ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Μαυρογιάννης: «Ο δρόμος που θα επιλέξει η Τουρκία δεν θα περνάει από απαράδεκτες διχοτομικές λύσεις»

Α. Μαυρογιάννης: «Ο δρόμος που θα επιλέξει η Τουρκία δεν θα περνάει από απαράδεκτες διχοτομικές λύσεις»

Συναντήσεις με τρεις αρχηγούς κομμάτων, πραγματοποίησε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που διεξάγει στην Αθήνα.

Στις 10 το πρωί, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στα Γραφεία στον Περισσό. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέπτυξε τις θέσεις του σε θέματα τόσο της εσωτερικής πολιτικής όσο και της οικονομίας και των εργασιακών σχέσεων.

Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη στη Βουλή των Ελλήνων, όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις για το Κυπριακό και για τις σχέσεις των δύο κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού καλωσόρισε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις Προεδρικές εκλογές τόνισε ότι, οφείλουμε να εργαστούμε για την επανέναρξη του διαλόγου και την επίλυση του Κυπριακού, βάσει των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως, βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της, εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια και βεβαίως εις βάρος της Ελλάδας με τη ρητορική και τις απειλές της.

«Γι’ αυτό οφείλει η Διεθνής Κοινότητα, ιδιαίτερα η ΕΕ, να λάβει πρωτοβουλίες. Και με το εμπάργκο όπλων απέναντι σε ένα διεθνή ταραξία όπως είναι η Τουρκία, αλλά βεβαίως και με την αλλαγή των σχέσεων. Δεν μπορεί να είναι υπό ένταξη μία χώρα, η οποία δεν έχει κανένα σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της με ένα βίαιο και βάναυσο τρόπο», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως πρέπει να πάμε σε μία ειδική σχέση όπου θα υπάρχουν αυτοματοποιημένες κυρώσεις, οικονομικές κυρώσεις για το καλό της ευρύτερης περιοχής αλλά και για το καλό του ίδιου του τουρκικού λαού, που προφανέστατα δεν θέλει να ζει σε αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ευχαρίστησε τον κ. Ανδρουλάκη για «αυτήν την ευκαιρία, που μας δέχεται σήμερα εδώ και βεβαίως για όλα όσα έχει αναφέρει. Εμείς θα ενημερωθούμε για το πού βρίσκονται τα πράγματα σήμερα και θα εξηγήσουμε και τη δική μας φιλοδοξία. Η οποία ακριβώς πηγαίνει προς την κατεύθυνση που ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να μπορέσουμε επιτέλους να βρούμε τα νήματα για την επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού, αλλά και για την αντιμετώπιση όλων των μεγάλων προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Ελληνοτουρκικά, στην ευρύτερη περιοχή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπογράμμισε ότι, πρέπει σίγουρα να βρούμε τους τρόπους ούτως ώστε να καταστεί, «ένας χώρος δικαίου, ένας χώρος που δεν έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, ένας χώρος που θα είναι στην υπηρεσία των πολιτών, της ειρήνης και της ασφάλειας».

Οι σημερινές συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με την απογευματινή επίσκεψη, στα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας, στην Κουμουνδούρου, όπου ο Α. Μαυρογιάννης ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τη στασιμότητα του Κυπριακού, αλλά και για τα εσωτερικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι πολίτες. Με τη σειρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Μαυρογιάννη για τις επαφές που πραγματοποίησε στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, κ. Μπορέλ.  

Παράλληλα δήλωσε πως πρέπει, «να δοθεί το μήνυμα στην Τουρκία ότι υπάρχει η προοπτική για μία νέα ευρωτουρκική σχέση, αλλά και για θετικά βήματα στην ενταξιακή της πορεία, εάν επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης, της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διπλωματίας, βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Και ο δρόμος αυτός δεν περνάει από απαράδεκτες διχοτομικές λύσεις, αλλά από τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα».

Καταλήγοντας τόνισε ότι, οι προοδευτικές δυνάμεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία πρέπει να σταθούν απέναντι σε δυνάμεις που προσπαθούν, να πείσουν τους πολίτες ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για μια τέτοια λύση.

Σημειώνεται ότι, αύριο η ώρα 7:00 μ.μ., ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα είναι ομιλητής στην ανοικτή Πολιτική Συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο President Hotel, στην Αθήνα.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top