ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις για την ανάδειξη του Ουνάλ Ουστέλ στην προεδρία του ΚΕΕ

Αντιδράσεις για την ανάδειξη του Ουνάλ Ουστέλ στην προεδρία του ΚΕΕ

Θα ενεργούν σε αρμονία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και θα τον στηρίξουν πλήρως στο Κυπριακό, δήλωσε ο νέος πρόεδρος του ΚΕΕ, Ουνάλ Ουστέλ ο οποίος ανακηρύχθηκε χθες, χωρίς ανθυποψήφιο, στο έκτακτο εκλογικό συνέδριο του κόμματος που ακολούθησε την παραίτηση του τέως προέδρου του και «πρωθυπουργού», Φαΐζ Σουτζούογλου.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο Τ/κ Τύπος γράφει ότι στις πρώτες του δηλώσεις ως πρόεδρος του ΚΕΕ, ο κ. Ουστέλ είπε ότι εκείνοι που τους κατηγορούν τώρα που είναι «κυβέρνηση», δεν τόλμησαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους όταν τους κάλεσαν να γίνουν εταίροι τους (ΣΣ: εννοούσε το αντιπολιτευόμενο ΡΤΚ), προσθέτοντας: «εκείνοι θα μιλούν και εμείς θα κάνουμε έργα».

Στο Κυπριακό, υποστήριξε ότι οι ίδιοι (ΣΣ: το ΡΤΚ) «εδώ και 50 χρόνια συζητούν την ομοσπονδία. Εδώ και 50 χρόνια κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην προοδεύσει η ΤΔΒΚ. Ξέρετε γιατί; Για να μας κάνουν μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους. Και να υποφέρουμε πάλι τα ίδια δεινά όπως στην προ του 1974 περίοδο. Όμως, εμείς ως ΚΕΕ αντιτασσόμαστε σε αυτά».

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Ουστέλ είπε ότι οι εκθέσεις που έλαβαν από την Τουρκία και την ΕΕ σημειώνουν ότι χρειάζεται μείωση του αριθμού των «δήμων» και πρόσθεσε ότι το βλέπουν αυτό και εκείνοι που τους επικρίνουν, όμως δεν τολμούν να το κάνουν.

Σημειώνοντας ότι βρίσκονται στις παραμονές πολύ σημαντικών «εκλογών», ο Ουνάλ Ουστέλ υποστήριξε ότι οι «δημοτικές εκλογές» είναι πολύ σημαντικές για την εθνική υπόθεση.

Ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι κανονικά όσα συμβαίνουν στο συνέδριο ενός πολιτικού κόμματος αποτελούν εσωτερική του υπόθεση, όμως αυτά που συμβαίνουν στο ΚΕΕ δεν είναι φυσιολογικά και πλήττουν την «δημοκρατία στην χώρα» και το «κράτος».

Σε χθεσινή του δήλωση, ο κ. Όζερσαϊ υποστήριξε ότι «ο καθορισμός του πρωθυπουργού, ο σχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου και η αλλαγή στην προεδρία του ΚΕΕ με αυτό τον τρόπο προσβάλλουν τόσο τα μέλη του ΚΕΕ όσο και τον τουρκοκυπριακό λαό».

Αν παραγνωρίζεται, συνέχισε, η βούληση που βγαίνει από τις κάλπες τόσο στο σύνολο της «χώρας» όσο και εντός των πολιτικών κομμάτων, αρχίζουν να χάνουν το νόημα και το κύρος τους οι «εκλογές», η πολιτική, η δημοκρατία και το «κράτος».

Σημειώνοντας ότι αυτό το οικοδόμημα δεν θα διαρκέσει πολύ και θα φέρει αστάθεια στο ψευδοκράτος, ο Κουντρέτ Όζερσαϊ υπενθύμισε ότι το ΚΕΕ είχε διεξάγει συνέδριο για το θεαθήναι και στο παρελθόν στην περίπτωση της εκλογής του Ερσάν Σανέρ, που το αποτέλεσμα μετά ήταν «πλήρες φιάσκο».

Πρόσθεσε ότι με τα πρόσφατα γεγονότα πλήττεται και ο αγώνας ύπαρξης του τουρκοκυπριακού «λαού» να διοικεί τον εαυτό του και να διαθέτει ένα «κράτος» που δεν θα τεθεί υπό την διοίκηση και τον ζυγό των Ελληνοκυπρίων, κατά την έκφρασή του.

«Δημοκρατία Ταγιπιστάν»

Με τίτλο «Δημοκρατία Ταγιπιστάν», η Αβρούπα γράφει σήμερα ότι η Τουρκία πραγματοποίησε το τρίτο της πραξικόπημα στην αποικία της στην «βόρεια Κύπρο» τα τελευταία 2 χρόνια. Στο πρώτο πραξικόπημα ανατράπηκε ο Μουσταφά Ακιντζί και αντικαταστάθηκε από τον Ερσίν Τατάρ, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το δεύτερο έγινε κατά της «κυβέρνησης» αντικαθιστώντας τον Φαΐζ Σουτζούογλου με τον Ουνάλ Ουστέλ και το τρίτο πραγματοποιήθηκε κατά του ΚΕΕ απομακρύνοντας τον Σουτζούογλου από την θέση του προέδρου του κόμματος και αντικαθιστώντας τον με τον Ουστέλ.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι στο πρόσφατο συνέδριο του ΚΕΕ, ο Σουτζούογλου είχε λάβει 2.706 ψήφους, ο Χασάν Τάτσοί 2.102, ο Ναζίμ Τσαβούσογλου 691, ο Ντουρσούν Ογούζ 688 και ο Ουστέλ μόλις 575 και κατατάχθηκε στην τελευταία θέση. «Τώρα χωρίς εκλογές ήρθε πρώτος και τους ξεπέρασε όλους», προσθέτει το δημοσίευμα.

Η Γενί Ντουζέν αναφέρεται στα εκλογικά συνέδρια που πραγματοποίησε το ΚΕΕ και γράφει ότι στο συνέδριο της 31ης Οκτωβρίου 2020, ο Σουτζούογλου είχε λάβει 2.706 ψήφους, ο Τάτσοϊ 2.102 και ο Ουστέλ 575. Στο τέλος, αποσύρθηκαν από την κούρσα οι Σουτζούογλου και Τάτσοϊ και έγινε «πρωθυπουργός» ο Ερσάν Σανέρ.

Στο συνέδριο της 20ης Δεκεμβρίου 2020, ο Σανέρ ήταν ο μόνος υποψήφιος για την προεδρία του ΚΕΕ.

Στο συνέδριο της 31 Οκτωβρίου 2021, ο Σουτζούογλου πήρε 5.295 ψήφους, ο Τάτσοϊ 2.869 και ο Ζορλού Τορέ 468. Αποτέλεσμα ήταν να γίνει «πρωθυπουργός» ο Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος ήταν ο μόνος υποψήφιος για την προεδρία στο συνέδριο της 11ης Σεπτεμβρίου 2022.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top