ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σιζόπουλος: Επιχειρείται παραπλάνηση του λαού για να του 'σερβίρουν' διαιρετική λύση

Σιζόπουλος: Επιχειρείται παραπλάνηση του λαού για να του 'σερβίρουν' διαιρετική λύση

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κατήγγειλε ότι επιχειρείται παραπλάνηση και παραπληροφόρηση του λαού με στόχο να του ΄σερβίρουν` μια διαιρετική λύση που θα οδηγήσει σε βελούδινο ή ακόμη και αιματηρό διαχωρισμό.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή Βρετανίας, την οποία χαρακτήρισε ουσιαστική, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι μετέφερε τις καθαρές θέσεις του κόμματος γύρω από την επιδιωκόμενη λύση και κατέθεσε τις απόψεις του κόμματος γιατί απορρίπτει τη ΔΔΟ και ως ονοματολογία.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι οι πρόνοιες που τίθενται στο τραπέζι των συζητήσεων και έχουν γίνει αποδεκτές δυστυχώς από την πλευρά μας, είτε δια μέσου των κοινών ανακοινωθέντων του 2008 και του 2014, καθώς επίσης και με κάποιες από τις συγκλίσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη και από αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών “οδηγούν δυστυχώς όχι σε ομοσπονδιακή λύση, όπως διατυμπανίζεται ότι είναι η πρόθεση, αλλά σε συνομοσπονδιακή λύση η οποία θα προάγει το διαχωρισμό των Ε/κ και των Τ/κ και την ίδια στιγμή θα παραβιάζει μόνιμα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα δια μέσου του διαχωρισμού, των εγγυημένων πλειοψηφιών εδάφους και πληθυσμού αλλά και του τρόπου με τον οποίο το κράτος θα λειτουργεί και θα λαμβάνει τις αποφάσεις του”.


Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως θα πρέπει να γνωρίζει ο κυπριακός λαός ότι γίνεται μια πολύ καλά προετοιμασμένη προσπάθεια “παραπληροφόρησης και παραπλάνησής του και κυρίως επιχειρείται, δήθεν κάτω από τον τίτλο της ομοσπονδίας, να του σερβίρουν μια λύση διαιρετική και ΔΔΟ που θα είναι μορφή συνομοσπονδίας η οποία στο τέλος θα καταλήξει σε ένα βελούδινο στην καλύτερη περίπτωση διαχωρισμό, ή ενδεχομένως σε ένα αιματηρό, στη χειρότερη περίπτωση, διαχωρισμό”.

“Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε λύσεις που θα διαχωρίζουν το λαό, που δεν θα είναι δημοκρατικές, αντίθετα θα αγωνιστούμε για τη συνέχιση της ΚΔ και όλες εκείνες τις συνταγματικές τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν για να διασφαλίζεται μια ειρηνική και δημοκρατική λύση, όπου όλοι οι κάτοικοι ανεξάρτητα φυλετικής, εθνικής ή θρησκευτικής προέλευσης να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια και την ίδια στιγμή να αποκλείονται άμεσες ή έμμεσες επεμβάσεις ή ρόλος κηδεμόνα σε τρίτες χώρες που θα δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία του κράτους”, συνέχισε.

Ερωτηθείς αν στη συνάντηση έθεσε και θέμα εγγυήσεων, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι από πλευράς του τονίστηκε πως σήμερα στο 2015, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, δεν μπορεί η λειτουργία του (κράτους) να κηδεμονεύεται από τρίτες χώρες.

“Δεν είναι νοητό η ΚΔ να είναι υποτελές κράτος ή καλύτερα ένα κράτος προτεκτοράτο, αλλά μια ανεξάρτητη Δημοκρατία που να λειτουργεί στο πλαίσιο της ΕΕ με πλήρη κατοχύρωση όλων των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών”, ανέφερε.

Ημικρατικοί οργανισμοί-απεργίες
------------------------------------------

Σε ερώτηση για τις απεργίες στους ημικρατικούς και το διαμορφούμενο σκηνικό, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η ΕΔΕΚ έχει εκφράσει κατ` επανάληψη τη διαφωνία της με τις προθέσεις της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε πλήρη ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών και εκποίηση των δραστηριοτήτων και των περιουσιακών τους στοιχείων.

“Η ιδιωτικοποίηση όπως επιχειρείται είναι στην ουσία μορφή ξεπουλήματος και δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ξεπούλημα κρατικής περιουσίας” ανέφερε.

Είπε επίσης ότι η ΕΔΕΚ πρότεινε εδώ και χρόνια οι ημικρατικοί να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό για να είναι διαφανής ο τρόπος λειτουργίας τους και να απεξαρτηθούν από οποιεσδήποτε κομματικές ή κυβερνητικές εξαρτήσεις και να μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα και ανεξάρτητα προς εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος των πολιτών.

“Την ίδια στιγμή θεωρούμε ότι το καλύτερο μοντέλο είναι η μετοχοποίηση όπου το κράτος θα διατηρεί ένα πλειοψηφικό πακέτο για να ασκεί εποπτικό έλεγχο και να αποτρέπει τη χειραγώγηση των τιμών και κυρίως τη δημιουργία καρτέλ, αλλά να παραχωρήσει τη Διεύθυνση και Διοίκηση σε στρατηγικό επενδυτή, αυτό είναι το καλύτερο σύστημα, μπορεί να διασφαλίσει και τον κρατικό έλεγχο και τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών στους πολίτες”, ανέφερε.

Εξέφρασε την άποψη ότι η Κυβέρνηση, διαμέσου των διορισμένων εκπροσώπων της στα συμβούλια των ημικρατικών αλλά και των παρεμβάσεων από πλευράς υπουργείων, όπως είπε, “επιχειρεί να διαλύσει τους ημικρατικούς για να δικαιολογήσει το ξεπούλημα τους”.

“Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το 2012 σε συνθήκες ανταγωνισμού και κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας οι ημικρατικοί ήταν κερδοφόροι και κυρίως η ΑΤΗΚ έκλεισε με 120 εκατομμύρια κέρδος, ενώ οι προβλέψεις για το 2014 είναι ότι η κερδοφορία θα περιοριστεί στα 50 εκατομμύρια. Για αυτή την τρομακτική μείωση κάποιοι έχουν ευθύνη αλά τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η ίδια Κυβέρνηση με τον τρόπο που διαχειρίζεται τους ημικρατικούς αλλά και την προσπάθεια να δημιουργήσει ένα κακό όνομα για να δικαιολογηθούν οι πολιτικές της επιλογές και αποφάσεις”, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Είπε ότι το κόμμα του θα συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους και θα συνεχίσει την προσπάθεια για μια ορθολογιστική, κοινωνικά δίκαιη και πάνω από όλα, συμφέρουσα λύση.

Ελλάδα- διαπραγματεύσεις θεσμών
---------------------------------------------------
Στις δηλώσεις του ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε και στις εν εξελίξει ζυμώσεις για το θέμα της Ελλάδας και είπε ότι το κόμμα του παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τα τεκταινόμενα στους θεσμούς σε βάρος του ελληνικού λαού, ο οποίος, όπως τόνισε, τα τελευταία χρόνια διέρχεται περίοδο κοινωνικής εξαθλίωσης.

“Από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε σθεναρά την ελληνική κυβέρνηση σε μια επαναδιαπραγμάτευση μνημονιακών όρων, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος και να περιοριστούν οι επιπτώσεις στο λαό”, ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι συζητήσεις αυτές θα είναι δύσκολες και αμφίρροπες “γιατί οι ηγεμονικές χώρες της ΕΕ αντιλαμβάνονται ότι μια υποχώρηση στα ελληνικά αιτήματα θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο που ενδεχομένως να βοηθήσει στην απώλεια μέρους αυτού του ρόλου και να ανοίξει προοπτική διεκδικήσεων και από άλλες χώρες, κυρίως του νότου”.

Εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα η ελληνική κυβέρνηση με σωστούς χειρισμούς να πετύχει κάτι καλύτερο από αυτό που υπήρχε και αυτό να το αξιοποιήσουμε όλοι προς όφελος μιας άλλης Ευρώπης, οικονομικά δίκαιης και κοινωνικά ευαίσθητης που να λειτουργεί στη βάση της αλληλεγγύης και όχι της προσπάθειας ηγεμόνευσης κάποιων εις βάρος κάποιων άλλων.

Πηγή ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Επ. Λεμεσού - Προχώρησε με ανάκληση προσωπικού η Πυροσβεστική - Δείτε βίντεο

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top