ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Έλενα Παναρίτη νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Η Έλενα Παναρίτη νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Η οικονομολόγος-κοινωνική επιχειρηματίας Έλενα Παναρίτη, παλαιά συνεργάτιδα του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Υπουργός Επικρατείας στην βραχύβια κυβέρνησή του (2009-2011), και μέλος έως τώρα της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στο λεγόμενο Brussels Group, είναι πλέον η νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Θα αντικαταστήσει τον Θάνο Κατσάμπα, τον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, ευχαριστεί για την μακρόχρονη συνεισφορά του στο Ταμείο.

 

Η Ελλάδα εκπροσωπείται στο ΔΝΤ από Αναπληρωματικό Εκτελεστικό Διευθυντή υπό τον Εκτελεστικό Διευθυντή που διορίζει η Ιταλία, η οποία επίσημα εκπροσωπεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Μάλτα, την Αλβανία και τον Άγιο Μαρίνο.

 

Η ανακοίνωση του διορισμού της αναφέρει ότι επελέγη από άτυπη επιτροπή του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών έπειτα από εξέταση του βιογραφικού της και προφορική συνέντευξη.

Επίσης, υπογραμμίζεται το γεγονός, στην ανακοίνωση, ότι η κ. Παναρίτη έχει θητεύσει στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Και σημειώνεται ότι  η επιλεγείσα, το 2012 άσκησε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική που ασκούσαν οι τότε κυβερνήσεις, αν και βουλευτής της Συμπολίτευσης.

Σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο αναφέρουν ότι υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα αντιδράσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για τον διορισμό της. Κατά πληροφορίες, στην άτυπη επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών υπήρξαν δύο ψήφοι εναντίον της επιλογής της, ενώ η βουλευτής του κόμματος, Σοφία Σακοράφα, με ανάρτησή της στο tweeter σημειώνει: "Η Παναρίτη εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης; Ε, όχι, αυτό ξεπερνά τα όρια".

Η κ. Παναρίτη κατέχει πτυχίο Οικονομικής Επιστήμης από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Μεταπτυχιακά Διπλώματα σε Διεθνή Οικονομικά και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στην Ιταλία και στις ΗΠΑ.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Prosperity Unbound», το οποίο εκδόθηκε και στα ελληνικά με τον τίτλο «Ευημερία δίχως Όρια». Το βιβλίο πραγματεύεται μια νέα μεθοδολογία για τη μετατροπή της άτυπης οικονομίας στους κόλπους της επίσημης οικονομίας.

Είναι κοινωνική επιχειρηματίας και επικεφαλής του Panel Group, μία ειδική συμβουλευτική εταιρεία που επενδύει σε υποβαθμισμένες περιοχές και παρέχει συμβουλές για τη δημόσια στρατηγική πολιτική και τη μετατροπή και αξιοποίηση της μη ρευστοποιήσιμης ακίνητης περιουσίας.

Είναι, επίσης, πρόεδρος του Κύκλου των Κοινοβουλευτικών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Circle of Mediterranean Parliamentarians for Sustainable Development – COMPSUD), μια ανοικτή και ευέλικτη δομή με στόχο την υποστήριξη του διαλόγου μεταξύ των μελών των Κοινοβουλίων (των Μεσογειακών και Βαλκανικών χωρών), των πολιτικών και των άλλων κοινοτικών εταίρων σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο και την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Ο πρώην, πλέον, εκπρόσωπος της Ελλάδας και αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Θάνος Κατσάμπας υπέβαλε την παραίτησή του από τον διεθνή οργανισμό στις αρχές Απριλίου, τρία 24ωρα μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως διευκρίνισε τότε το υπουργείο Οικονομικών, δεν είχε ζητήσει την παραίτηση του κ. Κατσάμπα, η οποία, λέει,  «ήταν καθαρά δική του απόφαση».

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες εκείνες τις μέρες,  κατά την επίσκεψη του κ. Βαρουφάκη αγνοήθηκε και ο ρόλος του κ. Κατσάμπα ως οικοδεσπότη, καθώς ο εκπρόσωπος στο ΔΝΤ είθισται να διευθετεί τις λεπτομέρειες των υπουργικών ταξιδιών στο Ταμείο – κάτι που δεν του έχει ζητηθεί ούτε για την επίσκεψη του υπουργού κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top