ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δηλώσεις και αντιδράσεις για το νέο «οικονομικό πρωτόκολλο» με την Τουρκία στα κατεχόμενα

Δηλώσεις και αντιδράσεις για το νέο «οικονομικό πρωτόκολλο» με την Τουρκία στα κατεχόμενα

Ο αντίκτυπος της νέας οικονομικής συμφωνίας που υπέγραψαν τα κατεχόμενα με την τουρκική κυβέρνηση στα κατεχόμενα έχει συνέχεια. Η «κυβέρνηση» Σουτζούογλου υπερασπίζεται την συμφωνία ενώ οι εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης ασκούν κριτική και ζητούν εξηγήσεις για το περιεχόμενο του νέου «οικονομικού πρωτοκόλλου».

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) , η «Κίπρις» γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Φαΐζ Σουτζούογλου μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα δήλωσε ότι «πρωταρχικό μου καθήκον είναι να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη του λαού και να δημιουργηθεί μια δημόσια δομή που να είναι βιώσιμη» και υποστήριξε ότι θα δοθούν εξηγήσεις με διαφανείς διαδικασίες στη «βουλή» για το περιεχόμενο των επαφών τους στην Τουρκία.

Εξάλλου, αξιολογώντας την υπογραφή του «πρωτόκολλου», ο «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών», Ερχάν Αρικλί είπε ότι η υπογραφή του «πρωτοκόλλου» δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη, αφού είχε περιληφθεί στο «πρόγραμμα της κυβέρνησης».

Επίσης, αξιολογώντας στον παράνομο «Μπαϊράκ» την «υπογραφή του πρωτοκόλλου», ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός τουρισμού, πολιτισμού και περιβάλλοντος» Φικρί Ατάογλου είπε ότι στόχος του «πρωτοκόλλου» είναι να μπορέσουν τα κατεχόμενα να σταθούν από μόνα τους όρθια πάνω στα πόδια της.

Οι αντιδράσεις

Σύμφωνα με «Γιενί Ντουζέν», οι παραπάνω δηλώσεις των εκπροσώπων της «κυβέρνησης» δεν ικανοποιούν τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΛΚ), Τουφάν Έρχιουρμαν. Ο κ. Έρχιουρμαν αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωσης και στην σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανέφερε ότι «τώρα πού βρίσκονται οι Τουρκοκύπριοι σε αυτό το τραπέζι; Οι Τουρκοκύπριοι σήκωσαν τις καρέκλες από το τραπέζι, τις τοποθέτησαν στο Σαράι και κάθισαν εκεί. Αυτή η νοοτροπία είναι η ίδια με εκείνη του 2004 ότι ‘το Σαράι μας αρκεί’. Συνεχίζεται απαράλλακτη αυτή η νοοτροπία. Συνεχίζεται η νοοτροπία του ‘είμαστε καλά έτσι’».

Αναφερόμενος στο «οικονομικό πρωτόκολλο» που υπεγράφη την περασμένη βδομάδα με την Τουρκία, ο κ. Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι έχουν κάνει έκκληση πολλές φορές για να ενημερωθούν για το περιεχόμενο του «πρωτοκόλλου» και πρόσθεσε ότι η «κυβέρνηση» δεν τους έδωσε την ευκαιρία να υποβάλουν προτάσεις.

Είπε ότι ακόμα δεν έχουν δει το εν λόγω κείμενο και ότι έγινε σοβαρό λάθος στον τρόπο ετοιμασίας του «πρωτοκόλλου» για το οποίο δεν έχει ιδέα η αντιπολίτευση, οι οικονομικές οργανώσεις και οι συντεχνίες.

Για το ίδιο θέμα, η «Χαλκίν Σεσί» αναφέρεται σε δηλώσεις του ηγέτη του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), Κουντρέτ Όζερσαϊ. Ο Τ/κ πολιτικός εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι ενώ το βασικό κείμενο του «πρωτοκόλλου οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας για το 2022» ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα υπογράφηκε εδώ και μέρες οι λεπτομέρειες του δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί στον «λαό».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top