ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κώστας Καδής: «Να αφήσουμε την αγορά να λειτουργήσει» - Πιθανές σκοπιμότητες πίσω από τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος

Κώστας Καδής: «Να αφήσουμε την αγορά να λειτουργήσει» - Πιθανές σκοπιμότητες πίσω από τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος

Η κυβέρνηση είναι πάντα δίπλα στους αιγοπροβατοτρόφους και το ξέρουν, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής.

Μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα», ο Υπουργός τόνισε πως «λανθασμένα επέλεξαν το Προεδρικό και το Υπουργείο για τη διαμαρτυρία τους. Το πρόβλημα είναι το αιγοπρόβειο γάλα γιατί είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος παραγωγής. Παράγουν για παράδειγμα στο 1,5 ευρώ και πληρώνονται 1,10».

Η διόρθωση θα έρθει μέσα από τη λειτουργία της αγοράς και με τους τυροκόμους να δώσουν τις σωστές τιμές στους αιγοπροβατοτρόφους. «Η βοήθεια της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι συνεχής. Αυτά τα χρήματα, είναι χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου. Η στήριξη αυτή θα δώσει λίγο χρόνο στην αγορά να λειτουργήσει», υπέδειξε ο Κώστας Καδής.

Μάλιστα, ερωτηθείς τι εμποδίζει την αγορά να λειτουργήσει και αν αυτό είναι οι τυροκόμοι, ο Υπουργός απάντησε «βεβαίως. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες, αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω».

Ανάμεσα στα ζητήματα που προβάλλουν οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι και η απουσία ελέγχων από το Υπουργείο Εμπορίου για τις ποσοστώσεις γάλακτος στο χαλλούμι και τη χρήση γαλακτόσκονης.

Σχολιάζοντας, ο Υπουργός Γεωργίας διαβεβαίωσε ότι «από την 1η Οκτωβρίου 2021 η διαδικασία ελέγχου του ΠΟΠ ήταν στη θέση της, ήταν έτοιμος ο μηχανισμός να λειτουργήσει. Ωστόσο τα μεγάλα τυροκομεία επέλεξαν να μην παράξουν ΠΟΠ. Όταν πήγαμε εμείς να κατεβάσουμε τα χαλλούμια από τα ράφια που παρήγαγαν, μας απάντησαν με νομικούς όρους ότι στέλνουν το χαλλούμι στην αγορά κάτω από την ομπρέλα του σήματος. Και είναι εκεί που χρειάζεται τώρα η Νομική Υπηρεσία να μας διευκρινίσει αν μπορούν να το κάνουν αυτό. Αν μπορούν, θα ελέγχονται όπως πρέπει να ελέγχονται για την παραγωγή κάτω από το σήμα. Αν δεν μπορούν, και πρέπει να παράγουν μόνο ΠΟΠ, θα ελέγχονται με τον μηχανισμό που έχουμε στήσει με ένα διεθνή οργανισμό που διενεργεί τον έλεγχο».

Μόνο κάποια μικρά τυροκομεία επιλέγουν να παράγουν χαλλούμι ΠΟΠ σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας. Τα μεγάλα έχουν μείνει εκτός, με τον Κώστα Καδή να αφήνει υπονοούμενο πώς ενδεχομένως είναι ένας τρόπος για να ασκήσουν πίεση να αλλάξει ο φάκελος του χαλλουμιού με τον τρόπου που θέλουν με τον ίδιο να διαβεβαιώνει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα εδώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top