ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΣ για μεταναστευτικό: Ξεχείλισε η δεξαμενή και πλημμυρίζει ολόκληρη τη χώρα

Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΣ για μεταναστευτικό: Ξεχείλισε η δεξαμενή και πλημμυρίζει ολόκληρη τη χώρα

Ως «δεξαμενή» με περιορισμένη χωρητικότητα, που αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει να ξεχειλίζει και πλημμυρίζει όλη τη χώρα, χαρακτήρισε την κατάσταση με το μεταναστευτικό ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου, ο οποίος παρευρέθηκε στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για μελέτη του δημογραφικού προβλήματος. Παράλληλα βουλευτές κατήγγειλαν εμπλοκή των μεταναστών με το οργανωμένο έγκλημα.

Χαρακτηριστικά, παρομοίασε το πρόβλημα με μια δεξαμενή που έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα, όπως και η Κύπρος έχει μια συγκεκριμένη δυνατότητα για ενσωμάτωση νέου κόσμου, όπως είπε. Όταν περάσεις αυτό το όριο, ανέφερε, η δεξαμενή ξεχειλίζει. Πρώτα, όπως είπε, το νιώθει ο κόσμος που είναι κοντά στη «δεξαμενή» και σταδιακά πλημμυρίζει όλη την χώρα. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, πλέον διαπιστώνεται το πρόβλημα ακόμα και στις πιο ακριβές περιοχές των πόλεων. Σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος να τύχει διαχείρισης η κατάσταση είναι να μειωθούν οι αριθμοί.

Είπε ακόμα ότι ο κίνδυνος που τίθεται για το μεταναστευτικό αφορά πλέον και την ανανέωση του πληθυσμού. Σημείωσε ότι πέρυσι στην Κύπρο υπήρξαν 10.700 γεννήσεις όταν την ίδια περίοδο υπήρξαν 13.000 και πλέον αιτήσεις ασύλου. Παράλληλα είπε ότι το α’ εξάμηνο 2022, υπήρξαν 4250 γεννήσεις στην Κύπρο, όταν τη ίδια περίοδο υπήρξαν 12.000 αφίξεις. «Αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη χώρα», ανέφερε.

Η Υπηρεσία Ασύλου, πρόσθεσε, έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ για την επίσπευση των διαδικασιών αλλά έχει άλλες τόσες αφίξεις. Όπως είπε πέρυσι εξέτασε 16.000 αιτήσεις. Ωστόσο ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 31.315 αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου και στο διοικητικό δικαστήριο διεθνούς προστασίας. Ανέφερε ακόμα ότι πέρυσι υπήρξαν 13.000 αρνητικές απαντήσεις και ρεκόρ επιστροφών, ωστόσο οι αφίξεις και οι νέες αιτήσεις ήταν πολλαπλάσιες των επιστροφών.

Ως μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου είπε ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι εισροές, να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να γίνουν περισσότερες συμφωνίες επιστροφών όσων οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί.

Εκτιμάται ότι από τις 30.000 μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, οι 13.000 ζουν στην Δημοκρατία και πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Οι επιστροφές στις χώρες προέλευσης ήταν 2.300 για το 2021 και 2.770 το α’ εξάμηνο του 2022.

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι οι αιτήσεις εκτινάχθηκαν μετά τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν η Τουρκία που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό άνοιξε την οδό των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής, που τους οδηγεί μέσω της γραμμής αντιπαράταξης στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού προέλθουν από την Κωνσταντινούπολη και την Τύμπου. Η κατάσταση ανέφερε έχει ξεφύγει από τότε με περίπου 100 άτομα την ημέρα να διέρχονται από την πράσινη γραμμή. Είπε επίσης ότι όσοι δεν μπορούν να έλθουν αεροπορικώς, έρχονται από την θάλασσα και καταλήγουν στον κόλπο της Μόρφου.

Ανέφερε ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2022 δόθηκε το καθεστώς προσφυγικής προστασίας σε 121 περιπτώσεις, αποδεικνύοντας ότι στην Κύπρο έρχονται κυρίως οικονομικοί μετανάστες.

Η Υφυπουργός Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, που παρέστη επίσης στην Επιτροπή ανέφερε ότι τα επιδόματα από τα δημόσια ταμεία ανέρχονται στα 40 εκ. ευρώ τον χρόνο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, καταβάλλει τις δαπάνες μόνο για υποδομές. Οι δαπάνες για ενοίκια, όπως είπε, φθάνουν στα 14,5 εκ. ευρώ το χρονο.

Ανέφερε ακόμα ότι γίνονται συνεχώς έλεγχοι για τους χώρους διαμονής των μεταναστών και για το ενδεχόμενο παράνομης εργασίας. Αν εντοπιστούν παρανομίες, όπως είπε, τότε αμέσως αποκόπτονται τα επιδόματα.

Απαντώντας σε καταγγελίες βουλευτών, η κα Ανθούση είπε ότι υπήρξαν πληροφορίες ότι μετανάστες είχαν κι άλλα εισοδήματα εκτός από τα επιδόματα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε ότι έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει λίστα στην αστυνομία με αριθμό αυτοκινήτων, που καταδεικνύουν εμπλοκή αιτητών ασύλου σε παράνομες δραστηριότητες, κυρίως αναφορικά με πώληση ναρκωτικών, με μεγάλες διαστάσεις κυρίως σε τουριστικές περιοχές όπως η Αγία Νάπα. Υπάρχουν, όπως είπε, σαφέστατες υπόνοιες ότι έρχονται από την Τουρκία και κουβαλούν μαζί τους ναρκωτικά.

Ανέφερε ακόμα ότι, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, η Κυπριακή Δημοκρατία πλήρωσε περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο από δικά της έξοδα τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ για φέτος μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεραστεί το μισό δισεκατομμύριο.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα με την άρνηση μεταναστών να υποβληθούν στον σχετικό έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί αν πραγματικά είναι ανήλικοι και να προχωρήσει η απέλασή τους, ενώ είπε ότι καθημερινά φεύγουν εργάτες από τον γεωργικό τομέα για να αιτηθούν ασύλου δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους παραγωγούς.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπριτης είπε ότι σε σχέση με τον πληθυσμό της Κύπρου οι αριθμοί είναι τεράστιοι κάτι που δυσχεραίνει τις προσπάθειες αντιμετώπισης από τα αρμόδια υπουργεία. Πρόσθεσε ότι έγινε επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων και των επιστροφών, ενώ ζητήθηκε η βοήθεια της ΕΕ για δημιουργία προαναχωρητικού κέντρου. Προφανώς, πρόσθεσε, πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα για περιορισμό του φαινομένου αλλά και να τεθεί η Τουρκία προ των ευθυνών της.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι η κόκκινη γραμμή έχει ξεπεραστεί όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, υγείας, δημογραφίας και μεταδοτικών ασθενειών. Είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να καταγγείλει στην ΕΕ τους πραγματικούς υπαίτιους που είναι το τουρκικό κράτος, ο τουρκικός στρατός και οι τουρκικές αερογραμμές, αντί να μιλά για διακινητές. Σημείωσε επίσης ότι τα τελευταία έξι χρόνια η ΕΕ κατέβαλε για το μεταναστευτικό 200 εκ. ευρώ για την Κύπρο, όταν το κυπριακό κράτος ξόδεψε μισό δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πληρώνει 38 εκατ. ετησίως για τους Κύπριους πρόσφυγες.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται τόσο από το ΥΠΕΣ όσο και από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για να γίνεται καλύτερος έλεγχος για τον τόπο διαμονής των μεταναστών, όπως το να δίνεται προπληρωμένη κάρτα σε άτυπους μετανάστες για συγκεκριμένες πληρωμές, ενώ θα απαγορεύεται η αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό. Ανέφερε ότι το κόμμα στηρίζει όλες τις προσπάθειες αφού το μεταναστευτικό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα και συμπαρίστανται στο να παρθούν κι άλλα για να αντιμετωπιστεί η «λαίλαπα αυτή που απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, τον κυπριακό ελληνισμό και την δημογραφική μας οντότητα». Έκανε επίσης έκκληση στους ιδιοκτήτες σπιτιών που τα νοικιάζουν σε μετανάστες να προσέξουν πού τα νοικιάζουν και να μην βάζουν περισσότερα άτομα απ’ ότι επιτρέπεται.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των υποψήφιων έφεδρων αξιωματικών της 2024 ΕΣΣΟ

Ενώπιον κακουργιοδικείου οδηγείται ο Ζαννέττου – Υπέγραψε εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ

Καύσιμα: Συνεχίζονται οι μειώσεις – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

Πιάνει δουλειά η Ελεγκτική για δαπάνες υποψηφίων - Το πρόστιμο και οι «τρύπες» στη νομοθεσία

Πυρκαγιά στην Πάφο: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική - Οι πληροφορίες που αξιολογούν για τα αίτιαΓεν.Εισαγγελέας: «Στο παρελθόν είχα οδηγίες από ΠτΔ για διαδικασία παύσης Γεν.Ελεγκτη και δεν το έκανα»

Γεν.Εισαγγελέας: «Στο παρελθόν είχα οδηγίες από ΠτΔ για διαδικασία παύσης Γεν.Ελεγκτη και δεν το έκανα»

Είχε οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο παρελθόν να ξεκινήσει διαδικασία παύσης του Γενικού Ελεγκτή και δεν το έκανε, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, την Πέμπτη κατά την δεύτερη μέρα αντεξέτασής του ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου σχετικά με το αίτημά του για παύση του Γενικού Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top