ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην «παρΑΤΑση» θα κριθεί η εργατική ειρήνη – Καθοριστικός ο ρόλος του Υπουργού Εργασίας

Στην «παρΑΤΑση» θα κριθεί η εργατική ειρήνη – Καθοριστικός ο ρόλος του Υπουργού Εργασίας

Με εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν, για την ώρα τουλάχιστον, την επίτευξη αμοιβαίας κοινά αποδεκτής λύσης, άρχισε χθες (7/11) η συζήτηση για την ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή) και ο κίνδυνος για διασάλευση της εργατικής ειρήνης είναι πλέον ορατός.

Κατά την χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις εμφανίστηκαν αμετάθετες στις πάγιες θέσεις τους έναντι της ΑΤΑ. Από την μία, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ αξίωσαν την πλήρη κατάργηση του θεσμού, τον οποίο θεωρούν αναχρονιστικό υποστηρίζοντας ότι η διατήρησή του υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Από την άλλη, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ διεμήνυσαν ότι ξεκάθαρος και αμετάθετος στόχος τους, δεν είναι μόνο η διατήρηση της ΑΤΑ, αλλά και η πλήρης απόδοσή της.

Υπό αυτά τα δεδομένα και σε μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να εξευρεθεί λύση, ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, έθεσε χρονοδιάγραμμα έως και τα Χριστούγεννα για κατάληξη σε συναινετική συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν προοπτικές για κατάληξη σε συμφωνία, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να καταθέσει γεφυρωτικές προτάσεις για άρση του αδιεξόδου.

Πάντως, ο Υπουργός Εργασίας στις δηλώσεις του μετά τη χθεσινή σύσκεψη ήταν ξεκάθαρος ως προς την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έθεσε, διαμηνύοντας ότι «μέχρι και τα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχουμε καταλήξει είτε συναινετικά σε συμφωνία είτε σε αδιέξοδο και προτίθεμαι να τηρήσω αυτό το χρονοδιάγραμμα».

«Αν δεν μπορούμε να καταλήξουμε μέχρι εκείνη την ημερομηνία με σαφήνεια, θα δηλώσω ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», τόνισε επικαλούμενος, ταυτόχρονα, την υπευθυνότητα των κοινωνικών εταίρων. «Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν, εντούτοις είναι ξεκάθαρο σε οποιονδήποτε ακούει τις συζητήσεις και είναι στη συνεδρία ότι όντως οι κοινωνικοί εταίροι έχουν την υπευθυνότητα, έχουν τη σοβαρότητα για να επιχειρηματολογήσουν και αντιλαμβάνονται και οι μεν και οι δε κάποιες αναγκαιότητες», επεσήμανε ο κ. Κούσιος.

Τι θα συμβεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία

Σε περίπτωση, πάντως, που εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία, ο Υπουργός Εργασίας θα ανακοινώσει το αδιέξοδο. Σε ένα τέτοιο σενάριο, θεωρείται βέβαιο ότι θα διαταραχθεί η εργατική ειρήνη, αφού οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ήδη προειδοποιήσει με λήψη δυναμικών μέτρων, μη αποκλειομένων και των απεργιών κινητοποιήσεων.

Αυτό είναι κάτι που απεύχονται όλες οι πλευρές και κυρίως ο Υπουργός Εργασίας, ο οποίος επιθυμεί τη συνέχιση της εργατικής ειρήνης.

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της μεταβατικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων τον Ιούλιο του 2017, η ΑΤΑ καταβάλλεται μία φορά το χρόνο και στο 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός). H συμφωνία είχε επεκταθεί μέχρι και το τέλος του 2021 και σήμερα δεν εφαρμόζεται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top