ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Ο ΟΗΕ το καλύτερο εργαλείο για ευημερούσα κοινωνία

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Ο ΟΗΕ το καλύτερο εργαλείο για ευημερούσα κοινωνία

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν είναι μόνο το καλύτερο εργαλείο για την επίτευξη μιας κοινωνίας ευημερούσας χωρίς αποκλεισμούς και ενός βιώσιμου κοινού μέλλοντος, αλλά αποτελεί και το μόνο μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου, τόνισε ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος συμμετείχε ως Ειδικός Υπουργικός Απεσταλμένος στην Τρίτη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, από τις 13 έως τις 16 Ιουλίου 2015.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε στη χθεσινή του ομιλία στη σημασία της Συνόδου για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης, η οποία λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη συγκυρία, δύο μήνες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου για την υιοθέτηση της Αναπτυξιακής Ατζέντας μετά το 2015 και λίγους μήνες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού για την υιοθέτηση μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και διατήρησης της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω των δύο βαθμών Κελσίου.

Υπογράμμισε επίσης την κρισιμότητα και των δύο αυτών συνόδων, οι οποίες θέτουν τον άνθρωπο και τα όρια του πλανήτη στο κέντρο των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, και επισήμανε τις αλληλένδετες σχέσεις μεταξύ της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης της ανάπτυξης.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ακόμα ότι τόσο η Σύνοδος της Αντίς Αμπέμπα όσο και τα τελικά συμπεράσματά της αποτελούν σημαντικά ορόσημα καθώς αντανακλούν τη συλλογική βούληση της διεθνούς κοινότητας για προώθηση της εφαρμογής της αναπτυξιακής ατζέντας μετά το 2015. Σημείωσε ότι ενώ η Ατζέντα Δράσης της Αντίς Αμπέμπα διαχέεται από το πνεύμα του Μοντερέι, είναι κοινά αποδεκτό ότι έχουν γίνει έκτοτε μεγάλα βήματα σε ό,τι αφορά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των χωρών ανά τον κόσμο και σε όλους τους τομείς.

Την τελευταία δεκαετία, πρόσθεσε, έχουν αναδειχθεί νέες οικονομικές δυνάμεις και παράγοντες οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διεθνείς αναπτυξιακές προσπάθειες, όπως η συνεργασία του Νότου με Νότο, ο ιδιωτικός και επιχειρηματικός τομέας, φιλανθρωπικοί οργανισμοί, καινοτόμοι μηχανισμοί χρηματοδότησης κ.ά. Τόνισε ταυτόχρονα ότι η Επίσημη Αναπτυξιακή Βοήθεια έχει διαδραματίσει και θα συνεχίσει να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και επισήμανε τη δέσμευση της Κύπρου, ως κράτος μέλος της ΕΕ, και παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί από τη συλλογική δέσμευση για Επίσημη Αναπτυξιακή Βοήθεια της ΕΕ, σύμφωνα με την απόφαση της Αντίς Αμπέμπα.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή στις ανάγκες των πιο φτωχών και ειδικά των Λιγότερο Αναπτυγμένων Χωρών, της Αφρικής και των χωρών που εξέρχονται από συγκρούσεις. Της ίδιας προσοχής θα πρέπει να τύχουν, υπέδειξε, και τα Μικρά Αναπτυσσόμενα Νησιώτικα Κράτη τα οποία χρειάζονται υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, ειδικά αυτή της κλιματικής αλλαγής στην οποία έχουν ιδιαίτερη ευπάθεια.

Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρογιάννης μετέφερε το χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς όλους τους συνέδρους, καθώς και ευχαριστίες προς την Κυβέρνηση και τον λαό της Αιθιοπίας για τη φιλοξενία και την άρτια διοργάνωση της Συνόδου.

Ο κ. Μαυρογιάννης, εκπροσωπώντας τη γεωγραφική ομάδα των Ηνωμένων Εθνών Ασίας και Ειρηνικού, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος, εξελέγη ως ένας από τους 24 Αντιπροέδρους, καθώς επίσης Γενικός Εισηγητής (Rapporteur General) της Συνόδου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top