ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λουκάς Φουρλάς: «Ένα βήμα πιο κοντά στην καταπολέμηση του καρκίνου»

Λουκάς Φουρλάς: «Ένα βήμα πιο κοντά στην καταπολέμηση του καρκίνου»

Η καταπολέμηση της μάστιγας που ονομάζεται καρκίνος, αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της υγείας.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής, Λουκάς Φουρλάς, ο ίδιος ως Πρόεδρος της ομάδας ΜΕPs Αgainst Cancer και με την πολύτιμη στήριξη της Επιτρόπου Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, ενώσαμε δυνάμεις για το «Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στην Ευρώπη». Η σύμπλευση των δυο μας, καθώς και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπέδειξε την από κοινού αποφασιστικότητα και συλλογική προσπάθεια Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα των ασθενών και να καταπολεμηθεί ο καρκίνος στη ρίζα του.

Αποτέλεσμα αυτών, η σύσταση της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου (BECA). Για πρώτη φορά, δημιουργήσαμε ένα πραγματικά ευρωπαϊκό σχέδιο, με σκοπό τη στήριξη των κρατών μελών, προκειμένου να βελτιώσουμε τον έλεγχο και την περίθαλψη και να μειώσουμε τις επιπτώσεις που προκαλούνται από τη νόσο.

Κεντρικός στόχος της Επιτροπής που ολοκλήρωσε πρόσφατα τον κύκλο εργασιών της, η μεγιστοποίηση της εμπλοκής των επιστημόνων στην έρευνα και την καινοτομία, ο συντονισμός τους και η παροχή κονδυλίων.
Μήνες σκληρής δουλειάς της Ειδικής Επιτροπής, επέφεραν πρόοδο στον κοινό μας στόχο. Διαβουλευτήκαμε με αρμόδιους φορείς και οργανώσεις, ανταλλάξαμε απόψεις και εμπειρίες με τους επιστήμονες και καταλήξαμε σε μία Έκθεση. Η Έκθεση αυτή θα αποτελέσει το έναυσμα μιας νέας εποχής για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Η Έκθεση υποστηρίζει την έρευνα, τη φαρμακευτική πολιτική, την ηλεκτρονική υγεία, τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και κυρίως την πρόληψη. Ο έλεγχος και η έγκαιρη ανίχνευση έρχεται μόνον μέσω της κατανόησης του καρκίνου, γι’ αυτό και υποστηρίξαμε τόσο έντονα το να υπάρξουν τεράστια κονδύλια στον τομέα της έρευνας. Για να ενδυναμώσουμε την πρόληψη που αποτελεί το άλφα και το ωμέγα της ιατρικής.

Πλέον μπορούμε να μιλούμε για ένα ευρωπαϊκό δίκτυο συνεργασίας. Έχει καταστεί πραγματικό. Καθορίζουμε την καλύτερη θεραπεία για τους ασθενείς, είτε στη χώρα τους είτε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η έρευνα για τη μάστιγα του καρκίνου και η προσπάθεια συνολικής αντιμετώπισής του είναι διαρκής και άοκνη. Πάρα πολλές έρευνες διακεκριμένων Πανεπιστημίων και ερευνητών βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, δίνοντας όμως, ελπιδοφόρα μηνύματα στους ασθενείς και στους συγγενείς τους.

Με την Έκθεση η οποία αναμένεται να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον αμέσως επόμενο μήνα, εισηγούμαστε πέραν της πρόληψης, της έρευνας και των θεραπειών, την περισσότερη ενασχόληση με τους ασθενείς και τους επιζώντες. Με τροπολογία που έθεσα, ζητώ τη στήριξη των εργαζομένων που πάσχουν από καρκίνο και την ομαλή επανένταξη στον χώρο εργασίας των όσων έχουν θεραπευτεί.

Η μακροχρόνια απουσία από την εργασία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και τη σωματική υγεία, καθώς και υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος και μπορεί να εμποδίσει την επιστροφή στην εργασία. Λάβαμε υπόψη μας, ότι η υγεία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην οικοδόμηση βιώσιμων οικονομιών και ότι είναι σημαντικό να συνεκτιμηθούν οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις των ασθενειών ή αναπηριών στις οικογένειες εάν οι πάσχοντες δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Όλες αυτές οι δεσμεύσεις σε συνδυασμό με τους επιστήμονες που έχουν δίκτυα συνεργασίας πλέον στη διάθεσή τους, μας κάνουν να ελπίζουμε και να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top