ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστροφή στη Μόρφου - «Ευχή και προσδοκία όλων των Ελλήνων» - Στήριξη από ξένους αξιωματούχους

Επιστροφή στη Μόρφου -  «Ευχή και προσδοκία όλων των Ελλήνων» - Στήριξη από ξένους αξιωματούχους

Την προσδοκία της επιστροφής στη Μόρφου εξέφρασαν Έλληνες και Βρετανοί επίσημοι μέσω χαιρετισμών που αναγνώστηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας αντικατοχικής πορείας που πραγματοποίησε την Κυριακή ο Δήμος Μόρφου, στον Αστρομερίτη.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον χαιρετισμό της, τον οποίο ανέγνωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, Ιωάννης Μαυρομελετίου, συνεχάρη τον Δήμο Μόρφου γιατί με τις εκδηλώσεις αυτές διατηρεί «άσβεστη και ζωντανή την προσμονή της επιστροφής» στη Μόρφου.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι «ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της Μεγαλονήσου ως μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια όπως προβλέπουν οι σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και με την απρόσκοπτη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, αποτελεί διαρκές μέλημα και προτεραιότητα της Ελλάδος όπως και της Κύπρου».

«Ευχή και προσδοκία όλων των Ελλήνων και εμού προσωπικά είναι να μην αργήσει πολύ ακόμα η μέρα εκείνη που οι Μορφίτισσες και οι Μορφίτες θα επιστρέψουν και θα δώσουν νέα πνοή στη σκλαβωμένη πόλη σας, τους κήπους και τους πορτοκαλεώνες σας. Δεν θα σταματήσουμε να επιδιώκουμε για τη Μόρφου όπως και για όλες τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου τη δικαίωση του ιερού αγώνα για ελευθερία», κατέληξε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι είναι «γεμάτος με συναισθήματα και ελπίδα για το αύριο, συγκίνηση να βλέπεις σπίτια κλεισμένα, εκκλησίες, αναμνήσεις να ξετυλίγονται, σπίτια που τα χρησιμοποιούν κάποιοι άλλοι.

Πρόσθεσε ότι αισθάνεται θυμό και θλίψη «για τους Εφιάλτες που επέτρεψαν το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή» γιατί η Ευρώπη πολλές φορές ανέχθηκε την τουρκική προκλητικότητα και γιατί ακόμη και σήμερα κράτη μέλη της ΕΕ πουλούν όπλα στην Τουρκία και δεν υπάρχει εμπάργκο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αισθάνεται υπερηφάνεια για τον Ελληνισμό και για όσους αγωνίστηκαν απέναντι στον Τούρκο εισβολέα υπερασπίζοντας ιερά και όσια. Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα ότι συνεχίζοντας τον αγώνα για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό με βάση το πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, θα έρθει εκείνη η μέρα «που θα υπάρξει η κανονικότητα στην Κύπρο».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός Βουλευτής και επίτιμος δημότης Μόρφου, Πάμπος Χαραλάμπους, υπέδειξε ότι «48 χρόνια κατοχής είναι πάρα πολύς καιρός και πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για να ασκήσουμε πίεση στην Τουρκία».

Ακόμη, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη για τις οικογένειες των αγνοουμένων, τους πρόσφυγες, τη Μόρφου και την Κύπρο.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχετε πολλούς φίλους στο κοινοβούλιο. Θέλουμε να δούμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, θα πιέσουμε γι' αυτό όσο μπορούμε, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει μια δίκαιη λύση για την Κύπρο, αλλά σύντομα», υπογράμμισε ο κ. Χαραλάμπους.

Ο Βρετανός Βουλευτής και επίτιμος δημότης Μόρφου, Sir Roger Gale, στον χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε ο Κυριάκος Κουδουνάς, Αντιδήμαρχος Μόρφου, τόνισε ότι για 39 χρόνια, ως μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων και ως μέλος της Παγκοινοτικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κύπρου του Ηνωμένου Βασιλείου, της οποίας προεδρεύει, στηρίζει την ιδέα της επανένωσης της Κύπρου «βάσει δίκαιων και αποδεκτών όρων».

«Είναι αίσχος ότι για σχεδόν μισό αιώνα, δύο γενεές, ένα κομμάτι της Κύπρου παραμένει υπό την κατοχή ενός άλλου κράτους μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου η Κύπρος βέβαια είναι επίσης πλήρες και εποικοδομητικό μέλος», συμπλήρωσε.

Μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Κοινοβουλευτική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης προέβη στη λήψη δυναμικών μέτρων κατά της Ρωσίας, ανέφερε ο κ. Gale, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα ποτέ τέτοια μέτρα δεν έχουν ληφθεί εναντίον ενός άλλου κράτους μέλους, της Τουρκίας. «Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να σταματήσει», υπέδειξε.

«Κύριε Πρόεδρε, έχετε εργαστεί ακούραστα διά της διπλωματικής οδού και κανένας κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού του βίου δεν έχει σιμώσει περισσότερο από σας την επίτευξη διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Βρετανός Βουλευτής, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Όμως αυτό το επίτευγμα που ήταν εφικτό απομακρύνθηκε -πιστεύω όχι από την καλή θέληση των Τουρκοκυπρίων, αλλά από την αδιαλλαξία ενός δικτάτορα και ενός στρατιωτικού καθεστώτος στην Άγκυρα», πρόσθεσε.

«Αναμένω την ημέρα ότι μαζί με τους Κύπριους φίλους μου θα μπορώ να περπατήσω στους δρόμους μιας ελεύθερης και απελευθερωμένης Μόρφου και οι κοινοβουλευτικοί συνάδελφοί μου και εγώ θα σας στηρίζουμε για όσο χρειαστεί μέχρι αυτό να γίνει πραγματικότητα», κατέληξε ο κ. Gale.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top