ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Που θα βρεις τα πιο φθηνά καύσιμα: Οσα ανέφερε η Υπουργός - Πότε η Κύπρος αναμένεται να έχει δικό της Φ.Αέριο

Που θα βρεις τα πιο φθηνά καύσιμα: Οσα ανέφερε η Υπουργός  -  Πότε η Κύπρος αναμένεται να έχει δικό της Φ.Αέριο

Δυναμικά μπαίνει η Κύπρος στον αγώνα αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες θα βοηθήσουν στην απεξάρτηση απο το Ρωσικό φυσικό αέριο και κατ'επέκταση θα βοήθησουν στην μείωση στα κόστη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κας Νατάσα Πηλείδου στην εκπομπή "Αlpha Ενημέρωση", η Κύπρος προσπαθεί με τον δικό της τρόπο να απεξαρτηθεί απο το Ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και τις αυξήσεις που έρχονται ως συνέπεια της κατάστασης πολέμου στην Ουκρανία.

Πως θα βρεις το φθηνότερο πρατήριο βεζίνης στην περιοχή σου

Και όμως μπορείς να ελέξεις που βρίσκεται το φθηνότερο καύσιμο στην περιοχή σου. Σύμφωνα με την Υπουργό , κάθε πολίτης μέσα απο την Ιστοσελίδα του Υπουργείου μπορεί να βρει το φθηνότερο πρατήριο στην περιοχή του.

Συγκεκριμένα εδω

Απο το 2026 η Κύπρος αναμένεται να έχει το δικό της Φυσικό Αέριο

Ελπίδες για ανάσα οικονομική και μειωμένα κόστη για την Κύπρο , καθώς οπως δήλωσε η Υπουργός Ενέργιας , η Κύπρος αναμένεται να εξάγει φυσικό αέριο από το τεμάχιο Αφροδίτη περί το 2026.

Τόνισε πως όσο πιο πολλές επιβεβαιωμένες ποσότητες φυσικού αερίου προστίθενται στα κοιτάσματα της Κύπρου, τόσο πιο εύκολη είναι η ανάπτυξη, αναφερόμενη και στα  αποτελέσματα του ΄Γλαύκος΄ αλλά και τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων ENI-TOTAL που θα ακολουθήσουν και είναι μεγάλης σημασίας όσον αφορά την όλη εικόνα της Κύπρου σε αυτό τον τομέα.

Πράσινη Μετάβαση και Σχέδια χορηγιών Ενεργειακής Αναβάθμισης

Η κ. Πηλείδου ανέφερε πως, η πράσινη μετάβαση είναι μέρος της απεξάρτησης μας απο το Ρωσικό Φυσικό Αέριο αλλά και τρόπος μείωσης του κόστους. Οπως τόνισε η κατάσταση απαιτεί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, προσθέτοντας πως με τα σχέδια χορηγιών ενεργειακής αναβάθμισης, που τρέχουν και θα τρέξουν θα βοηθήσουν στην υλοποίηση αυτή. Τα σχέδια, αφορούν απο επιχείρήσεις μέχρι και ευάλωτες ομάδες.

 

Το Net Metering "λύνει" το πρόβλημα με τις πολυκατοικίες 

Τι είναι το net metering; Είναι ο συμψηφισμός παραγόμενης‐καταναλισκόμενης ενέργειας  και εφαρμόζεται κυρίως για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε διάφορες χώρες . Το Νet Μetering επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που καταναλώνει ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας που παράγει το φωτοβολταϊκό του σύστημα.

Σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας, μπορεί κάποιος ο οποίος ζει σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη Λάρνακα , να εγκαταστήσει τα φωτοβολταϊκα σε ενα δικό του χωράφι ή σπίτι σε άλλη πολή πχ Πάφο και να μπορεί να καρπώνεται την ενέργεια και αποθήκευση πράσινης ενέργειας για τη χρήση του διαμερίσματος του στη Λάρνακα. 

Και αυτο γίνεται με συγκεκριμένη διαδικασία. 

Μειωμένο ΦΠΑ στο ρεύμα και στο φόρο καταναλωσης καυσίμων

Οπως αναφέρει η κ.Πηλείδου, ανάμεσα στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, βρίσκεται και η παράταση στη μείωση του φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

 

Ο ρόλος του Πλαφόν

Οι αυξητικές τάσεις στην τιμή προϊοντων , έχουν ενεργοποιήσει τμήματα του Υπουργειου Ενέργειας και την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή όπου καθιέρωσε τη διεξαγωγή Παρατηρητηρίων Λιανικών Τιμών. Τα Παρατηρητήρια αφορούν την καταγραφή και την παρακολούθηση τιμών καταναλωτικών προϊόντων ευρείας χρήσης τα οποία πωλούνται σε μεγάλο αριθμό υποστατικών σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Ωστόσο σημαντικό όπως αναφέρει η Υπουργός είναι να διευρυνθεί ο κατάλογος προϊοντων και υπηρεσών που είναι στη λίστα και Πλαφόν.

Το πλαφόν, ορίζεται στο σημείο που δεν θα υπάρχει αισχροκέρδεια και αυτό ελέχγεται απο το Υπουργείο και τα αντίστοιχα τμήματα του, κατα την παραλαβή των εμπορευμάτων, όπου διαπιστώνεται η τιμή αγοράς απο το εξωτερικό, το κόστος μεταφοράς του και άλλοι παράγοντες.

Πως γίνεται να πέφτουν οι τιμές σε αλλες χώρες και στη Κύπρο να μένουν σταθερές

Μια απορία που ίσως εχουν αρκετοί πολίτες, καθως το τελευταίο διάστημα υπήρχε ενα σκαμπανέβασμα πριν την αυξητική τάση στα καύσιμα. Ωστόσο η κ.Πηλείδου διευκρίνησε πως όλα τα πρατήρια ελέγχονται με βάση ένα συγκεκριμένο σύστημα , και δεν έχει παρατηρηθεί κάποια παρανομία. Ωστόσο οπου υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία, οι αρμόδιοι φορείς επεμβένουν με έλεγχο ώστε να διαπιστώσουν εαν υπάρχει αισχροκέρδεια ή αν οι αυξήσεις δικαιολογούνται με βάση τα δεδομένα που θα παραδοθούν.

Δείτε όσα ανέφερε η Υπουργος Ενέργειας, κ.Νατάσα Πηλείδου 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top