ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέλαβε την ετήσια έκθεση της ΡΑΕΚ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέλαβε την ετήσια έκθεση της ΡΑΕΚ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση της ΡΑΕΚ για το 2021.

Επιδίδοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΡΑΕΚ κ. Ανδρέας Πουλλικκάς είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το 2021 ήταν ένα ιδιόμορφο έτος. Με την ανάκαμψη από την πανδημία, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν, όπως και οι τιμές των δικαιωμάτων των εκπομπών θερμοκηπικών αερίων, για αυτό τον λόγο υπήρξε αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού.

Το 2022 ήταν πολύ πιο δύσκολο με τον πόλεμο στην Ουκρανία και πλέον η Ευρώπη βρίσκεται σε ενεργειακή κρίση και πιο συγκεκριμένα σε κρίση φυσικού αερίου.

Εντούτοις στην Κύπρο, η εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αυξηθεί κατά πολύ, έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2018. Η εγκατεστημένη ισχύς σήμερα βρίσκεται στα 550 μεγαβάτ και η συμβατική παραγωγή είναι στα 1500 μεγαβάτ».

Πρόσθεσε ότι αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στα επόμενα χρόνια η ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Είπε, ωστόσο, ότι «το ηλεκτρικό δίκτυο έχει σχεδόν φτάσει στα όρια του», σημειώνοντας ότι χρειάζονται αναβαθμίσεις υποσταθμών και γραμμών μεταφοράς για να μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπενθύμισε ακόμα τη σχετική ρυθμιστική απόφαση της ΡΑΕΚ για επανασχεδιασμό του συστήματος, όπως και του συστήματος αποθήκευσης, για να γίνει αμφίδρομο και έξυπνο, σημειώνοντας ότι τα συστήματα αποθήκευσης με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τη Ευρώπη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, ο κ. Πουλλικκάς είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν παρασύρει και τις τιμές πετρελαίου, σημειώνοντας ότι η ΡΑΕΚ παρακολουθεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα μέτρα που εισηγείται.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το έντονο ενδιαφέρον του για το έργο που επιτελεί η ΡΑΕΚ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τη ΡΑΕΚ για το έργο της και είπε, μεταξύ άλλων, ότι η τιμολογιακή πολιτική στην Κύπρο είναι καλύτερη από άλλων χωρών στην Ευρώπη, αν και το κόστος είναι υψηλό, σημειώνοντας ότι σημασία έχει να δούμε πώς επιταχύνεται η ελευθεροποίηση της αγοράς, και αυτό εξαρτάται από την ενίσχυση ηλεκτρικού δικτύου και των αποθηκευτικών συστημάτων.

Επεσήμανε την ανάγκη επίσπευσης όλων όσων απαιτούνται και για την αδειοδότηση και για τα άλλα εργαλεία που θα συμβάλουν στη μείωση της τιμής και υπογράμμισε πως από πλευράς της η Κυβέρνηση έχει μειώσει τη φορολογία στα καύσιμα.

Πρόσθεσε ότι η όλη προσπάθεια πρέπει να είναι η επικέντρωση στο πώς επιτυγχάνουμε να συμβάλουμε στην ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αναφερόμενος στον Eurasia interconnector είπε ότι πρόκειται για επανάσταση που όταν υλοποιηθεί το 2027 θα σταματήσει την ενεργειακή απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα ενισχύσει τη θέση της Κύπρου σε σχέση με την Ευρώπη.

Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από την άψογη συνεργασία και αλληλοκατανόηση ΡΑΕΚ και ΑΗΚ θα υπάρξει επίσπευση για την ενίσχυση του δικτύου μεταφοράς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top