ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαίνεται ο «πόλεμος» κατά των επικίνδυνων κουνουπιών στη Λάρνακα - Εστίες με στάσιμα νερά το «μεγάλο κακό»

Μαίνεται ο «πόλεμος» κατά των επικίνδυνων κουνουπιών στη Λάρνακα - Εστίες με στάσιμα νερά το «μεγάλο κακό»

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» για καταπολέμηση των επικίνδυνων κουνουπιών που εντοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα σε περιοχές της πόλης της Λάρνακας και στα περίχωρα, προκαλώντας ανησυχία στο κοινό και συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει τους πολίτες ότι συνεχίζονται οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών που θεωρούνται επικίνδυνα και ιδιαίτερα αυτών του είδους Aedes aegypti, τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ικανά (υπό κάποιες προϋποθέσεις) να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο, όπως τον ιό του κίτρινου πυρετού, τον ιό του δάγκειου πυρετού, τον ιό ζίκα και τον ιό chikungunya.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου, οι καιρικές συνθήκες συνεχίζουν (τουλάχιστον μέχρι το Σαββατοκύριακο) να είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη τέτοιων κουνουπιών, γι’ αυτό και το κοινό καλείται να λαμβάνει και τα δικά του μέτρα προστασίας. «Οι ψεκασμοί σε ανοικτούς χώρους με στάσιμα νερά, κανάλια και σχάρες ομβρίων νερών διενεργούνται από συνεργείο της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Λάρνακας.

Επίσης, συνεργεία αποτελούμενα από προσωπικό των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και του δήμου συνεχίζουν την εκστρατεία καταπολέμησης του κουνουπιού Aedes aegypti με ενημέρωση του κοινού από πόρτα σε πόρτα, την τοποθέτηση παγίδων ωοθεσίας, την προνυμφοκτονία με ψεκασμούς καθώς και το άδειασμα των δοχείων που περιέχουν στάσιμα νερά. Η όλη εργασία διενεργείται κάτω από την επιστημονική επίβλεψη της ερευνητικής ομάδας του ΤΕΠΑΚ», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Εστίες στάσιμων νερών

Πάντως, παρά τις επανειλημμένες ανακοινώσεις και παροτρύνσεις των Υγειονομικών Υπηρεσιών για την λήψη μέτρων προστασίας από τα κουνούπια αυτά, τα συνεργεία του Δήμου Λάρνακας έχουν διαπιστώσει τις τελευταίες μέρες ότι πολλοί δημότες συνεχίζουν να διατηρούν εστίες με στάσιμα νερά στις οικίες ή στα υποστατικά τους και πιο συγκεκριμένα σε γλάστρες, πιατάκια, δοχεία, βαρέλια, παλιά ελαστικά, παλιά ντεπόζιτα, σχάρες και λάκκους ομβρίων κυρίως σε υπόγεια κατοικιών και πολυκατοικιών ή σε πισίνες που είναι εκτός λειτουργίας. Στάσιμα ακάθαρτα νερά παρατηρήθηκαν και σε ανοικτά οικόπεδα σε διάφορες περιοχές.

Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται δυσκολότερη η καταπολέμηση των κουνουπιών, καθότι συνεχίζεται η εκκόλαψη τους, την ίδια ώρα που τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Για οποιεσδήποτε πληροφορίες σε σχέση με το θέμα των επικίνδυνων κουνουπιών, το κοινό θα πρέπει να αποτείνεται στο Γραφείο Παραπόνων του Δήμο Λάρνακας στο τηλ. 24816530.

Υπενθυμίζεται, ότι αρχικά επικίνδυνα κουνούπια, σε μικρό αριθμό, εντοπίστηκαν στην περιοχή Δρομολαξιάς-Μενεού, ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν και στον οικισμό Τσιακκιλερού. Μικρός αριθμός εντοπίστηκε και στο κέντρο της Λάρνακας και στην περιοχή Αγίου Λαζάρου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top