ΔΙΕΘΝΗ

Νέα συμφωνία για προμήθεια της Σερβίας με ρωσικό φυσικό αέριο παρά τις πιέσεις της ΕΕ

Νέα συμφωνία για προμήθεια της Σερβίας με ρωσικό φυσικό αέριο παρά τις πιέσεις της ΕΕ

Μία ημέρα πριν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν να απαγορεύσουν τις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αυτή την εβδομάδα, το Βελιγράδι ανακοίνωσε τριετή σύμβαση φυσικού αερίου με τη Μόσχα, προκαλώντας την επίπληξη των Βρυξελλών.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε την «πολύ ευνοϊκή» συμφωνία για το φυσικό αέριο, με «μακράν τους καλύτερους όρους στην Ευρώπη», μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν την Κυριακή.

«Θα έχουμε έναν ασφαλή χειμώνα όσον αφορά στην προμήθεια φυσικού αερίου», ανέφερε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι τον χειμώνα η Σερβία θα πληρώνει «το ένα δέκατο» της τιμής που καταβάλλουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Το μπλοκ στοχεύει να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα φέτος, αλλά εμπάργκο δεν προβλέπεται μέχρι στιγμής.

Υπογραμμίζοντας τους φιλικούς δεσμούς του Βελιγραδίου με τη Μόσχα, τα σερβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την πρωτεύουσα της βαλκανικής χώρας.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ Πίτερ Στάνο δήλωσε ότι το μπλοκ αναμένει από τη Σερβία «να μην ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς της με τη Ρωσία».

«Οι υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, αναμένεται να ευθυγραμμίσουν σταδιακά τις πολιτικές τους έναντι τρίτων χωρών με τις πολιτικές και τις θέσεις που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των περιοριστικών μέτρων», ανέφερε ο Στάνο σε δήλωσή του.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top