ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: Η Τουρκία παίζει «σε δύο ταμπλό» με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

ΥΠΕΣ: Η Τουρκία παίζει «σε δύο ταμπλό» με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Στο νέο, πολύπλοκο πεδίο των διεθνών σχέσεων, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τουρκία παρουσιάζεται ως «επιτήδειος ουδέτερος» και «παραμένει στο απυρόβλητο παίζοντας ξανά σε δύο ταμπλό» είπε την Κυριακή ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, «στηλίτευσε» την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας που επιλέγει να μην ευθυγραμμίζεται με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και υπενθύμισε πως η Τουρκία εξυπηρετεί μόνο τα δικά της συμφέροντα και επηρεάζει σημαντικά και την αποτελεσματικότητα των μέτρων, τα οποία αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης με στόχο τον τερματισμό του καταστροφικού πολέμου σε βάρος του ουκρανικού λαού.

Σε επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο του ήρωα της Ε.Ο.Κ.Α. Στυλιανού Λένα, στα Χανδριά, ο κ. Νουρής είπε ακόμα πως οι εικόνες του πολέμου στην Ουκρανία ξύπνησαν αναπόφευκτα τις μνήμες της τουρκικής εισβολής το 1974, προσθέτοντας ότι η Κύπρος ως μια υπό κατοχή χώρα, που εδώ και σχεδόν 48 χρόνια εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής, αντιλαμβάνεται πλήρως τις πληγές και τον πόνο του ουκρανικού λαού.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως η Κυβέρνηση, η Κύπρος ολόκληρη και ο λαός μας, δεν μπορούν παρά να επιδεικνύουν έμπρακτη αλληλεγγύη και υποστήριξη στον ουκρανικό λαό και να καλεί σε άμεσο τερματισμό της κατάπαυσης του πυρός «προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην τραγική απώλεια αθώων ζωών και στην παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου που τόσο βάναυσα καταπατεί ο Πούτιν και ο ρωσικός στρατός».

Ανέφερε επίσης ότι οι Ουκρανοί αγωνίζονται για τον ίδιο ακριβώς σκοπό που αγωνίστηκαν και οι δικοί μας ήρωες το 1955-59, αντιπαρατιθέμενοι με την τότε πανίσχυρη Βρετανική Αυτοκρατορία.

Επεσήμανε επίσης ότι στο νέο, πολύπλοκο και δύσκολο πεδίο των διεθνών σχέσεων και των νέων γεωπολιτικών δεδομένων, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τουρκία παρουσιάζεται ως «επιτήδειος ουδέτερος» και «Πόντιος Πιλάτος», παραμένει στο απυρόβλητο παίζοντας ξανά σε δύο ταμπλό και ως υποψήφια χώρα της ΕΕ και ως μέλος του ΝΑΤΟ, επιλέγει να μην συμμετέχει στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Δυτικοί στον Ρώσο εισβολέα στην Ουκρανία, προφέροντας μάλιστα και τις οδούς παράκαμψης από αυτές, ενώ παράλληλα προσπαθεί να επωφεληθεί από τη ρήξη της Δύσης με την Ρωσία, μετατρέποντας την ουκρανική κρίση σε ευκαιρία.

«Ο Ερντογάν ακολουθεί την ίδια συνταγή που ακολούθησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ισμέτ Ινονού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν επέλεξε το στρατόπεδο των νικητών μόνο όταν ο Χίτλερ καθηλώθηκε και εξουδετερώθηκε» είπε ο κ. Νουρής.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η πάροδος του χρόνου επενεργεί αρνητικά για το μέλλον της μοιρασμένης μας πατρίδας, επαναλαμβάνοντας ότι το ζητούμενο είναι η κατάληξη σε μια λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, που θα επανενώνει πραγματικά τον τόπο και θα δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον.

Σημείωσε ότι η λύση θα πρέπει να αποκαθιστά, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τη συνταγματική και εδαφική διάρρηξη που παράνομα και με τη βία των όπλων προκάλεσε στο νησί η Τουρκία και που θα επανενώνει τους θεσμούς και τον λαό, με μόνες εγγυήσεις, αυτές της συνδημιουργίας, της ανάπτυξης και της προόδου τόσο για εμάς τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε περαιτέρω πως παρά τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για πρόοδο στο Κυπριακό και επάνοδο στις συνομιλίες, η Τουρκία εμμένει στην κλιμάκωση της προκλητικής και επιθετικής της συμπεριφοράς, παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, με τις έκνομες ενέργειές της να στρέφονται εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στη δράση και τη θυσία του Στυλιανού Λένα σημειώνοντας πως εξήντα πέντε χρόνια από τη μελαγχολική άνοιξη του ‘57 και σαράντα οκτώ σχεδόν από το αλγεινό καλοκαίρι του ‘74, μνημονεύουμε τον Στυλιανό Λένα και προσευχόμαστε όχι μόνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού, αλλά και υπέρ αναστάσεως των ψυχών ημών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top