ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: 33 εκατομμύρια το συνολικό κόστος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας - «Πλήρη σεβασμόστα δικαιώματα των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας»

ΠτΔ: 33 εκατομμύρια το συνολικό κόστος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας - «Πλήρη σεβασμόστα δικαιώματα των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας»

Σε ομιλία προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου για την Α’ Φάση ανέγερσης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.

Δείτε αυτούσια την ομιλία του:

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καταθέτουμε τον θεμέλιο λίθο ενός ακόμη έργου που προστίθεται στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την προαγωγή του ευαίσθητου τομέα της υγείας, αποσκοπώντας στην παροχή υψηλού, ποιοτικού και αποδοτικού επιπέδου ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, τόσο οι ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας όσο και το προσωπικό, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας ενός και μόνο ψυχιατρικού κέντρου στον τόπο μας, θέσαμε ως στόχο την οριστική επίλυση του χρονίζοντος αυτού ζητήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, τροχοδρομήσαμε ως ύψιστη προτεραιότητα τη δημιουργία ενός νέου κέντρου, το οποίο θα βασίζει τη λειτουργία του στις αρχές της σύγχρονης ψυχιατρικής νοσηλείας και τον πλήρη σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Το Νέο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, συνολικού κόστους 33 εκατομμυρίων 200 χιλιάδων ευρώ, περιλαμβάνει άρτια εξοπλισμένες κτηριολογικές εγκαταστάσεις που επιτρέπουν την παροχή υψηλών υπηρεσιών θεραπείας, αποκατάστασης και επανένταξης των εν λόγω ατόμων.

Στην πρώτη φάση, που θεμελιώνουμε σήμερα, συνολικού προϋπολογισμού πέραν των 12 εκατομμυρίων ευρώ, εντάσσεται η ανέγερση:

 

  • Μίας Κλινικής Οξέων Περιστατικών Ανδρών και μία Γυναικών, συνολικής δυναμικότητας 44 κλινών.

 

  • Μίας Θεραπευτικής Μονάδας Εξαρτημένων Ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και Εξωτερικών Ιατρείων, δυναμικότητας 20 κλινών, μέσω της οποίας θα παρέχονται υπηρεσίες απεξάρτησης από το αλκοόλ και άλλες ουσίες.

 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη έχει αρχίσει ο προγραμματισμός για τη δεύτερη φάση υλοποίησης του έργου, που θα αυξήσει τη δυναμικότητα και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης περισσότερων δικαιούχων, το νέο κέντρο αναμένεται να αναβαθμίσει την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα της προσφερόμενης φροντίδας.

Ενώ την ίδια στιγμή, παρέχοντας τα απαραίτητα, ως και ο επιδιωκόμενος στόχος εξάλλου, θα αναβαθμίσει το εργασιακό περιβάλλον των δεκάδων λειτουργών ψυχικής υγείας.

Εκείνο το οποίο θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι, πέραν του έργου που θεμελιώνουμε σήμερα, επιδιώκοντας την ποιοτική ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, εφαρμόσαμε επίσης σειρά άλλων δράσεων.

Μεταξύ άλλων, ενδεικτικά αναφέρω:

  • Την αναβάθμιση της Κλινικής Οξέων Περιστατικών Ανδρών, της Ενδιάμεσης Κλειστής Κλινικής Ανδρών και του Τμήματος Εργοθεραπείας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, συνολικού κόστους 1 εκατομμυρίου 350 χιλιάδων ευρώ.
  • Την κτηριακή αναδιαμόρφωση δομής στην κοινότητα που θα λειτουργήσει ως προστατευμένος ξενώνας για τη φιλοξενία χρόνιων ασθενών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή παραμένουν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Με τη λειτουργία του ξενώνα, θα αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο Αθαλάσσας.
  • Τη λειτουργία της Μονάδας Ασφαλούς Νοσηλείας στην ψυχιατρική κλινική στη Λεμεσό για ψυχικά ασθενείς, δυναμικότητας οκτώ κλινών.
  • Την αναδιαμόρφωση ενοικιαζόμενου χώρου για τη δημιουργία Κέντρου Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών στη Λευκωσία.
  • Την ανάδειξη κέντρων αριστείας εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως το Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών παιδιών και εφήβων στο Μακάριο Νοσοκομείο.

Τα όσα προανέφερα αποτελούν μέρος της ευρύτερης πολιτικής που υιοθετήσαμε με στόχο την πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

 

 

 

Είναι αρκετό και μόνο να σημειώσω ότι, πέραν της μεταρρύθμισης του ΓΕΣΥ, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας παρουσιάζεται αυξημένος κατά 79% σε σύγκριση με την περασμένη δεκαετία.

 

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι δαπάνες του ΟΑΥ για υπηρεσίες φροντίδας των δικαιούχων ΓεΣΥ, το 2022 αναμένεται να ανέλθουν στα 1.35 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ εκτιμάται πως μεταξύ του 2023 έως το 2027 θα ανέλθουν στα 7.3 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

 

 

Επιπλέον τούτων, υλοποιήσαμε και υλοποιούμε αναπτυξιακά έργα, ύψους 351 εκατομμυρίων ευρώ που όχι απλώς συμβάλλουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας, αλλά ικανοποιούν διαχρονικά αιτήματα και αποτελούν καθοριστικές υποδομές για τη λειτουργία του συστήματος υγείας που σήμερα απολαμβάνουμε.

 

Αξίζει την ίδια ώρα να σημειώσω ότι στο πλαίσιο της ιδιαίτερης έμφασης που αποδόθηκε στην υλικοτεχνική υποδομή στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, κατά την περίοδο 2013-2021, οι επενδύσεις σε ιατρικό εξοπλισμό ξεπέρασαν τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

 

Ενώ κατά το τρέχον έτος αναμένεται να δαπανηθούν για ιατρικό εξοπλισμό άλλα 24 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

 

Το πλέον σημαντικό είναι ότι,  πέραν των όσων προνοούνται στους ετήσιους προϋπολογισμούς στο Σχέδιο «Κύπρος – Το Αύριο», έχουν περιληφθεί σημαντικές πρόνοιες για τον τομέα της υγείας, για πρόσθετες δαπάνες, ύψους πέραν των 80 εκατομμυρίων ευρώ.

 

 

 

Πρόνοιες που περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές επενδύσεις που θα συμβάλουν περισσότερο ακόμη στην αύξηση της ετοιμότητας, της ανθεκτικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών του Γενικού Συστήματος Υγείας, ευρύτερα.

 

 

 

Καταλήγοντας, θα ήθελα να τονίσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου, γιατί πλέον μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και ικανοποιείται μία πάγια ανάγκη των ασθενών και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

 

 

 

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς, τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Μεταφορών, τον Υπουργό Εργασίας, όσους εμπλέκονται στις κρατικές Υπηρεσίες Υγείας, τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΟΚΥΠΥ, του ΟΑΥ, εκεί και όπου έχουν λόγο συμβουλευτικό, ως επίσης όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συνεργάστηκαν προς την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου.

 

Θέλω να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι ο εργολάβος, γνωστός για τη συνέπεια και την ακρίβεια του, θα ολοκληρώσει και αυτό το έργο το συντομότερο με επιτυχία.

 

Σας καλώ να εργαστείτε με την ίδια αφοσίωση, έτσι ώστε το έργο να ολοκληρωθεί όπως έχει συμφωνηθεί.

 

Εύχομαι η συνέχιση αυτών των προσπαθειών να βρει και θα βρει ευήκοον ους και σε όσους θα με διαδεχθούν.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top