ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tελειώνουν τα ψέματα σήμερα για τον Κατώτατο Μισθό – Εντονες διεργασίες και παρασκήνιο

Tελειώνουν τα ψέματα σήμερα για τον Κατώτατο Μισθό – Εντονες διεργασίες και παρασκήνιο

μέρα αποφάσεων για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό η σημερινή και εάν δεν υπάρξει κάποια δραστική ανατροπή το Υπουργικό Συμβούλιο θα δώσει τέρμα στην αγωνία και στο έντονο παρασκήνιο των τελευταίων μηνών. Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 31/8 ο υπουργός Εργασίας συναντάται με τους κοινωνικούς εταίρους καταβάλλοντας μια τελευταία προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών, χωρίς να υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι θα υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση. Το χάσμα μεταξύ των συντεχνιών και των εργοδοτών για το ύψος του μισθού φαντάζει αγεφύρωτο, κάτι εξάλλου το οποίο αναγνώρισε ο ίδιος ο Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι θα ήταν ουτοπικό το ενδεχόμενο συμφωνίας. Η διαφορά των δύο πλευρών είναι ουσιαστική γιατί αφορά τόσο το ύψος του κατώτατου μισθού όσο και τη φόρμουλα υπολογισμού του. Πληροφορίες από όλες τις πλευρές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός θα κλειδώσει κοντά στα 870 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα του σημερινού ελάχιστου αρχικού μισθού σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, με άνοδο κατά 60 περίπου ευρώ μετά από δοκιμαστική περίοδο έξι μηνών. Σημείο διαφοράς παραμένει ωστόσο και ο καθορισμός των ωρών εργασίας. Οι συντεχνίες επιμένουν στις 38 ώρες αλλά οι εργοδότες θέλουν ακαθόριστο ωράριο.

Η καλή μέρα θα φανεί από το πρωί

Μετά τη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, ο υπουργός Εργασίας θα μεταβεί στο Προεδρικό για να ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για το αποτέλεσμα των επαφών του. Είτε υπάρξει κατάληξη με τις συντεχνίες και τους εργοδότες, είτε όχι, το Υπουργικό αναμένεται να πάρει την απόφαση για τον καθορισμό του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, με ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2023. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατοχύρωση οριζόντιου Εθνικού Κατώτατου Μισθού, για όλους τους εργαζόμενους, εξαιρουμένων των οικιακών βοηθών, των εργαζομένων στη γεωργική και κτηνοτροφική βιομηχανία και των ναυτικών.

Εντονο παρασκήνιο

Το παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες είναι χωρίς προηγούμενο. Από τη μια οι έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και από την άλλη η πίεση που ασκεί η εργοδοτική πλευρά, φέρουν την κυβέρνηση μεταξύ σφύρας και άκμονος. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι όπως το θέμα του Εθνικού Κατώτατου τελειώσει σήμερα, ώστε να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ετσι, με οδηγίες του Προέδρου, ο Κυριάκος Κούσιος θέλει να κλείσει οριστικά την εκκρεμότητα του Κατώτατου Μισθού και σύμφωνα με πληροφορίες, οι κοινωνικοί εταίροι θα παραμείνουν standby στο Υπουργείο Εργασίας και θα τελούν σε ετοιμότητα για συνεχή διαβούλευση. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού, η οποία υπολογίζεται κοντά στο μεσημέρι, ο Κυριάκος Κούσιος θα ανακοινώσει τις αποφάσεις στους κοινωνικούς εταίρους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top