ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μελλοντικές πανδημίες: Προτείνει στοχευμένα μέτρα ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη

Μελλοντικές πανδημίες: Προτείνει στοχευμένα μέτρα ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη

«Ευφυία είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στις αλλαγές», διαμήνυσε ο Διευθυντής του ΠΟΥ για την περιοχή της Ευρώπης, κάνοντας αναφορά στην ανάγκη στοχευμένων μέτρων, στην παρουσίασή του με θέμα «πώς να αποφύγουμε την επόμενη πανδημία», στο πλαίσιο της συνάντησης Υψηλού Επιπέδου για το μέλλον μετά την πανδημία.

Στο ερώτημα αν μπορούμε να αποφύγουμε μία μελλοντική πανδημία, είπε ότι η απάντηση είναι όχι. Ωστόσο, μπορούμε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει, και έκανε αναφορά σε πέντε σταθεροποιητικούς παράγοντες: ο αρχικός εμβολιασμός, οι ενισχυτικές δόσεις, ο εξαερισμός, η στόχευση συγκεκριμένων ομάδων ψηλού κινδύνου, για να μη διασωληνωθούν, καθώς και το να φοράνε μάσκα οι ευάλωτες ομάδες σε πολυσύχναστα μέρη.

Για την αντιμετώπιση της τρέχουσας αλλά και μελλοντικών πανδημιών, ο διευθυντής του WHO για την Ευρώπη, είπε ότι χρειάζεται επένδυση στην καθολική υγειονομική κάλυψη και στην ενδυνάμωση του υγειονομικού προσωπικού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχική του υγεία. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να συνδεθεί καλύτερα η φροντίδα υγείας με την κοινωνική φροντίδα, κάνοντας αναφορά στους οίκους ευγηρίας.

Ο κ. Kluge ανέφερε επίσης την ανάγκη συλλογής και αξιοποίησης δεδομένων. Μίλησε για την ανάγκη ολοκληρωμένης επιτήρησης των αναπνευστικών ιών, και, τέλος, για τη σημασία της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ειδικά για να μπορέσουν να καλυφθούν άτομα που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα συστήματα υγείας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σημασία ικανής διακυβέρνησης, χωρίς τη χρήση λαϊκισμού.

Ο κ. Kluge είπε, τέλος, ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι επίσης μία «πανδημία», ειδικά για την περιοχή, καθώς 1 στους 4 ανθρώπους που πεθαίνουν στην Ευρώπη, πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Μίλησε για τρεις αποτρεπτικούς παράγοντες: τον καπνό, την υπέρταση και τη μόλυνση του αέρα.

«Δεν χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις» για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, αλλά χρειάζεται η απαραίτητη πολιτική βούληση, κάνοντας πιο αυστηρό το πλαίσιο κατανάλωσης καπνού και αλκοόλ, αλλά και αλατιού από τις έτοιμες και συσκευασμένες τροφές. Επίσης χρειάζονται «υγιείς πόλεις», να δημιουργηθούν πράσινοι χώροι και υγιές περιβάλλον για άσκηση.

Κλείνοντας, για να απαντήσει στο αρχικό ερώτημα αν είμαστε πιο έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε μία νέα πανδημία, έκανε επίκληση στη φράση του Ιπποκράτη, διαβάζοντάς την στα ελληνικά: «δηλώστε το παρελθόν, διαγνώστε το παρόν, προβλέψτε το μέλλον».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ποδηλάτης: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου 43χρονου - Έτσι φαίνεται να έγινε το μοιραίο

Aυτός είναι ο ποινικολόγος στην Ελλάδα που χτύπησε τη σύζυγό του - Βίντεο από την άφιξη του στην Ευελπίδων

Τριήμερο Κατακλυσμού: Θα ξεπεράσει το 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία – «Τίμησαν» τα πακέτα οι Κύπριοι – Πόσα πάει η διαμονή

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Θλίψη στον Δήμο Λεμεσού: Πέθανε ο Γαβριήλ Ψαρά - «Διακρίθηκε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του»

Αναστάτωσε ολόκληρο ξενοδοχείο 46χρονη: Μέθυσε και παρενοχλούσε τον κόσμο, επιτέθηκε και έβρισε αστυνομικούςΟλοκληρώθηκε το συμφωνητικό για τη διαχείρηση ανάπτυξης του Λιμανιού Λάρνακας - Μέχρι αύριο το αργότερο η συμφωνία

Ολοκληρώθηκε το συμφωνητικό για τη διαχείρηση ανάπτυξης του Λιμανιού Λάρνακας - Μέχρι αύριο το αργότερο η συμφωνία

Ολοκληρώθηκε το συμφωνητικό, το οποίο θα υπογράφει μεταξύ της Αρχής Λιμένων, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας και του υπουργείου Μεταφορών, που έχουν την ευθύνη να διαχειριστούν την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top