ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχούν ΚΕΒΕ και ΟΕΒ – προβλέπουν προβλήματα στις συναλλαγές με τα νέα δεδομένα στην Ελλάδα

Ανησυχούν ΚΕΒΕ και ΟΕΒ – προβλέπουν προβλήματα στις συναλλαγές με τα νέα δεδομένα στην Ελλάδα

Οι τραπεζικές αργίες στην Ελλάδα και οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων θα επιφέρουν προσωρινά προβλήματα στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, εκτιμούν Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

Οι ελληνικές αρχές επέβαλαν από σήμερα τραπεζική αργία μέχρι την επόμενη Δευτέρα, ενώ επιβλήθηκαν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων.

«Σε μια προσωρινή βάση θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, με τις τραπεζικές αργίες ή αν θα υπάρξει μετάβαση σε κάποιο άλλο νόμισμα τότε θα υπάρξει μια προσωρινή διακοπή του εμπορίου», εκτιμά ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης.

Όπως είπε, «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τα πράγματα θα σταθεροποιηθούν, αλλά σε περίπτωση διακοπής θα πρέπει να δούμε εναλλακτικούς τρόπους».

Ο κ. Πηλείδης κατέστησε σαφές ότι δεν αναμένει ελλείψεις στην αγορά, προσθέτοντας όμως ότι γενικότερα η οικονομία μεσοπρόθεσμα δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα.

Συνέστησε υπομονή για ενδεχόμενες εξελίξεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της «διότι συνεχίζω να ελπίζω λόγω της κρισιμότητα της κατάστασης ότι αυτή την βδομάδα θα βρεθεί μια λύση».

«Και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη και νομίζω ότι η λογική θα επικρατήσει , κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, Μιχάλης Πήλικος, εξήγησε ότι διεξάγεται αρκετό τριγωνικό εμπόριο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και σίγουρα θα επηρεαστεί από την επιβολή τραπεζικών αργιών.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι είναι άγνωστο μέχρι στιγμής το τι μέλλει γενέσθαι. «Αυτή η αβεβαιότητα και το ότι είναι κλειστές οι τράπεζες δεν είναι ό,τι καλύτερο, είναι ένα αρνητικό δεδομένο και ελπίζουμε η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει», συμπλήρωσε.

Εκτίμησε ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι αυτή η αβεβαιότητα να είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας. «Αλλά, θα υπάρξει κάποια διακοπή στο εμπόριο», πρόσθεσε.

Ο κ. Πήλικος εξήγησε ότι παρενέργειες υπάρχουν λόγω των τραπεζικών αργιών. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει τίποτα και να θέλεις να κάνεις εμπόριο, δεν μπορείς διότι τα απαιτούμενα έγγραφα για τη διεξαγωγή του εμπορίου δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν χωρίς τις τράπεζες», κατέληξε.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, οι εισαγωγές το 2014 από την Ελλάδα ανήλθαν σε €1,12 δισεκατομμύρια το 2014, που αντιστοιχούσαν στο 23% των συνολικών εισαγωγών, ενώ οι κυπριακές εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα €268 εκατομμύρια. Παράλληλα οι εισαγωγές από την Ελλάδα το `α τρίμηνο του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκαν στα €296,78 εκατ, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 7,87% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Οι εξαγωγές προς την Ελλάδα τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 υποχώρησαν στα 44,26 εκατ παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 32%.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top