ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρατικός Προϋπολογισμός 2022 - Χαραλαμπίδου: Στην Κύπρο η διαφθορά είναι θεσμική

Κρατικός Προϋπολογισμός 2022 - Χαραλαμπίδου: Στην Κύπρο η διαφθορά είναι θεσμική

Η πάταξης της διαφθοράς «είναι μια ατελεύτητη διαδικασία, στάση ζωής και τήρηση αρχών ακεραιότητας στον δημόσιο βίο αλλά και το καλό παράδειγμα που θα έπρεπε να ενσαρκώνουν οι αξιωματούχοι οι ίδιοι με τις συμπεριφορές τους» δήλωσε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

 
Σε ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022 η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι «στην Κύπρο δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ευκαιριακή αλλά θεσμική διαφθορά και αυτό από μόνο του θα έπρεπε να ενισχύει την αποφασιστικότητα αυτού του Κοινοβουλίου για μια αποτελεσματική Αρχή κατά της διαφθοράς.
 
Πρόσθεσε ότι η Αρχή πρέπει να έχει «τις ανάλογες εξουσίες για να υλοποιήσει το έργο που αναμένει ο κάθε πολίτης, να πατάξει την πιο επικίνδυνη διαφθορά για ένα κράτος δικαίου, την διαφθορά, δηλαδή, στα υψηλά δώματα των θεσμών, την διαφθορά που αφορά σε αξιωματούχους του κράτους, για αυτό και οι εξουσίες της δεν θα έπρεπε να περιορίζονται αλλά να διευρύνονται».
 
Στην ομιλία της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι η αξία της Αρχής Κατά της Διαφθοράς «θα φανεί στην αναμέτρησή της με τους αξιωματούχους που εμπορεύονται τον εθνικό μας πλούτο και την εθνική μας αξιοπρέπεια για δικό τους πλουτισμό ενώ εάν δεν τις δοθούν οι απαιτούμενες εξουσίες θα καταλήξει να είναι μια επικοινωνιακή φούσκα».
 
Αναφέρθηκε και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του Συντάγματος λέγοντας ότι «η χώρα δεν μπορεί να προχωρεί με ένα Σύνταγμα που εκ των γεγονότων καθίσταται ξεπερασμένο και κάθε άλλο παρά ενισχύει την ποιότητα δημοκρατίας».
 
«Η πραγματική ανεξαρτησία των θεσμών επιβάλλεται  να διασφαλίζεται ενώ η ποιότητα της δημοκρατίας δεν ενισχύεται με διορισμούς πολιτικών συναλλαγών και αποφάσεις που λαμβάνονται από ένα και μόνο πρόσωπο», είπε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ.
 
Πρόσθεσε ότι «αν λοιπόν πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμα, να συνεργαστούμε και να το κάνουμε, διότι το Σύνταγμά μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας κι έχουν χαθεί τα λεγόμενα ‘θεσμικά αντίβαρα’ (check and balances) αφού σχεδιάστηκε στη βάση μια άλλης λογικής, αυτής του δικοινοτικού χαρακτήρα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top