του υπουργείου Υγείας σε ερώτηση που υπέβαλε το Themaonline, αν υπάρχουν σκέψεις για επιπρόσθετα μέτρα από τα ισχύοντα. Εξάλλου, αυτό είχε ξεκαθαρίσει και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ανακοινώνοντας τις τελευταίες αποφάσεις του υπουργικού Συμβουλίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί η λήψη αυστηρότερων μέτρων κατά την περίοδο των γιορτών, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα. Εάν τα μέτρα αποδώσουν και αρχίσει να καταγράφεται υποχώρηση των επιδημιολογικών δεικτών τότε δεν θα ληφθεί καμιά περαιτέρω απόφαση. Σε αντίθετη περίπτωση όμως, εκ των πραγμάτων, η αυστηροποίηση των μέτρων θα είναι μονόδρομος.

Αυτή την περίοδο η προσπάθεια της κυβέρνησης κινείται σε παράλληλες κατευθύνσεις: Στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, στην καλύτερη επιτήρηση των μέτρων (έλεγχοι safepass και τήρησης των διαταγμάτων), και στην πρόληψη, δηλαδή τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

«Τρέχουν» οι εμβολιασμοί

Από πληροφορίες που εξασφάλισε το Themaonline προκύπτει ότι στο Υπουργείο Υγείας υπάρχει ικανοποίηση γιατί τα τελευταία μέτρα δείχνουν να οδηγούν σε αύξηση των εμβολιασμών, τόσο για την αναμνηστική τρίτη δόση όσο και για την πρώτη δόση. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο καταγράφεται αύξηση στην προσέλευση για εμβολιασμό για όλες τις δόσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα ο μέσος όρος των καθημερινών εμβολιασμών ανέρχεται στις 10 χιλιάδες δόσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφαλίσαμε, προκύπτει ότι η μεγαλύτερη προσπάθεια απαιτείται για τις ηλικίες 12-15 όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει πιο κάτω από το 30%. Ακολουθούν οι ηλικίες 16-17 ετών με την κάλυψη να είναι λίγο πιο πάνω από το 42% και στις ηλικίες μεταξύ 18-19, στις οποίες έχουν εμβολιαστεί λίγο περισσότεροι από τους μισούς. Ειδικά σε ό,τι αφορά αυτές τις ηλικίες, οι προσπάθειες εστιάζονται στην προώθηση του εμβολιασμού με συγκεκριμένες ενέργειες στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και την Εθνική Φρουρά.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, από τις 215 χιλιάδες άτομα είχαν συμπληρώσει την περίοδο των έξι μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος, ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από τους μισούς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top