ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιμιλιανίδης για πρόταση Αβέρωφ που αφορά Β. Πρόεδρο - «Δεν έχω καταλάβει την σκοπιμότητα» - «Δεν είναι συμβατό με το κυπριακό πολίτευμα»

Αιμιλιανίδης για πρόταση Αβέρωφ που αφορά Β. Πρόεδρο - «Δεν έχω καταλάβει την σκοπιμότητα» - «Δεν είναι συμβατό με το κυπριακό πολίτευμα»

Μια καινοτόμα πρόταση παρουσίασε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Λευκωσία χθες Τρίτη ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας και Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ενόσω η σημερινή κατάσταση με το άλυτο κυπριακό συνεχίζεται, ο Αβέρωφ Νεοφύτου πρότεινε την εκλογή βοηθού Προέδρου από το ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Πρόεδρο και θα έχει την ευθύνη της εποπτείας της εσωτερικής διακυβέρνησης χωρίς κανένας επηρεασμό της δικοινοτητικότητας του Συντάγματος και του Τουρκοκύπριου Αντιπροέδρου που προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Την πρόταση σχολίασε στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» στο ΣΙΓΜΑ ο έγκριτος νομικός και συνταγματολόγος Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

Ερωτηθείς αν είναι υλοποίηση, αρκέστηκε στο να απαντήσεις ότι δεν μπορεί να πει «ναι ή όχι» χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον κ. Αιμιλιανίδη το Κυπριακό σύνταγμα προβλέπει την ύπαρξη Τουρκοκύπριου Αντιπροέδρου. Με την αποχώρηση των τουρκοκυπρίων επικαλόντας το δίκαιο της ανάγκης, στις θέσεις που απαιτείται διορισμός γίνεται αντικατάσταση της θέσης του τουρκοκύπριου με ελληνοκύπριου, ενώ οι θέσεις που απαιτούσαν εκλογή όπως του αντιπροέδρου και βουλευτές παραμένουν κενές.

«Δεν έχω καταλάβει την σκοπιμότητα της θέσης. Η εσωτερική πολιτική που αναφέρθηκε ότι θα επιβλέπει ο Βοηθός Πρόεδρος είναι οπωσδήποτε κατά 95% των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δυσκολεύομαι να δω πώς θα μπορούσε να εκλέγεται άλλος από τον ΠτΔ. Θα ήταν εντελώς εκτός της λογικής όχι του Κυπριακού Συντάγματος αλλά του κυπριακού πολιτεύματος. Δεν θα το θεωρούσα συμβατό».

Κατά δεύτερο, η λήψη αποφάσεων λαμβάνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. «Ο Βοηθός Πρόεδρος δεν θα είχε δικαίωμα συμμετοχής στο Υπουργικό. Οπότε δυσκολεύομαι και από αυτή την άποψη να δω τον ρόλο ενός Βοηθού Προέδρου σε αυτό το σύστημα», σημείωσε.

Ο μόνος τρόπος που θα έβλεπα, πρόσθεσε, μια τέτοια εισαγωγή, είναι αν αποφάσιζε η ΚΔ να αποχωρήσει από τις θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top