ΔΙΕΘΝΗ

Η Νότια Οσετία ανακοίνωσε την πρόθεσή της για ένταξη στη Ρωσία

Η Νότια Οσετία ανακοίνωσε την πρόθεσή της για ένταξη στη Ρωσία

Η Νότιος Οσετία, de jure επαρχία της Γεωργίας, η οποία όμως έχει de facto αποσχιστεί και διακηρύξει την ανεξαρτησία της από το 1991, ανακοίνωσε δια του ηγέτη της Ανατόλι Μπιμπίλοφ την πρόθεσή της να προχωρήσει στην ένταξή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Θεωρώ ότι η ένωσή μας με τη Ρωσία είναι ο στρατηγικός μας στόχος, η οδός μας, η φιλοδοξία του λαού. Και σ’ αυτήν την οδό θα κινηθούμε. Τα σχετικά νομικά βήματα θα τα κάνουμε το αμέσως προσεχές διάστημα. Η Δημοκρατία της Νότιας Οσετίας θα βρεθεί στη σύνθεση της ιστορικής της πατρίδας, της Ρωσίας», δήλωσε ο κ. Μπιμπίλοφ, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του κυβερνώντος κόμματος της Ρωσίας «Ενιαία Ρωσία».

Όπως υποστήριξε ο Α.Μπιμπίλοφ, η Ν.Οσετία, η Ρωσία και ολόκληρος ο κόσμος «διέρχονται ένα σημείο καμπής». «Ο ρωσικός κόσμος υπερασπίζεται σήμερα τα συμφέροντα εκείνων, που του είναι αφοσιωμένος, εκείνων, που τάσσονται κατά του ναζισμού, σέβονται τις πανανθρώπινες αξίες και τα αποδεκτά από όλη τη διεθνή κοινότητα θεμελιώδη δικαιώματα και κανόνες», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ν.Οσετίας, σημειώνοντας ότι «η πρώτη στη νεώτερη ιστορία αναγέννηση του ρωσικού κόσμου σημειώθηκε ακριβώς στη Ν.Οσετία το 2008, όταν η Ρωσία αποφάσισε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας», όπως αναφέρει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.

«Ήταν μια ιστορική απόφαση, η οποία έδωσε στον λαό της Ν.Οσετίας εγγυήσεις ειρήνης και δυνατότητες για ανάπτυξη. Ωστόσο ο κεντρικός ιστορικός, στρατηγικός στόχος του λαού της Οσετίας, ενός λαού μοιρασμένου, είναι η ένωση εντός ενός κράτους. Αυτό το κράτος είναι η Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό το στόχο ο λαός μας τον κατέγραψε επανειλημμένως», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ν.Οσετίας αναφερόμενος στη Βόρειο Οσετία, η οποία αποτελεί συστατικό μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Ρωσία αναγνώρισε στις 26 Αυγούστου του 2008 την κυριαρχία των δύο γεωργιανών επαρχιών της Ν.Οσετίας και της Αμπχαζίας, απόφαση, που έλαβε μετά την επίθεση του γεωργιανού στρατού στην πρωτεύουσα της Ν.Οσετίας Τσχινβάλι και την αποστολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που τον απώθησαν. «Κατά τη Μόσχα η απόφαση αυτή αντανακλά την υπάρχουσα πραγματικότητα και δεν μπορεί να αναθεωρηθεί», επισημαίνει το πρακτορείο ΤΑΣΣ, ενώ η Τιφλίδα αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο επαρχιών της και κατηγορεί τη Μόσχα για εισβολή και κατοχή εδαφών της.

Η σχετική κινητικότητα στην Ν.Οσετία συνδέεται και με τις τοπικές προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 10 Απριλίου, με τον Α.Μπιμπίλοφ να διεκδικεί εκ νέου την προεδρία, στην οποία εξελέγη τον Απρίλιο του 2017, ενώ από τον Ιούνιο του 2014 ήταν πρόεδρος της Βουλής της αναγνωρισμένης μόνο από πέντε κράτη-μέλη του ΟΗΕ Δημοκρατίας.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ» Ντενίς Πουσίλιν δήλωσε ότι το διεθνώς μη αναγνωρισμένο κρατίδιο του Ντονμπάς στην Ουκρανία «θα εξετάσει το ζήτημα της εισόδου του στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά την απελευθέρωση όλης της Δημοκρατίας». Μερικές ημέρες πριν αντίστοιχη δήλωση σχετικά με την προοπτική προετοιμασίας Δημοψηφίσματος με το ερώτημα της ένταξης στη Ρωσία είχε κάνει ο επικεφαλής της λεγόμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» Λεονίντ Πάσετσνικ, χαρακτηρίζοντας αργότερα τη δήλωσή του «προσωπική άποψη» και διαψεύδοντας ότι προετοιμάζεται η διοργάνωση παρόμοιου Δημοψηφίσματος.

Η ουκρανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των περιφερειών της Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, οι οποίες έχουν de facto αποσχιστεί από το 2014, υποστηρίζονται οικονομικά και έχουν αναγνωριστεί από τη Ρωσία, ενώ χαρακτηρίζει τις τοπικές διοικήσεις τους αποσχιστικές, έχοντας αναπτύξει εναντίον τους τα τελευταία χρόνια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top