ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: «Ανακατεύεται» και στις εξελίξεις με ΝΑΤΟ - Ζητά διαπραγμάτευση με Σουηδία και Φινλανδία

Τουρκία: «Ανακατεύεται» και στις εξελίξεις με ΝΑΤΟ -  Ζητά διαπραγμάτευση με Σουηδία και Φινλανδία

«Δεν κλείνουμε την πόρτα στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν προσθέτοντας ότι θέλουν να διαπραγματευτούν με τις δύο χώρες. Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι συναντήθηκε στο Βερολίνο με τους ομολόγους του της Σουηδίας και της. Φινλανδίας. «Μια χώρα που θα γίνει σύμμαχος δεν πρέπει να στηρίζει ΡΚΚ», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Σε δηλώσεις του στο Ρόιτερς, ο Ιμπαρχίμ Καλίν είπε ότι «η Τουρκία δεν έχει κλείσει την πόρτα στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θέλει περιορισμό στις τρομοκρατικές δραστηριότητες στις σκανδιναβικές χώρες. Δεν κλείνουμε την πόρτα. Αλλά για την Τουρκία αυτό είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι «ΗΠΑ και ΕΕ συλλέγουν κονδύλια για την τρομοκρατική οργάνωση PKK. Στην Ευρώπη και ειδικά στη Σουηδία έχει μια ισχυρή παρουσία και αποδοχή».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι «αυτό που πρέπει να γίνει είναι σαφές: Προσδοκούμε ότι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και άλλες χώρες θα λάβουν μια σαφή και ξεκάθαρη στάση ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, το FETO, το DHKP-C, που αποτελούν απειλή στην εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και να το αποδείξουν αυτό ξεκάθαρα με δράση».

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια διαδικασία, θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Ωστόσο, αυτό είναι το πρώτο σημείο που θέλουμε να θίξουμε με όλους τους συμμάχους μας καθώς και με τις σουηδικές αρχές. Φυσικά, θέλουμε να συζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε με τους Σουηδούς συναδέλφους μας», είπε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Σε δηλώσεις του από το Βερολίνο όπου πραγματοποιείται διήμερη Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι βρίσκονται σε στενή επαφή με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας, λέγοντας ότι οι δύο χώρες υποστηρίζουν ανοιχτά τις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/YPG.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «μια χώρα που θα γίνει σύμμαχος δεν πρέπει να υποστηρίζει το PKK/YGP, μια τρομοκρατική οργάνωση που μας επιτίθεται καθημερινά και σκοτώνει τους στρατιώτες, τους αστυνομικούς και τους πολίτες μας».

Αργότερα σε δήλωσή του μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι συναντήθηκε με τους ομολόγους τους της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top