ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ποια ηλικία φεύγουν οι Κύπριοι από το πατρικό τους; - Πιο ανεξάρτητες οι γυναίκες από τους άντρες

Σε ποια ηλικία φεύγουν οι Κύπριοι από το πατρικό τους; - Πιο ανεξάρτητες οι γυναίκες από τους άντρες

Δύσκολο φαίνεται να είναι, να πάρει κανείς την απόφαση να φύγει από τη ζεστασιά και τη σιγουριά που προσφέρει το πατρικό σπίτι. Εν έτη 2022, η εν λόγω απόφαση μπορεί να γίνεται ακόμη πιο δύσκολή αφού, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια μπορεί να δυσκολέψει σε τεράστιο βαθμό την απόφαση κάποιου νέου, να ανεξαρτητοποιηθεί και να μετακομίσει σε ένα δικό του σπίτι.

Παράλληλα όμως, σημαντικό είναι να αναφερθεί και το γεγονός ότι στην Κύπρο, ίσως από θέμα κουλτούρας και οικογένειας, οι νέοι τείνουν να αργούν να φύγουν από το πατρικό τους, ίσως επειδή δεν νιώθουν την πίεση να φύγουν σε σχέση με άλλες χώρες, όπου οι γονείς προωθούν τα παιδιά τους μετά από μια συγκεκριμένη ηλικία, να πάρουν την ζωή τους στα χέρια τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, το 2021 σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι νέοι έφυγαν από το πατρικό τους σπίτι, κατά μέσο όρο σε ηλικία 26,5 ετών. Ωστόσο, αυτός ο μέσος όρος ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών.

Τι ισχύει στην Κύπρο

Στην Κύπρο η μέση ηλικία που καταγράφηκε για τους άντρες ήταν τα 28 έτη, ενώ για τις γυναίκες ήταν τα 26,5 έτη. Η διαφορά που καταγράφηκε μεταξύ των φύλων ήταν κατά 1,5 έτος.

Ταυτόχρονα, ο μέσος όρος των Κύπριων νέων που φεύγουν από το σπίτι των γονιών τους καταγράφεται στα 27,2 ετών, αριθμός ο οποίος βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται στην ηλικία των 26,5 ετών.

Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι μεγαλύτερες μέσες ηλικίες, 30 ετών και άνω, καταγράφηκαν στην Πορτογαλία στα 33,6 έτη, την Κροατία στα 33,3 έτη, τη Σλοβακία στα 30,9 έτη, την Ελλάδα στα 30,7 έτη και τη Βουλγαρία στα 30,3 έτη. Αντίθετα, η Σουηδία στα 19 έτη, η Φινλανδία στα 21,2 έτη, η Δανία στα 21,3 έτη και η Εσθονία στα 22,7 έτη, κατέγραψαν τη χαμηλότερη μέση ηλικία ανάμεσα στα κράτη μέλη, όλες κάτω των 23 ετών.

Στις περισσότερες βόρειες και δυτικές χώρες, οι νέοι έφυγαν από το πατρικό τους κατά μέσο όρο έως τα 25 έτη, ενώ στις νότιες και ανατολικές χώρες, η μέση ηλικία ήταν κοντά στα 30.

Πιο ανεξάρτητες οι γυναίκες από τους άντρες

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά μέσο όρο το 2021, οι άνδρες εγκατέλειψαν το πατρικό του σε ηλικία 27,4 ετών και οι γυναίκες στα 25,5 έτη. Αυτή η τάση παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες, δηλαδή οι γυναίκες έκαναν αυτό το βήμα νωρίτερα από τους άνδρες.

Οι άνδρες έφευγαν από το πατρικό τους κατά μέσο όρο, μετά την ηλικία των 30 ετών σε 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κροατία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ισπανία, τη Ρουμανία και την Πολωνία, ενώ αυτό για τις γυναίκες ισχύει μόνο σε δύο χώρες, την Πορτογαλία και την Κροατία.

Το μεγαλύτερο χάσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής στατιστικής, μεταξύ των δύο φύλων σημειώθηκε στη Ρουμανία, όπου οι νέοι άντρες έφυγαν στα 30,3 έτη και οι γυναίκες στα 25,6 έτη, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία με 3,5 χρόνια διαφορά, με τους άνδρες να φεύγουν στα 32 έτη και τις γυναίκες στα 28,5 έτη. Αντίθετα, η Σουηδία, η Δανία και η Ιρλανδία κατέγραψαν το μικρότερο χάσμα μεταξύ νεαρών ανδρών και γυναικών, που έφυγαν από το πατρικό τους στα 0,4, στα 0,5 και στα 0,9 έτη, αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, το χάσμα μεταξύ των φύλων ήταν πιο έντονο σε χώρες όπου οι νέοι έφυγαν από το σπίτι των γονιών τους αργότερα, και λιγότερο εμφανές σε χώρες όπου έφυγαν νωρίτερα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top