Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ημέρα Αγνοουμένων: «Μια μέρα θύμησης και τιμής αλλά και ευθύνης» - «Ευθύνη για τη σωστή διακρίβωση της τύχης εκάστου»

Ημέρα Αγνοουμένων: «Μια μέρα θύμησης και τιμής αλλά και ευθύνης» - «Ευθύνη για τη σωστή διακρίβωση της τύχης εκάστου»

Η σημερινή μέρα φέρνει στη μνήμη μας τις 29 Οκτωβρίου 1974, ημέρα που ολοκληρώθηκε στην Κύπρο η ανταλλαγή των αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής.

Όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο Επίτροπος Προεδρίας, ήταν η ημέρα που άρχισε για τον Κυπριακό Ελληνισμό μια νέα τραγική περίοδος αγωνίας και αναζήτησης των εκατοντάδων συμπατριωτών μας που ουδέποτε επέστρεψαν στις οικογένειές τους και έκτοτε η τύχη τους αγνοείται. Μιας τραγωδίας, που, κατά απαράδεκτο τρόπο, συνεχίζεται για εκατοντάδες οικογένειες μέχρι σήμερα. Μιας τραγωδίας που βίωσαν και βιώνουν και δεκάδες άλλες οικογένειες αγνοουμένων μας της περιόδου 1963-‘67.

Η σημερινή μέρα είναι μια δύσκολη μέρα για όλους μας, ειδικά για τις οικογένειες των αγνοουμένων μας που αναμένουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Είναι ταυτόχρονα και μια μέρα θύμησης και τιμής αλλά και ευθύνης. Θυμόμαστε και τιμούμε σήμερα όλους εκείνους που πιστοί στο καθήκον παρέμειναν στις επάλξεις και αγωνίστηκαν πειθόμενοι τοις κείνων ρήμασι. Είναι, όμως, και μια μέρα ευθύνης για όλους εμάς να συνεχίσουμε μαζί με τις οικογένειές τους τον δύσκολο, αλλά και ιερό αγώνα για τη σωστή διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο που βιώνουν οι οικογένειες για τόσες δεκαετίες. Δεκαετίες καθημερινού πόνου, αγωνίας και αβεβαιότητας.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες μας τα προβλήματα και οι δυσκολίες παραμένουν και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Η κατοχική δύναμη που ευθύνεται για τη δημιουργία του προβλήματος, αλλά και για τη μέχρι σήμερα διαιώνιση του με προσκόμματα και τακτικισμούς, εξακολουθεί να αρνείται να συνεργαστεί με ειλικρίνεια για επίλυση του προβλήματος. Ταυτόχρονα, η Τουρκία εξακολουθεί να περιφρονεί με προκλητικό τρόπο και αλαζονεία τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών.

Η απαράδεκτη και απάνθρωπη αυτή κατάσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Αναμένουμε και προσδοκούμε από την πολιτισμένη ανθρωπότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τους ισχυρούς της γης να αναλάβουν ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και να συμβάλουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στον τερματισμό της συνεχιζόμενης τραγωδίας προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.

Από πλευράς μας, θα εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας και θα συνεχίσουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ιερό αγώνα για διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου, είτε αυτός είναι Ελληνοκύπριος είτε Ελλαδίτης είτε Τουρκοκύπριος.

Το μήνυμα Αναστασιάδη

«Η 29η Οκτωβρίου έχει οριστεί απο την ΚΔ ως η Ημέρα Αγνοουμένων. Παρά τις αγωνιώδης προσπάθειες μας εδώ και 48 χρόνια, εκατοντάδες Κύπριοι παραμένουν αγνοούμενοι. Σήμερα είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει το χρέος και την ευθύνη για τη σωστή διακρίβωση της τύχης εκάστου», έγραψε ο Νίκος Αναστασιάδης στο twitter.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΠτΔ για Νεκρή Ζώνη: Υπάρχουν αποφάσεις αν δεν αποκατασταθεί η κατάσταση στον Άγιο Δομέτιο

Ποια η κατάσταση υγείας της μητέρας και της κόρης που νοσηλεύονται με δάγκειο πυρετό – Είναι τελικά μεταδοτικός;

Φυσικό αέριο: Βλέπουμε συνέργειες στην περιοχή της Κύπρου, λέει η Chevron - «Υπάρχουν σημαντικοί πόροι που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί»

Park & Ride: Επεκτείνεται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Νέα δρομολόγια σε Λευκωσία και σκέψεις για επιβολή κομίστρου

Λογαριασμοί ρεύματος: Αισθητή η μείωση – Ποιο το ποσό και μέχρι πότε θα είναι σε ισχύ η επιδότηση

Υφυπουργείο Μετανάστευσης: Κάλεσμα Κυβέρνησης προς Βουλή για ψήφιση το συντομότερο - «Θα έχει ουσιαστικά και πρακτικά οφέλη»ΠτΔ για Νεκρή Ζώνη: Υπάρχουν αποφάσεις αν δεν αποκατασταθεί η κατάσταση στον Άγιο Δομέτιο

ΠτΔ για Νεκρή Ζώνη: Υπάρχουν αποφάσεις αν δεν αποκατασταθεί η κατάσταση στον Άγιο Δομέτιο

Τα Ηνωμένα Έθνη μάς έχουν ενημερώσει ότι θα αποκατασταθεί η κατάσταση πραγμάτων στη νεκρή ζώνη, στον Άγιο Δομέτιο, ωστόσο, αν δεν αποκατασταθεί έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν, αλλά δεν θα τις δημοσιοποιήσουμε, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top