ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ανάλυσε την προοπτική του τουρισμού για το 2023 ο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου

Ανάλυσε την προοπτική του τουρισμού για το 2023 ο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου

Σε συνέδρια του ο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, που έλαβε χώρα την 4η Νοέμβριου 2022 , προέβη σε ανασκόπηση της τρέχουσας τουριστικής περιόδου που σύντομα ολοκληρώνεται και επίσης ανάλυσε την προοπτική του τουρισμού για το 2023.

Η φετινή χρονιά κύλησε πιο ομαλά και ικανοποιητικά από ότι αρχικά περιμέναμε. Αυτό γιατί η ρωσική εισβολή στη Ουκρανία και οι κυρώσεις που ακολουθήσαν και επιβλήθηκαν στην Ρωσία στοιχήσαν περίπου 600,000 τουρίστες στη περιοχή. Το κενό ήτο και παραμένει τεράστιο και αντιλαμβανόμαστε όλοι πως ήταν ι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί τόσο για το 2022 αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Είναι φανερό πως η επαρχία μας κτυπήθηκε περισσότερο από τις άλλες λόγο της εξάρτησης μας στην αγορά αυτή. Φιλοξενούσαμε την μερίδα του λέοντος όσο αφορά την ρωσική αγορά.


Η προσπάθεια μας φέτος , επικεντρώθηκε στις άλλες μας αγορές με στόχο να τις αυξήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να μειώσουμε την απώλεια. Είδαμε και νέες αγορές να αναπτύσσονται και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαιτέρα. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε εν μέρη και σε συνάρτηση με το γεγονός πως αριθμός ξενοδοχείων παρέμειναν κλειστά και άλλα φιλοξένησαν ουκρανούς πρόσφυγες , μειώθηκε η προσφορά δωμάτιων και τα υπόληπτα ξενοδοχεία είχαν ικανοποιητική πληρότητα.

Πέραν του πιο πάνω μεγάλου προβλήματος κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και των αναλωσίμων προϊόντων άλλα και των τροφίμων και ποτών. Η έλλειψη προσωπικού είχε επίσης την δική της αρνητή επίπτωση.
Παρόλα το πιο πάνω , κατορθώσαμε μαζί με τις φιλότιμες προσπάθειες του Υφυπουργείου τουρισμού και ιδιαίτερα το ιδίου του υφυπουργού να περιορίσουμε το πρόβλημα αυξάνοντας τις υπόληπτες αγορές . Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή διαδραμάτισε και το υπουργείο μεταφορών πρέπει να αναφέρουμε, ειδικά στην αύξηση των πτήσεων από τις αγορές αυτές . Η Αγγλία, οι σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης μας βοήθησαν ιδιαίτερα φέτος.

Αν και είναι αρκετά νωρίς για να έχουμε καθαρή εικόνα για το 2023, οι ενδείξεις μας δείχνουν πως, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λόγο του συνεχιζόμενου πολέμου, εκτός απροόπτου θα πρέπει να αναμένουμε μια χρονιά πολύ κοντά στη φετινή. Η ακρίβεια που βιώνουμε τόσα στα καύσιμα των αεροσκαφών , του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και άλλων προϊόντων σπρώχνουν τις τιμές προς τα πάνω και έτσι τα ταξίδια αναμένετε να επηρεαστούν αρνητικά.
Παρόλα τα πιο πάνω αρνητικά , δεν απογοητευόμαστε και η προσπάθεια για αναπλήρωσή του κενού από την ρωσική αγορά συνεχίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις . Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές.

Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα αρνητικό κοκτέιλ εξελίξεων τα τελευταία χρόνια , αλλά είμαστε βέβαιοι, πως ο τουρισμός πολύ σύντομα θα ανακάμψει και θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον πολύ σημαντικό του ρόλο τόσο στην την Κύπρο αλλά και παγκόσμια. Έχει δήξει αλώστε πως έχει γερές βάσεις και αντέχει πολύ περισσότερο από σχεδόν όλες τις άλλες Βιομηχανίες του τόπου μας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top