ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανώτατο: "Δικαιολογημένη" η έφεση κατά απόρριψης αιτήματος για περαιτέρω κατακράτηση κατασχεθέντων σχετικά με έρευνες για πολιτογραφήσεις

Ανώτατο: "Δικαιολογημένη" η έφεση κατά απόρριψης αιτήματος για περαιτέρω κατακράτηση κατασχεθέντων σχετικά με έρευνες για πολιτογραφήσεις

Δικαιολογημένη έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο έφεση της Αστυνομίας κατά πρωτόδικης απόφασης που είχε απορρίψει αίτημα της Δύναμης για περαιτέρω κατακράτηση κατασχεθέντων αντικειμένων από δικηγορικό γραφείο, σχετικά με έρευνες για ποινικά αδικήματα που αφορούν σε πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών.

Σε πρόσφατη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε «δικαιολογημένη» την έφεση κατά πρωτόδικης απόφασης που είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του 2021 με την οποία απερρίφθη το αίτημα της Αστυνομίας για περαιτέρω κατακράτηση κατασχεθέντων αντικειμένων από την ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ & ΣΙΑ ΔΕΠΕ, κρίνοντας ότι είναι «είναι εσφαλμένη». Έκρινε επίσης, «ορθό και δίκαιο όπως η κατακράτηση των κατασχεθέντων τεκμηρίων παραταθεί και παρατείνεται μέχρι την αποπεράτωση οποιασδήποτε ποινικής υπόθεσης ήθελε καταχωριστεί σε σχέση με αυτά».

Σύμφωνα με τη δευτεροβάθμια απόφαση, το αίτημα της Αστυνομίας για περαιτέρω κατακράτηση των κατασχεθέντων αντικειμένων, είχε απορριφθεί διότι το προηγούμενο διάταγμα κατακράτησης τεκμηρίων ήταν για περίοδο ενός μηνός, ενώ η Αστυνομία επανήλθε, αφού ο μήνας παρήλθε, χωρίς να είχε καταχωριστεί οποιαδήποτε ποινική υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου, αφού οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονταν.

Η Αίτηση για ανανέωση του διατάγματος κατακράτησης των τεκμηρίων, τέθηκε ενώπιον άλλου Επαρχιακού Δικαστή, όπως αναφέρεται, ο οποίος απέρριψε την Αίτηση της Αστυνομίας στο μεγαλύτερο της μέρος, και συγκεκριμένα στο μέρος που αφορούσε στα τεκμήρια 2-37 και 52-57, επειδή δεν γινόταν ειδική αναφορά στην ένορκη δήλωση που υποστήριζε το αίτημα, ποια συγκεκριμένα τεκμήρια «συνδέονταν» με έκαστο εκδοθέν ένταλμα έρευνας. Διέταξε την επιστροφή των εν λόγω τεκμηρίων στους δικηγόρους της άλλης πλευράς. Ζήτησε επίσης όπως κατατεθούν ενώπιον του κάποια άλλα έγγραφα που είχαν κατακρατηθεί ως τεκμήρια για να αποφανθεί επί του «αν καλύπτονται από το δικηγορικό απόρρητο».

Όπως αναφέρεται, ο Γενικός Εισαγγελέας «αντέδρασε στην πιο πάνω προσέγγιση» και καταχώρησε, αφού εξασφάλισε τη σχετική άδεια, Αίτηση δια Κλήσεως με την οποία αξίωνε από το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωση της απόφασης του Κατώτερου Δικαστηρίου με την οποία διατάχθηκε η επιστροφή των τεκμηρίων 2-37 και 52-57. Το Ανώτατο Δικαστήριο, εξέδωσε το αιτούμενο προνομιακό ένταλμα Certiorari και ακύρωσε την απόφαση ημερ. 20.1.2022 του Κατώτερου Δικαστηρίου για επιστροφή των τεκμηρίων.

Επίσης, ο Γενικός Εισαγγελέας, με την παρούσα έφεση, προσέβαλε την ορθότητα της απόφασης ημερ. 13.12.2021 του Πρωτόδικου Δικαστηρίου να απορρίψει την Αίτηση της Αστυνομίας για ανανέωση του διατάγματος κατακράτησης των αντικειμένων.

Αναφέρεται ότι οι λόγοι της έφεσης ήταν ότι το Πρωτόδικο Δικαστήριο, «εσφαλμένα και καθ΄ υπέρβαση εξουσίας απέρριψε το αίτημα ανανέωσης κατακράτησης Τεκμηρίων για όλα τα τεκμήρια πλην του τεκμηρίου 1, ενεργώντας ως Εφετείο σε απόφαση ομόβαθμου Δικαστηρίου» και ότι «εσφαλμένα» απέρριψε το αίτημα ανανέωσης κατακράτησης Τεκμηρίων «τελώντας υπό νομική πλάνη», ενώ «εσφαλμένα και καθ΄ υπέρβαση εξουσίας, αποφάσισε επί θεμάτων που αφορούν την εκτέλεση των ενταλμάτων έρευνας». Επίσης, αναφέρεται ότι «εσφαλμένα και τελώντας υπό νομική πλάνη» αποφάσισε όπως τα Τεκμήρια τεθούν ενώπιον του για να αποφανθεί κατά πόσο καλύπτονται από το δικηγορικό απόρρητο και ότι «η απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου αποτελεί αντικανονικότητα διαδικασίας και είναι νομικώς εσφαλμένη».

Το Ανώτατο Δικαστήριο, επικαλούμενο τον περί Ποινικής Δικονομίας Νόμο και σχετική νομολογία, έκρινε ότι «ορθά ο Γενικός Εισαγγελέας καταχώρισε ποινική έφεση» ενώ έκρινε «αβάσιμο» και απέρριψε το «προδικαστικό ζήτημα» που ήγειρε η Εφεσίβλητη ότι η παρούσα έφεση θα πρέπει να απορριφθεί, επειδή ενώπιον του Δικαστηρίου δεν υπάρχει έγκυρη έφεση.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι είχε ήδη αποφασιστεί στις 2.8.2021 (από άλλο Επαρχιακό Δικαστή) ότι η κατακράτηση των κατασχεθέντων αντικειμένων ήταν αναγκαία ενώ το Πρωτόδικο Δικαστήριο με την απόφαση του ημερ. 13.12.2021 απέρριψε την Αίτηση για ανανέωση κατακράτησης τεκμηρίων «επικαλούμενο εξουσίες που δεν είχε από το Νόμο». Δεν επικεντρώθηκε στο ένα και ουσιώδες, προστίθεται, κατά πόσο στη βάση των όσων είχαν τεθεί ενώπιον του ήταν δικαιολογημένη η περαιτέρω κατακράτηση των τεκμηρίων. «Ενώ ορθά σημειώνει στην απόφαση του πως δεν θα πρέπει κάθε τεκμήριο να διασυνδέεται «με κάθε αδίκημα που αυτό θα σχετίζεται ή θα τείνει να αποδείξει», και ότι η διαδικασία κατακράτησης τεκμηρίων δεν πρέπει να μετατρέπεται «σε μια υπερδιαδικασία, που πιθανόν να προκαταλάμβανε πιθανή μελλοντική ακροαματική διαδικασία, όπου και κρίνεται η σχετικότητα τεκμηρίων που ζητούνται να κατατεθούν», στο τέλος της ημέρας με την απόφαση του, αυτό είναι που έγινε», αναφέρει η απόφαση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top