ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΤΕΚ: Προειδοποιεί για το φαινόμενο Airbnb - Οι τέσσερις εισηγήσεις

ΣΤΕΚ: Προειδοποιεί για το φαινόμενο Airbnb - Οι τέσσερις εισηγήσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb) κρούει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), παραθέτοντας εισηγήσεις για την αντιμετώπιση των αλυσιδωτών προβλημάτων που προκαλεί η ραγδαία και ανεξέλεγκτη εξάπλωση του φαινομένου στην Κύπρο, ενώ αναφέρεται σε εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για "ανεξέλεγκτη λειτουργία περίπου 80.000 - 100.000 κλινών".

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΣΤΕΚ, ενόψει των εντεινόμενων πιέσεων για να υπάρξει ρύθμιση του φαινομένου των βραχυχρόνιων ρυθμίσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, o Σύνδεσμος επισημαίνει τον έντονο προβληματισμό του επί του θέματος και προβαίνει σε συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Όπως αναφέρει, η μη επαρκής ρύθμιση των συγκεκριμένων καταλυμάτων έχει δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα, τα οποία είναι εμφανή και ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαία η θεσμοθέτηση επιπρόσθετων προνοιών πέραν αυτών που προνοούνται στην κείμενη νομοθεσία.

Ο ΣΤΕΚ θεωρεί απαράδεκτο να υπάρξει περαιτέρω παράταση στην περίοδο χάριτος για εγγραφή των συγκεκριμένων καταλυμάτων στο μητρώο (δεν νοείται περαιτέρω παράταση στην παρανομία και στη φοροδιαφυγή) και επιπρόσθετα εισηγείται τα πιο κάτω μέτρα για την αποτελεσματική ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Πρώτο, όπως η εκμίσθωση ακινήτου να επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο να μην ξεπερνά τις 90 ημέρες σε ετήσια βάση. Δεύτερο, όπως σε συγκεκριμένες περιοχές ή ακόμη και πόλεις όπου οι μόνιμοι κάτοικοι δυσκολεύονται να βρουν σπίτια ή διαμερίσματα για μακροχρόνια ενοικίαση να εξεταστεί το ενδεχόμενο απαγόρευσης της βραχυπρόθεσμης εκμίσθωσης ακινήτων.

Τρίτο, ο Σύνδεσμος σημειώνει πως οι σχετικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη λειτουργία περίπου 80.000 - 100.000 κλινών (όσες περίπου διαθέτει και η νόμιμη ξενοδοχειακή βιομηχανία) βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Κύπρο, εκ των οποίων μόλις 15.000 είχαν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο μέχρι πρόσφατα. Συνεπώς, εισηγείται όπως με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας από τον Φεβρουάριο του 2023, οι αρμόδιοι να προβαίνουν σε διαρκείς ελέγχους ώστε να παταχθεί η παρανομία.

Τέταρτο, όπως καταστεί υποχρεωτική η καταβολή τέλους διανυκτέρευσης και πέμπτο, όπως υιοθετηθούν κανονισμοί ασφάλειας και υγείας.

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι πολλές ευρωπαϊκές πόλεις με μεγάλη τουριστική κίνηση, έχουν προχωρήσει σε δικές τους αυστηρές ρυθμίσεις.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει, στο Παρίσι η βραχυχρόνια μίσθωση επιτρέπεται για 120 μέρες τον χρόνο, σε Λονδίνο και Ρέικιαβικ η εκμίσθωση ακινήτου επιτρέπεται για 90 μέρες, στο Άμστερνταμ μόνο μέχρι 30 μέρες, ενώ σε τρεις περιοχές της πόλης έχει απαγορευτεί εντελώς.

Ενδεικτικά είναι και τα παραδείγματα της Γλασκώβης όπου επιτρέπεται μόνο η εκμίσθωση δωματίου σε διαμέρισμα που βρίσκεται σε κτήριο με κοινή είσοδο, της Βαρκελώνης όπου δεν παραχωρούνται πλέον άλλες άδειες για βραχυχρόνιες μισθώσεις, και της Πάλμα Ντε Μαγιόρκα όπου έχουν απαγορευτεί πλήρως σε κατοικημένες περιοχές.

Η ραγδαία εξάπλωση των υπηρεσιών αυτών, σημειώνει ο Σύνδεσμος, έχει οδηγήσει στην εκτόξευση των ενοικίων σε αρκετές περιοχές με αποτέλεσμα να καθίστανται απαγορευτικά για τους μόνιμους κατοίκους ή να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη η ανεύρεση μόνιμης στέγης για τους γηγενείς πολίτες, ενώ συχνά, δημιουργούνται και σοβαρά προβλήματα οχληρίας για τους μόνιμους περίοικους από τους προσωρινούς ενοικιαστές των καταλυμάτων αυτών.

Επιπλέον, οι Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν σημαντικές απώλειες εσόδων από τη μη φορολόγηση αυτών των δραστηριοτήτων. Ταυτόχρονα, δημιουργείται άνισος ανταγωνισμός με τις ξενοδοχειακές μονάδες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top