ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ωρα αποφάσεων για ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγους- Ποιες οι τάσεις

Ωρα αποφάσεων για ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγους- Ποιες οι τάσεις

Εντείνονται οι διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές στα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, τα οποία όπως φαίνεται πολύ δύσκολα θα πορευτούν με δικό τους υποψήφιο, μαζί ή χωριστά, και το πιθανότερο σενάριο είναι να υποστηρίξουν κάποιο ή κάποιους από τους υποψήφιους που ήδη «τρέχουν» στην προεκλογική κούρσα.

Στο ΔΗΚΟ τα πράγματα δείχνουν να παίρνουν το δρόμο τους και το συμπέρασμα που βγαίνει από τις δηλώσεις του ίδιου του Νικόλα Παπαδόπουλου, είναι ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει σαφέστατο προβάδισμα για να είναι ο υποψήφιος που θα υποστηριχθεί. Η συνάντηση της περασμένης εβδομάδας ήταν το πρώτο και καθοριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με τις δύο πλευρές να δηλώνουν ότι θα έχουν διάλογο για τα περαιτέρω. Το περίγραμμα θέσεων που εξήγγειλε ο Νίκος Χριστοδουλίδης θεωρείται από το ΔΗΚΟ ως βάση για αναζήτηση συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΗΚΟ θα αποστείλει γραπτώς στον Νίκο Χριστοδουλίδη κάποιες θέσεις που έχει σε κρίσιμα ζητήματα, για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να τεθούν ως θέσεις πολιτικής στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Η απόφαση του ΔΗΚΟ από την Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να ληφθεί στις 26 Ιουνίου. Η θέση για αυτόνομη κάθοδο με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, παραμένει στο τραπέζι αλλά εκ των πραγμάτων θα πρέπει να θεωρείται ξεπερασμένη.

ΕΔΕΚ με ΔΗΚΟ

Η απόφαση του ΔΗΚΟ θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική γιατί μπορεί να λειτουργήσει ως βαρόμετρο για τις επιλογές της ΕΔΕΚ. Αντιμέτωπος με τα εσωτερικά θέματα που ταλαιπωρούν το κόμμα, ο Μαρίνος Σιζόπουλος πολύ δύσκολα θα προχωρήσει σε επιλογές που θα φέρνουν την ΕΔΕΚ σε πολιτική απομόνωση με τις υπόλοιπες δυνάμεις. Ο κ. Σιζόπουλος τάχθηκε από την αρχή υπέρ της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου. Από τη στιγμή όμως που το σενάριο αυτό έχει απομακρυνθεί, η περίπτωση Νίκου Χριστοδουλίδη θεωρείται μια επιλογή για την ΕΔΕΚ, ιδιαίτερα εάν υποστηριχθεί από το ΔΗΚΟ, το οποίο θεωρείται όμορη δύναμη για τους σοσιαλιστές. Από εκεί και πέρα, στελέχη της ΕΔΕΚ βάζουν στο τραπέζι και την επιλογή της αυτόνομης καθόδου, η οποία θεωρείται ως εξαιρετικά απομακρυσμένη, υπό τις παρούσες συνθήκες. Μαρίνο Σιζόπουλος και Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθούν την προσεχή Πέμπτη.

Οικολόγοι θέλουν 60+%

Στο Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών τα πράγματα είναι πιο απλά, ίσως όμως και πιο σύνθετα. Η απόφαση θα ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή και για να στηριχθεί ένας υποψήφιος θα πρέπει να εξασφαλίσει το 60% των ψήφων του Σώματος. Οι τάσεις εντός του Κινήματος διαφέρουν αλλά όλα δείχνουν ότι το ισχυρότερο ρεύμα είναι μεταξύ Αχιλλέα Δημητριάδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το όνομα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Εάν κανένας δεν εξασφαλίσει την υποστήριξη του 60% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής τότε το Κίνημα θα καταφύγει στη ψήφο κατά συνείδηση.

Δεν βιάζεται η ΔΗΠΑ

Ούτε και στη ΔΗΠΑ υπάρχει ξεκάθαρη θέση υπέρ ενός υποψηφίου και στο τραπέζι βρίσκονται τα ονόματα των Νίκου Χριστοδουλίδη, Ανδρέα Μαυρογιάννη αλλά και του Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Μάριος Καρογιάν θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα, τουλάχιστον σε επίπεδο στελεχών του κόμματος. Στελέχη της ΔΗΠΑ ξεκαθαρίζουν ότι δεν βιάζονται να αποφασίσουν και ότι θα τοποθετηθούνν αφού λάβουν υπόψη και τις θέσεις των υποψηφίων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top