ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις για το 2021: Πρόθεση για παράταση προθεσμίας υποβολής αλλά και πληρωμής οφειλών

Φορολογικές δηλώσεις για το 2021: Πρόθεση για παράταση προθεσμίας υποβολής αλλά και πληρωμής οφειλών

Σε υποβολή πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του την ερχόμενη εβδομάδα, για επέκταση μέχρι 31 Αυγούστου του 2022 της περιόδου υποβολής της Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου και των Αυτοεργοδοτούμενων χωρίς λογαριασμούς για το φορολογικό έτος 2021, προσανατολίζεται ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης.

Συγκεκριμένα, ο Έφορος Φορολογίας είπε στο ΚΥΠΕ πως «υπάρχει πρόθεση από τον Υπουργό Οικονομικών να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο την έκδοση διατάγματος για επέκταση μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2022 της περιόδου υποβολής της Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου και των Αυτοεργοδοτούμενων χωρίς λογαριασμούς για το φορολογικό έτος 2021», σημειώνοντας ότι η κανονική περίοδος υποβολής της Δήλωσης λήγει στις 31 του τρέχοντος μηνός.

Ο κ. Μαρκίδης ξεκαθάρισε ότι ενδεχόμενη παράταση θα δοθεί «μόνο για την υποβολή της Δήλωσης Ατόμου και των Αυτοεργοδοτούμενων χωρίς λογαριασμούς και όχι για την υποβολή της Δήλωσης Εισοδήματος για εταιρείες και για Αυτοεργοδοτουμένους με λογαριασμούς για το φορολογικό έτος 2020».

Ανέφερε επίσης ότι ενδεχόμενη παράταση στην υποβολή της Δήλωσης Ατόμου, θα δοθεί παράλληλα και παράταση στην πληρωμή οποιονδήποτε φορολογικών οφειλών προκύψουν από την υποβολή της Δήλωσης.

«Ο λόγος που υπάρχει η πρόθεση να δοθεί παράταση μόνο για τα άτομα και τους αυτοεργοδοτούμενους χωρίς λογαριασμούς για το φορολογικό έτος 2021, είναι διότι για τις εταιρείες έχει ήδη δοθεί από την Βουλή τετράμηνη παράταση», είπε, σημειώνοντας ότι, πριν την παράταση που έδωσε η Βουλή, οι εταιρείες και οι αυτοεργοδοτούμενοι με λογαριασμούς είχαν υποχρέωση να υποβάλουν Δήλωση για το φορολογικό έτος 2021 μέχρι την 31η Μαρτίου του 2022.

Επίσης, ανέφερε πως «θεωρήθηκε σωστό να δοθεί ένας μήνας παράταση έτσι ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο οι φορολογούμενοι και να μην είναι οι ίδιες οι καταληκτικές ημερομηνίες των δύο Δηλώσεων».

Ο Έφορος Φορολογίας πρότρεψε τους φορολογούμενους να προχωρήσουν άμεσα με την υποβολή της Δήλωσης τους και να μην επηρεαστούν από μια παράταση, που ενδεχομένως θα δοθεί, θεωρώντας ότι έχουν ακόμη χρόνο να το πράξουν γιατί μπορεί να βρεθούν στο τέλος της ημέρας, όπως σημείωσε, και πάλι με ελάχιστο χρονικό περιθώριο για να υποβάλουν την Δήλωση τους.

Σημείωσε ότι οι Δηλώσεις Εισοδήματος Ατόμου είχαν αναρτηθεί από τις αρχές Απριλίου «και είχαν αρκετό χρόνοι οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τη Δήλωση τους».

Ανέφερε επίσης ότι υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου για το φορολογικό έτος 2021 έχουν Μισθωτοί, Συνταξιούχοι και Aυτοεργοδοτούμενοι των οποίων το μικτό ολικό εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021, υπερβαίνει το ποσό των 19.500 ευρώ.

Τέλος, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι έχει ήδη αναρτηθεί η Δήλωση Εισοδήματος για τις εταιρείες και τους αυτοεργοδοτούμενους με λογαριασμούς για το φορολογικό έτος 2021, προσθέτοντας ότι η Δήλωση αυτή για πρώτη φορά έχει αναρτηθεί δέκα μήνες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της που είναι η 31η Μαρτίου του 2023.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Για τις 29 Μαΐου ανέβαλε την Πέμπτη το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top