ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Τα τελευταία δέκα χρόνια ολοκληρώθηκαν 27 ανεγέρσεις σχολικών μονάδων αξίας άνω των 100 εκ. ευρώ»

ΠτΔ: «Τα τελευταία δέκα χρόνια ολοκληρώθηκαν 27 ανεγέρσεις σχολικών μονάδων αξίας άνω των 100 εκ. ευρώ»

Την τελευταία δεκαετία ολοκληρώθηκαν 27 ανεγέρσεις σχολικών μονάδων συνολικής αξίας πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης 13 νέα έργα υποδομής, εκτιμημένης αξίας πέραν των 110 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα εγκαίνια των έργων αναδόμησης και αποκατάστασης του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το Παγκύπριο Γυμνάσιο από την ίδρυση του το 1812 συνέδεσε άρρηκτα την πολυσήμαντη πορεία του με την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Το εκπαιδευτήριο, συνέχισε, αναγνωρίστηκε σε φάρο φωτεινό, διαφυλάττοντας σε στιγμές κρίσιμες για τη δοκιμαζόμενη πατρίδα μας, την εθνική μας ταυτότητα και διαδραματίζοντας, παράλληλα, καθοριστικό ρόλο για την εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι αναγνωρίζοντας το μέγεθος της αξίας του Παγκυπρίου Γυμνασίου, στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής για την Παιδεία, «θέσαμε ως στόχο να αναδείξουμε τη συμβολή του στα Ελληνικά Γράμματα και γενικότερα την πνευματική ζωή του τόπου μας, αλλά και να διαφυλάξουμε τη συνέχιση της προσφοράς του ως σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης, για τις παρούσες και τις μέλλουσες γενιές». Συμπλήρωσε ότι με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική φυσιογνωμία και την ταυτότητα του Εκπαιδευτηρίου, δόθηκε προτεραιότητα στην πλήρη ικανοποίηση των εκπαιδευτικών αναγκών, μέσα από την αναδόμηση και αποκατάσταση των κτηρίων του.

Σημείωσε ότι τα έργα, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια 804 χιλιάδες ευρώ, άρχισαν τον Ιούνιο του 2016 και ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η πρώτη φάση, είπε, που εγκαινιάσθηκε τον Ιανουάριο του 2018, περιλάμβανε την ανέγερση νέας πτέρυγας, την επισκευή των διατηρητέων κτηρίων της οδού Θησέως και την κατασκευή μέρους της αθλητικής υποδομής.

Σήμερα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «παραδίδουμε στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα, το αναβαθμισμένο ιστορικό κτήριο της Σεβερείου Βιβλιοθήκης και της Πτέρυγας Θεοδότου, όπως και το κεντρικό κτήριο διοίκησης και της Πτέρυγας Χατζηκωστή».  

Επιπροσθέτως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, προς την κατεύθυνση της περαιτέρω αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του Παγκυπρίου Γυμνασίου,  το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, προώθησε και υλοποιεί καινοτόμες δράσεις. Αναφέρθηκε στη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος Γυμνασιακού Κύκλου Διαθεματικής και Διεπιστημονικής Μάθησης, με δύο κατευθύνσεις, της διδασκαλίας της μεθοδολογίας STEΑM, με αξιοποίηση της Σεβερείου Βιβλιοθήκης και των ιστορικών Μουσείων του Σχολείου, και της μελέτης της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού. Στο Πρόγραμμα, είπε, φοιτούν μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής περιφέρειας.

Πρόσθεσε ότι σημαντική ήταν και η μεταφορά και λειτουργία του Μουσικού Γυμνασίου Λευκωσίας, η ίδρυση και  απογευματινή λειτουργία στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη του Κέντρου Κλασικών Σπουδών και Ελληνικών Γραμμάτων, για μαθητές από όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Λευκωσίας, η λειτουργία Κέντρου Διαδραστικής Μάθησης και η ψηφιοποίηση του πλούσιου αρχείου των χειρογράφων, χαρτών, παλαιτύπων, κειμηλίων που διαθέτει το Σχολείο, ώστε να διασωθούν και να είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.

Είναι προφανές, δήλωσε ο Πρόεδρος, ότι το Παγκύπριο Γυμνάσιο, μέσα από τη νέα του μορφή και τον αναβαθμισμένο του ρόλο, μετατρέπεται ξανά σε ένα πρότυπο εκπαιδευτήριο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης, το ίδιο ενδιαφέρον «επιδείξαμε για το σύνολο των σχολικών εγκαταστάσεων του τόπου μας».

Σημείωσε ότι την τελευταία δεκαετία ολοκληρώθηκαν 27 ανεγέρσεις σχολικών μονάδων συνολικής αξίας πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ, 285 επεκτάσεις, αντισεισμικές αναβαθμίσεις, γενικές βελτιώσεις και ανακαινίσεις, καθώς και πέραν των 800 μικρότερης κλίμακας έργα, συνολικής αξίας πέραν των 120 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης 13 νέα έργα υποδομής, εκτιμημένης αξίας πέραν των 110 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι το πλέον σημαντικό είναι ότι ο μελλοντικός προγραμματισμός που υιοθετήθηκε στο Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – Το Αύριο» για τον πυλώνα της Παιδείας, περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους πολιτικής και επενδυτικές δράσεις, ύψους πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες αναμένεται να δώσουν ουσιαστική συνέχιση στους σχεδιασμούς, αλλά και την περαιτέρω αναβάθμιση του έως τώρα παραχθέντος έργου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν άοκνα με στόχο την αποκατάσταση της αίγλης και την προσφορά του Παγκυπρίου Γυμνασίου στα Ελληνικά Γράμματα και στην Παιδεία.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Παγκυπρίου Γυμνασίου, Λοΐζος Σέπος, δήλωσε στον χαιρετισμό του ότι με τα σημερινά εγκαίνια το Παγκύπριο Γυμνάσιο παραδίδεται στη νέα γενιά ανακαινισμένο, διατηρώντας πάντα αναλλοίωτη την πανάρχαιη ελληνική του ψυχή. Πρόσθεσε ότι ύστερα από 75 ολόκληρους μήνες, δύσκολων εργασιών, κατά τους οποίους το σχολείο συνέχισε αδιαλείπτως τη λειτουργία του, μέσα σε αντίξοες συνθήκες διδασκαλίας και μάθησης, «καταφέραμε σήμερα με την ολοκλήρωση των εργασιών να έχουμε στα χέρια μας ένα σχολείο με σύγχρονο πρόσωπο προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της εποχής μας, αλλά και του μέλλοντος».

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πραγματοποιεί σήμερα περιοδεία στη Λευκωσία όπου επιβλέπει και εγκαινιάζει την κατασκευή έργων ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης κατέθεσε το πρωί τον θεμέλιο λίθο της Α΄ φάσης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αθαλάσσας και επιθεώρησε τα έργα ανάπλασης του χώρου στο παλιό ΓΣΠ. Επίσης, εγκαινίασε το Κέντρο Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης για ενίσχυση της απασχόλησης και επιχειρηματικής δράσης, το κτίριο του παλιού Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο αποκαταστάθηκε και θα στεγάσει το Διοικητικό Δικαστήριο,  και τα  έργα αναδόμησης και αποκατάστασης του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Με βάση το πρόγραμμα, στις 19:00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τελέσει τα εγκαίνια ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου των οδών Μακαρίου – Ευαγόρου και Στασικράτους και ακολούθως θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top