ΔΙΕΘΝΗ

Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων ανά το παγκόσμιο - Σε υψηλό όλων των εποχών τον Μάρτιο

Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων ανά το παγκόσμιο - Σε υψηλό όλων των εποχών τον Μάρτιο

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών τον Μάρτιο, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε «σοκ» στις αγορές βασικών δημητριακών και φυτικών ελαίων, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Η διακοπή των εξαγωγικών ροών που προέκυψε από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχει πυροδοτήσει φόβους για παγκόσμια κρίση λιμού, ειδικά σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπου οι αρνητικές επιπτώσεις έχουν ήδη εκδηλωθεί.

Η Ρωσία και η Ουκρανία, των οποίων οι τεράστιες περιοχές καλλιέργειας σιτηρών συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων τροφοδοτών στον κόσμο, αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο μερίδιο των εξαγωγών του πλανήτη σε πολλά σημαντικά αγαθά, όπως το σιτάρι, το φυτικό λάδι και το καλαμπόκι.

«Οι παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής έκαναν σημαντικό άλμα τον Μάρτιο για να φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδά τους από ποτέ, καθώς ο πόλεμος προκάλεσε σοκ στις αγορές βασικών δημητριακών και φυτικών ελαίων», ανέφερε ο FAO.

Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του FAO, ο οποίος είχε ήδη αναφέρει ρεκόρ τον Φεβρουάριο, αυξήθηκε κατά 12,6% τον περασμένο μήνα, «κάνοντας ένα τεράστιο άλμα σε ένα νέο υψηλότερο επίπεδο από την ίδρυσή του το 1990».

Ο δείκτης, ένα μέτρο της μηνιαίας μεταβολής στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού προϊόντων διατροφής, ήταν κατά μέσο όρο 159,3 μονάδες τον Μάρτιο. Το άλμα περιλαμβάνει νέα υψηλά όλων των εποχών για τα φυτικά έλαια, τα δημητριακά και τα κρέατα, ανέφερε ο FAO, προσθέτοντας ότι οι τιμές της ζάχαρης και των γαλακτοκομικών προϊόντων «αυξήθηκαν επίσης σημαντικά».

Η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσώπευαν περίπου το 30 τοις εκατό και το 20 τοις εκατό των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και αραβοσίτου αντίστοιχα, τα τελευταία τρία χρόνια, ανέφερε ο FAO.

Οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20%, με το πρόβλημα να επιδεινώνεται από τις ανησυχίες για τις συνθήκες καλλιέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ο Οργανισμός.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 23,2%, λόγω των υψηλότερων τιμών για το ηλιέλαιο, του οποίου η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως.

Τα ισπανικά σούπερ μάρκετ έχουν περιορίσει την πώληση ηλιελαίου για να σταματήσουν οι πελάτες να αποθηκεύουν αποθέματα λόγω των φόβων για έλλειψη, λόγω του πολέμου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΓΓ του ΑΚΕΛ για Εκλογές: «Μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα»

ΓΓ του ΑΚΕΛ για Εκλογές: «Μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα»

Με έκκληση «στις χιλιάδες ψηφοφόρους της Αριστεράς, αλλά και σε κάθε προοδευτικό πολίτη που θέλει αλλαγή πορείας» να συνταχθούν με το ΑΚΕΛ, δύναμη διεκδίκησης στην Κύπρο και την Ευρώπη και «να κάνουμε τη διαφορά για να αλλάξουμε τα πράγματα» ο ΓΓ του κόμματος στην κεντρική παγκύπρια προεκλογική συγκέντρωση δήλωσε ότι για το ΑΚΕΛ η θέση της Κύπρου στην ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη. «Αλλά οφείλουμε να απαντήσουμε στο καίριο ερώτημα: Ποια Ευρώπη θέλουμε;».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top