Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Οι χώροι που εισηγείται πίσω την μάσκα ο Καραγιάννης - Δεν υπάρχουν σκέψεις για μέτρα δηλώνει το Υπουργείο

24.06.2022
11:57
Κορωνοϊός

«Καμπανάκι» σήμανε με τον αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή 24 Ιουνίου, από το Υπουργείο Υγείας. Πιο συγκεκριμένα μέσα σε μια εβδομάδα εντοπίστηκαν 7.263 νέα περιστατικά, ανεβάζοντας το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των εξετάσεων στο 9,77%.

Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline, ο καθηγητής μοριακής ιολογίας και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε ότι αναμένεται να έχουμε ξανά αύξηση και περισσότερα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα και αυτό οφείλεται στις συνθήκες χαλαρώσεις που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα.

Ερωτηθείς για το αν θα έχουμε μέτρα μέσα στο καλοκαίρι ο Δρ. Καραγιάννης απάντησε: «δεν το βλέπω, ότι και αν συμβαίνει θα το περάσουμε με τις ίδιες συνθήκες που ζούμε τώρα, λόγω των καλοκαιρινών συνθηκών».

Σχετικά με την επιστροφή του μέτρου για χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ο Δρ. Καραγιάννης δήλωσε πως εισήγηση του είναι η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, αεροπλάνα και αεροδρόμια.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα νέα εμβόλια, τα οποία θα αντιμετωπίζουν την μετάλλαξη «Όμικρον» που επικράτησε τον προηγούμενο χειμώνα, τονίζοντας ότι οι εταιρίες που τα κατασκευάζουν κάνουν δεύτερες σκέψεις για τα νέα τις νέες μεταλλάξεις που εμφανίστηκαν τώρα, καθώς δεν τις αντιμετωπίζουν. Σχετικά με το πότε θα τα έχουμε στην Κύπρο, ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε ότι οι εταιρίες είναι ακόμη στις διαδικασίες.

Από την δική του πλευρά ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως οι Υπηρεσίες του Υπουργείου παρακολουθούν και αξιολογούν την αύξηση κρουσμάτων που σημειώνεται.

Δεν γίνονται στην παρούσα φάση σκέψεις για επαναφορά οποιουδήποτε μέτρου κατά της πανδημίας και κυρίως της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, ο οποίος ανέφερε πως

Δήλωσε ότι αν και καταγράφεται αύξηση, εντούτοις, σημείωσε οι νοσηλείες δεν παρουσιάζουν βαριά συμπτωματολογία στην παρούσα φάση, ενώ απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες όπως τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Τόνισε πως για να αποφευχθεί ένα χείριστο σενάριο και να αποφευχθούν μέτρα είναι επιτακτική ανάγκη οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας τους, όπως κανόνες υγιεινής, μάσκα σε χώρους συγχρωτισμού και τήρηση των αποστάσεων.

Νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας 

Με αφορμή την αυξηση του αριθμού των θετικών περιστατικών COVID19 στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας (απόσταση, υγιεινή χεριών) ενώ συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού (γάμοι, βαφίσεις, συναυλίες, πάρτι κτλ), σε άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καθώς και σε άτομα που συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κινδύνου.

Υπενθυμίζεται ότι:

• Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού θα πρέπει να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό για τουλάχιστον 7 ημέρες (με ημέρα δειγματοληψίας να ορίζεται ως ημέρα μηδέν). Αποδέσμευση νωρίτερα μπορεί να γίνει με την εξασφάλιση αρνητικής μοριακής εξέτασης PCR κατά την 5η ημέρα. Βρείτε τις οδηγίες και το πρωτόκολλο αποδέσμευσης εδώ: (ελληνικά https://bit.ly/3wq17yj, https://bit.ly/3FJS2V3 και αγγλικά https://bit.ly/37H3V1G & https://bit.ly/3sxbwqT ).

• Οι στενές επαφές των επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού θα πρέπει να δηλώνονται από το θετικό περιστατικό ή τον εργοδότη τους και να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για αυτοπαρακολούθηση συμπτωμάτων και δωρεάν εξέταση. Βρείτε τις οδηγίες για τις στενές επαφές εδώ: (ελληνικά https://bit.ly/3PgKDB5 και αγγλικά https://bit.ly/3swksfV ).

• Σε περίπτωση που ένα άτομο παρουσιάσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19 θα πρέπει να περιορίζει τις κοινωνικές επαφές και να επικοινωνεί με τον Προσωπικό του Ιατρό για τη διενέργεια δωρεάν εξέτασης PCR.

• Η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους καθώς και για επισκέπτες 12 ετών και άνω, στους εσωτερικούς χώρους των κρατικών και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, των εξωτερικών ιατρείων, ιατρικών και

διαγνωστικών κέντρων, των οίκων ευγηρίας και άλλων δομών φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων και των κέντρων αποκατάστασης, καθώς και σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Υποχρέωση για επίδειξη Safe Pass

Για επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, εξωτερικά ιατρεία, νοσηλευτηρίων, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, ιατρεία, κέντρα αποκατάστασης και κέντρα φιλοξενίας:

· Για άτομα που δεν κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης: Rapid test ισχύος 48 ωρών ή PCR ισχύος 72 ωρών.

· Για άτομα που κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης: Καμία υποχρέωση

Για επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Απαιτείται η προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ή PCR ισχύος 48ωρων για άτομα άνω των 6 ετών (2 άτομα ανά ημέρα, 1 άτομο ανά επίσκεψη).

· Νοείται ότι σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις δύναται να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων και επισκέψεων, εφόσον εξασφαλιστεί έγκριση από τη διεύθυνση του νοσηλευτηρίου.

Το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί σε ημερήσια βάση την κατάσταση και αξιολογεί τα δεδομένα, ενώ βρίσκεται σε ετοιμότητα για αναθεώρηση των μέτρων εάν κριθεί αναγκαίο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για θέματα COVID-19: 1474 και 22421600 (08:00-20:00)

Ηλεκτρονική αλληλογραφία: [email protected]