Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΥΓΕΙΑ

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Το 35% των συνολικών θανάτων στην Κύπρο - Συνένωση δυνάμεων σε θέματα έρευνας

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Το 35% των συνολικών θανάτων στην Κύπρο - Συνένωση δυνάμεων σε θέματα έρευνας

 

Οι θάνατοι στην Κύπρο από Καρδιαγγειακή Νόσο αποτελούν το 35% των συνολικών θανάτων ετησίως, σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν ακόμα πως είναι εμφανές ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την αόρατη πανδημία, που απειλεί τον Κύπριο πολίτη, ανά πάσα στιγμή και σε ανύποπτο χρόνο.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν την Παρασκευή, με αφορμή τη δημιουργία της πρώτης συμμαχίας για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων «Cardiac Alliance», την οποία εξήγγειλαν το Αρεταίειο Νοσοκομείο, η Φαρμακευτική Εταιρεία Novartis Κύπρου και το Ερευνητικό Κέντρο Biolysis του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Το Μνημόνιο συναντίληψης για την ανάληψη δράσεων, επικυρώθηκε από τους τρεις φορείς στη διάρκεια εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου.

Σε ανακοίνωσή τους, οι τρεις φορείς αναφέρουν πως στόχος της συμμαχίας «Cardiac Alliance» είναι η συνένωση δυνάμεων σε θέματα έρευνας, τεχνογνωσίας, εμπειρογνωμοσύνης και σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών, για τη θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής αναφορικά με την πρόληψη και διαχείριση της υπερλιπιδαιμίας και της συνεπακόλουθης αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου.

Ειδικότερα, σημειώνουν ότι η «Cardiac Alliance» επικεντρώνει τις δράσεις της στην ευαισθητοποίηση του κοινού, στην προώθηση της πρόληψης, στη βελτιστοποίηση της πορείας υγείας του ασθενούς, καθώς και στην προώθηση της έρευνας.

Εξαίροντας την τεράστια σημασία και αναγκαιότητα της «Cardiac Alliance» οι τρεις εμπλεκόμενοι φορείς τόνισαν ότι μέσα από αυτή τη σημαντική Στρατηγική Συμμαχία, η Κύπρος θα καταστεί σημείο αναφοράς και αριστείας για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Πρώτη Αιτία Θανάτου τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων και αναπηρίας παγκοσμίως, με 18 εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται και προβλέπεται ότι θα φτάσει σχεδόν τα 24 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, έως το 2030.

Σχετικά με την Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσο (ASCVD), τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι αποτελεί την κύρια αιτία πίσω από αυτούς τους θανάτους και ευθύνεται για τους 4 στους 5 θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 34 άνθρωποι που πάσχουν από Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσο (ASCVD) πεθαίνουν κάθε 60 δευτερόλεπτα από τα επακόλουθα ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στην Κύπρο, τα διεθνή στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι θάνατοι από Καρδιαγγειακή Νόσο αποτελούν το 35% των συνολικών θανάτων ετησίως (Global Burden of disease collaborative network study 2017). Επίσης, στην Έκθεση για το Προφίλ Υγείας των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021, αναφέρεται ότι στην Κύπρο, η ισχαιμική καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά επεισόδια έχουν αναγνωριστεί, για πολλοστή φορά, ως οι υπ’ αριθμόν 1 και 2 αιτίες θανάτου, αντίστοιχα.

Αόρατη Πανδημία
Μέσω των στοιχείων αυτών, αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι εμφανές ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την αόρατη πανδημία που απειλεί τον Κύπριο πολίτη, ανά πάσα στιγμή και σε ανύποπτο χρόνο, ενώ σημειώνεται ότι ως αιτία της αόρατης αυτής πανδημίας, αναγνωρίζεται ανά το παγκόσμιο η Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσος (ASCVD).

«Το θετικότερο εκ των στατιστικών της νόσου είναι ότι το 75% των υποτροπιαζόντων καρδιαγγειακών επεισοδίων θα μπορούσαν να προληφθούν, ιδίως με καλύτερο έλεγχο της LDL-C των ασθενών (χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή «κακή χοληστερόλη»), η οποία αποτελεί τον κύριο αλλά συνάμα και τον πιο εύκολα-τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Για την υπερλιπιδαιμία αναφέρεται πως αποτελεί ασυμπτωματική νόσο, που γίνεται αντιληπτή μέσω των ισχαιμικών συμβάντων, ενώ σημειώνεται ότι στη χώρα μας εμφανίζει μεγάλη εξάπλωση, με περισσότερο από το μισό πληθυσμό να φέρει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ενώ σταθερά αυξημένη είναι και η συχνότητα των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

E-kalathi: Έτσι θα έμοιαζε η εφαρμογή - Οι επιλογές που θα είχαν οι καταναλωτές

Ώρα αποφάσεων για Χλώρακα – Σηκώνει μανίκια ο Πρόεδρος

Μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων κατευθύνεται στην Κύπρο

Αποδιασωληνώθηκε και επικοινωνεί με το περιβάλλον το θύμα της απόπειρας φόνου στην Πάφο

Έτρεχε η Πυροσβεστική - Στις φλόγες διπλοκάμπινο όχημα - Υπέστη εκτεταμένες ζημιέςΕπιβεβαίωση ThemaOnline: Παρελθόν από το κυβερνητικό σχήμα η Δόξα Κωμοδρόμου

Επιβεβαίωση ThemaOnline: Παρελθόν από το κυβερνητικό σχήμα η Δόξα Κωμοδρόμου

Παρελθόν από το κυβερνητικό σχήμα αποτελεί κι επίσημα η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Δόξα Κωμοδρόμου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που πρώτο δημοσίευσε το ThemaOnline από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top