ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ: Σταθερή η υποστήριξη της Κύπρου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ: Σταθερή η υποστήριξη της Κύπρου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου στο Διεθνές Ποινική Δικαστήριο εξέφρασε σε παρέμβαση της Κύπρου στην ανοικτή συζήτηση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ με θέμα «Ενίσχυση της Λογοδοσίας και της Δικαιοσύνης για Σοβαρές Παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου» ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου την Πέμπτη, 2 Ιουνίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν, που αποστάληκε το Σάββατο από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Χατζηχρυσάνθου έκανε λόγο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις αρχές του διεθνούς δικαίου που θεμελιώθηκαν από το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο της Νυρεμβέργης με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως η ατομική λογοδοσία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και η λογοδοσία και εγκλήματα πολέμου, καθώς και για την ξεκάθαρη διευκρίνιση για τον επιθετικό πόλεμο που αποτελεί πλέον διεθνές έγκλημα, ενώ πρόσθεσε ότι έκτοτε το διεθνές σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για παραπομπή ατόμων που είναι υπεύθυνα για πράξεις γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβάνει τα εθνικά δικαστήρια, τα ad hoc διεθνή δικαστήρια και, κυρίως, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ακολούθως, σημειώνεται πως ο κ. Χατζηχρυσάνθου επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι η ίδια θύμα επίθεσης χωρίς να έχει επιτευχθεί η λογοδοσία του θύτη, παραμένει σταθερός υποστηρικτής του ΔΠΔ και υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους συνεργασίας μεταξύ του ΔΠΔ και του ΟΗΕ συμπεριλαμβανομένης της παραπομπής στο ΔΠΔ, από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, περιπτώσεων σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιπροσθέτως, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατό μιας διεθνούς σύμβασης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη βάση των Σχεδίων Άρθρων της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου.

Στο ανακοινωθέν τονίζεται επίσης η έμφαση που έδωσε ο κ. Χατζηχρυσάνθου στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως μηχανισμός λογοδοσίας για κρατική ευθύνη, υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσε ήδη από το 1988 δήλωση αποδοχής της υποχρεωτικής δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να πράξουν το ίδιο.

Καταληκτικά, ο κ. Χατζηχρυσάνθου σημείωσε ότι η λογοδοσία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της διεθνούς δικαιοσύνης και πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για την βελτίωση του συστήματος διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης στη βάση της προόδου που έχει επιτευχθεί έως τώρα, αλλά και να πράξει περισσότερα προς την κατεύθυνση εφαρμογής των υφιστάμενων κανόνων και αξιοποίησης των θεσμών που έχουν δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top