ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Χριστοδουλίδη τώρα η προσοχή του ΔΗΚΟ- Πιέσεις για εξαγγελία

Στον Χριστοδουλίδη τώρα η προσοχή του ΔΗΚΟ- Πιέσεις για εξαγγελία

Μέχρι τώρα δεχόταν πιέσεις από τον ΔΗΣΥ ο Νίκος Χριστοδουλίδης για να ξεκαθαρίσει εάν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές του 2003, αλλά πλέον οι πιέσεις προέρχονται από το χώρο της αντιπολίτευσης, κατά κύριο λόγο από την πλευρά του ΔΗΚΟ. Ελλείψει αποτελέσματος στην προσπάθεια για συνεργασία με το ΑΚΕΛ, στο ΔΗΚΟ θέλουν να γνωρίζουν τις οριστικές αποφάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη γιατί είναι ένας παράγοντας ιδιαίτερα σημαντικός στους σχεδιασμούς για τις προεδρικές. Εάν ο τέως υπουργός Εξωτερικών αποφασίσει να τρέξει στις προεδρικές εκλογές, όπως καταδεικνύουν όλες οι μέχρι τώρα ενδείξεις, θα πρόκειται για εξέλιξη την οποία δεν μπορεί να παραγνωρίσει το ΔΗΚΟ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Ηδη μέσα στο ΔΗΚΟ ενισχύεται η τάση για συνεργασία με τον Χριστοδουλίδη, δεδομένης της θέσης του ΑΚΕΛ ότι δεν μπορεί να στηρίξει υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου.

Πληροφορίες του Τhemaonline αναφέρουν ότι παρά τις πιέσεις ο τέως υπουργός προτίθεται να ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να είναι σε θέση να ανακοινώσεις τις αποφάσεις του όταν ο ίδιος κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει διαβουλεύσεις με πρόσωπα από διάφορους χώρους αλλά αποφεύγει οποιεσδήποτε κινήσεις, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων για διερεύνηση του ενδεχομένου συνεργασίας, χωρίς να μπαίνει στη λογική πάρε δώσε. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει οτιδήποτε που θα υπονομεύσει την ανεξαρτησία της προσπάθειάς του και στέλνει σε όλους το μήνυμα ότι είναι ανοικτός να συζητήσει, χωρίς όμως να υιοθετεί τακτικές παζαρέματος.

Οι ίδιες πηγές πληροφορίες υποστηρίζουν ότι οι ανακοινώσεις των αποφάσεών του τέως υπουργού Εξωτερικών για τις προεδρικές θα πρέπει να αναμένονται μετά το Πάσχα και μόνον τότε θα έχει επίσημες επαφές με πολιτικά κόμματα και άλλα οργανωμένα σύνολα, με τα οποία θα ανταλλάξει απόψεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτή την περίοδο ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαμορφώνει τους πυλώνες πολιτικής πάνω στους οποίους θα θεμελιώσει την πρότασή του προς την κοινωνία, με θέσεις και εισηγήσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Πρόκειται για περίγραμμα προτάσεων που ετοιμάζεται από τεχνοκράτες και ακαδημαϊκούς, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα των ζητημάτων πολιτικής, με έμφαση στην οικονομία και τα κοινωνικά θέματα.

Τίτλοι τέλους με ΑΚΕΛ

Το ΔΗΚΟ έδωσε τέλος στον ατέρμονο διάλογο με το ΑΚΕΛ και χωρίς να κηρύσσει τη λήξη της προσπάθειας, ανακοίνωσε την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου που εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο και τη Γραμματεία του Κόμματος για συνέχιση των διαβουλεύσεων με άλλα κόμματα και ανεξάρτητους υποψήφιους, για διερεύνηση του ενδεχομένου συνεργασιών και θα αξιολογήσει ξανά την όλη κατάσταση μετά το Πάσχα. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για συνεννόηση, σε επίσημο πλέον επίπεδο, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά που θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Σε σχέση με το διάλογο με το ΑΚΕΛ, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι, παρά την επιθυμία του Δημοκρατικού Κόμματος, η συζήτηση με το ΑΚΕΛ για συνεργασία στις Προεδρικές εκλογές, δεν έχει καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σαν φίλοι από τα παλιά

Χωρίς εκπλήξεις ή παρατράγουδα κύλησε το πρώτο τετ α τετ του Νικόλα Παπαδόπουλου με τον Μάριο Καρογιάν το πρωί της Τρίτης στα γραφεία του ΔΗΚΟ. Ο τέως πρόεδρος του κόμματος επέστρεψε μετά από πέντε περίπου χρόνια σε γνώριμο μέρος και τα είπε με τον διάδοχό του, σε ένα ιδιαίτερα καλό κλίμα, δίδοντας έμφαση στην πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την πρόταση Καρογιάν ως «ενδιαφέρουσα εισήγηση, εύηχη και ενδεχομένως να αντικατοπτρίζει και μία επιδίωξη ενός μεγάλου μεριδίου της κοινωνίας», ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση δεν θα τύχει ευρύτερης αποδοχής από τα κόμματα, λόγω των ιδεολογικών και άλλων πολιτικών διαφορών.

«Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο μιας ευρύτερης πολιτικής συνεργασίας και τουλάχιστον ως ΔΗΚΟ αυτό θέλουμε να επιδιώξουμε» είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωση η οποία μπορεί να ερμηνευτεί και ως παράθυρο για το ενδεχόμενο συνεργασίας. Για δημιουργική και εποικοδομητική συζήτηση έκανε λόγο ο Μάριος Καρογιάν, ο οποίος όπως είπε, ανέλυσε τους λόγους που καθιστούν επάναγκες η Κύπρος να μπει σε άλλους βηματισμούς, «να κινηθούμε με μια διαφορετική φιλοσοφία και με μια διαφορετική προσέγγιση».

Πρώτο προσυνέδριο ΔΗΣΥ

Η ψηφιακή μετάβαση είναι το θέμα του πρώτου προσυνεδρίου, με το οποίο ο ΔΗΣΥ εγκαινιάζει το διάλογο με την κοινωνία. Το προσυνέδριο θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, στις 5:30μμ, στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία. Το θέμα της ψηφιακής μετάβασης, της ψηφιακής διακυβέρνησης, της ψηφιακής οικονομίας, το πως η Κύπρος μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακό κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας, καθώς και άλλες παραμέτρους, θα αναλύσουν ειδικοί και τεχνοκράτες, από την Κύπρο και την Ελλάδα, με τις σημαντικές συμμετοχές του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου Προέδρου, Αβέρωφ Νεοφύτου, του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας Κυριάκου Πιερρακάκη και του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Κόκκινου. Το Προσυνέδριο για την Ψηφιακή Μετάβαση αποτελεί την πρώτη δράση της τελικής φάσης του Προσυνεδριακού Διαλόγου του κόμματος, στην πορεία του προς το Πολιτικό – Ιδεολογικό Συνέδριο της Επόμενης Μέρας, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο. Σ’ αυτή την υψηλού επιπέδου εκδήλωση για μία από τις μεγαλύτερες, σύγχρονες προκλήσεις της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης, θα συμμετάσχουν ακόμη οι: Τάκης Κληρίδης, Πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Νικόλαος Μαστρογιαννόπουλος, Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας, Αντώνης Πολεμίτης, Πρόεδρος του Tech Island, Ανδρέας Νεοκλέους, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της CYTA, Γιώργος Καμπανέλας, Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, Δημήτρης Νησιώτης, Πρόεδρος του CITEA, Γιάννης Γεωργούλας, Πρόεδρος του ACEMPI, Μιχάλης Τυρίμος, Διευθύνων Σύμβουλος της Capacitor Partners, Μαρία Τερζή, Διευθύνων Σύμβουλος της Malloc Inc, Γεώργιος Γεωργιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Excelix, Νικόλ Φινοπούλου, Δικηγόρος, ESG & Sustainability Expert, και η Έλενα Λουκαΐδου, Διευθύντρια Εξυπηρέτησης Πελατών της WarGaming.

Των εργασιών θα προεδρεύει ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Μιχάλης Σοφοκλέους. Την ευθύνη του κεντρικού συντονισμού θα έχει η Σταυριάνα Κοφτερός, Διευθύντρια Επικοινωνίας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Μετάβασης του Δημοκρατικού Συναγερμού, συνεπικουρούμενη από τους Νίκο Ράφτη, Συντονιστή Ομάδας Παραγωγής Πολιτικής Έρευνας και Στυλιανό Λάμπρου, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Heart Group. Η συμμετοχή στις εργασίες του προσυνεδρίου είναι ανοικτή στο κοινό. Απαραίτητη προϋπόθεση η προηγούμενη εγγραφή μέσω της ιστοσελίδας epomenimera.disy.cy. Θα υπάρχει ακόμη η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής από την ίδια ιστοσελίδα, αλλά και ζωντανής παρακολούθησης από τα κοινωνικά δίκτυα του κόμματος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top