ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Ο παράγοντας που προσφέρει προστασία από την Long Covid

Κορωνοϊός: Ο παράγοντας που προσφέρει προστασία από την Long Covid

O εμβολιασμός κατά της Covid-19, εκτός από την προστασία που προσφέρει από τη σοβαρή νόσηση, θωρακίζει τον οργανισμό μας και από την εμφάνιση των επίμονων συμπτωμάτων μετά τη νόσηση, του φαινομένου δηλαδή long Covid, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση 15 μελετών από όλο τον κόσμο και, με βάση τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι, παρόλο που οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν κορωνοϊό, τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης και εκδήλωσης της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένου και του αισθήματος κόπωσης.

Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι που κολλούν τον ιό έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα μακράς Covid, ωστόσο η κατάστασή τους μπορεί να βελτιωθεί, εάν εμβολιαστούν.

Ειδικότερα, ορισμένες από τις μελέτες της ανασκόπησης εστίασαν στην επίδραση των εμβολίων και συμπέραναν ότι:

όσοι είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer, AstraZeneca ή Moderna ή με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson είχαν σχεδόν τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα long Covid διάρκειας περισσότερο από 28 ημερών, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κάνει μια δόση του εμβολίου.
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στα περισσότερα συμπτώματα της long Covid ήταν μεγαλύτερη στα άτομα άνω των 60 ετών.
Όσον αφορά τις μελέτες που διερεύνησαν την επίδραση των εμβολίων στα άτομα που ήδη παρουσίαζαν συμπτώματα της μακράς Covid, αυτές συμπέραναν ότι τα εμβόλια βελτίωσαν τα συμπτώματα άμεσα ή και μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Tα συμπτώματα της μακράς Covid, όπως η κόπωση, η δύσπνοια και οι μυϊκοί πόνοι θα μπορούσαν να διαρκέσουν περισσότερο από τέσσερις βδομάδες μετά την αρχική μόλυνση και το πλεονέκτημα των εμβολιασμένων είναι ότι είτε δε θα εμφανίσουν καθόλου μακρόχρονα συμπτώματα ή θα εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Η δρ. Mary Ramsay, Επικεφαλής Ανοσοποίησης στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνει ότι: «Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από τα σοβαρά συμπτώματα εάν μολυνθείτε, μπορεί όμως να συμβάλλει επίσης και στη μείωση του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου της νόσου. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα της μακράς Covid είναι βραχύβια και υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Όμως για μερικούς, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά και να επηρεάσουν την καθημερινότητά τους. Εάν αντιμετωπίζετε ασυνήθιστα συμπτώματα, ιδιαίτερα για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας».

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top