ΕΛΛΑΔΑ

Νέο διάβημα διαμαρτυρίας Αθήνας για τουρκικές υπερπτήσεις, «παγώνουν» οι συναντήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Νέο διάβημα διαμαρτυρίας Αθήνας για τουρκικές υπερπτήσεις, «παγώνουν» οι συναντήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Σε νέο εντονότατο διάβημα στον Τούρκο Πρέσβη προέβη, το μεσημέρι της Πέμπτης, η Ελλάδα, μετά τον πρωτοφανή αριθμό των χθεσινών υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος.

Παράλληλα, ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για «πάγωμα» των συναντήσεων που αναμένονταν την προσεχή περίοδο αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Όπως αναφέρει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, σήμερα, Πέμπτη 28 Απριλίου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Θεμιστοκλή Δεμίρη να πραγματοποιήσει νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη «αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας».

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

«Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού. Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή», τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η ελληνική πλευρά προέβη επίσης σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπό το φως των τουρκικών υπερπτήσεων, ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το ουσιαστικό «πάγωμα» των συναντήσεων για το Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο πεδίο ούτε σε διπλωματικό επίπεδο και με κανένα τρόπο δε συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε και με το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν», είπε ο Γιάννης Οικονόμου αναφορικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις.

«Είναι σαφές ότι με τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», κατέληξε ο ίδιος.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής (24/5) παρά την Κοινότητα Παραμάλι της Επαρχίας Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top