ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Εφιάλτης για τα κόμματα οι «αντάρτες» - Aνοίγουν τον ασκό οι διαγραφές

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Εφιάλτης για τα κόμματα οι «αντάρτες» - Aνοίγουν τον ασκό οι διαγραφές

Ανησυχία προκαλούν στα επιτελεία των κομμάτων και των υποψηφίων που στηρίζουν, οι απώλειες ψηφοφόρων που μετακινούνται προς άλλες επιλογές, ειδικότερα οι διαφοροποιήσεις στελεχών από τις κομματικές αποφάσεις.

Παλαιότερα η πειθαρχία στα κελεύσματα των κομματικών ηγεσιών ήταν σχεδόν απόλυτη, ωστόσο, με την παρέλευση του χρόνου τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί πολύ, ειδικά σε μια εποχή κατά την οποία οι δεσμοί της κοινωνίας με τα κόμματα χαλαρώνουν όλο και πιο πολύ. Πλέον στις εκλογές πολλά κόμματα βλέπουν πάλαι ποτέ φίλιες δυνάμεις να επιλέγουν άλλους δρόμους. Όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα μετρούν απώλειες, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, σε επίπεδο ψηφοφόρων.

Τα πράγματα γίνονται σοβαρά όταν οι μετακινήσεις δεν αφορούν μεμονωμένα στελέχη αλλά έχουν μαζική μορφή. Για παράδειγμα το ζήτημα που παρατηρείται στον Δημοκρατικό Συναγερμό είναι διαφορετικό. Η ηγεσία μετρά απώλειες από ψηφοφόρους που γυρίζουν την πλάτη στην υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου και στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος δεν είναι ακριβώς ξένο σώμα, ούτε και μπορεί να ιδωθεί ως πολιτικός αντίπαλος με την ακριβή έννοια του όρου. Παρόλο ότι στον ΔΗΣΥ εκτιμούν ότι στον ένα μήνα που απέμεινε οι απώλειες θα περιοριστούν την ίδια ώρα ο λιγοστός χρόνος που απέμεινε δεν επιτρέπει ψευδαισθήσεις για μηδενισμό του κοντέρ του τέως υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος δείχνει να αντέχει στις πιέσεις που δέχεται, ένδειξη ότι έχει παγιώσει την υποστήριξη σημαντικού κομματιού της εκλογικής βάσης του ΔΗΣΥ. Το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας απασχολεί την ηγεσία της Πινδάρου εδώ και αρκετούς μήνες και σε μεγάλο βαθμό τη διχάζει. Ο τρόπος χειρισμού του ζητήματος Νίκου Χριστοδουλίδη πηγαινοέρχεται καιρούς εδώ ένα χρόνο, από τότε που οι δρόμοι τους χώρισαν οριστικά. Ωστόσο, οι φωνές για δραστικές λύσεις ποτέ δεν εξασφάλισαν την πλειοψηφία, περισσότερο από φόβο ότι τελικώς θα ευνοήσουν τον τέως υπουργό αντί να τον τιμωρήσουν. Εντονότερα τέθηκε το θέμα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου τον Ιούλιο, όταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξασφάλιζε τη στήριξη του ΔΗΚΟ. Ωστόσο, στην κρίσιμη εκείνη συνεδρίαση, ο Αβέρωφ Νεοφύτου πήρε το ζήτημα επάνω του και έκλεισε τη συζήτηση, λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι κόμμα διαγραφών και ότι «ο καθένας κανονίζει την πορεία του και έχει να λογοδοτήσει στον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού».

Δεν ξεφούσκωσε

Ωστόσο στην Πινδάρου αναγνωρίζουν ότι οι εκτιμήσεις για «ξεφούσκωμα» της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη μετά το καλοκαίρι αποδείχθηκαν λανθασμένες, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις. Το ζήτημα της διαγραφής τέθηκε εκ νέου πρόσφατα στο Πολιτικό Γραφείο που συνήλθε πριν τις γιορτές, αλλά και πάλι οι φωνές για δραστικές λύσεις δεν πλειοψήφησαν, ενδεχομένως γιατί αντίθετες με μια τέτοια προσέγγιση είναι πολλές φωνές με βαρύτητα στο κόμμα, με πιο δυνατή εκείνην του Νίκου Αναστασιάδη.

Ανώδυνη λύση

Γι᾽αυτό το λόγο προτιμήθηκε η φαινομενικά πιο ανώδυνη λύση, που προβλέπει ότι όποιος καταστρατηγήσει απόφαση της παράταξης, τἰθεται αυτομάτως εκτός κομματικού μητρώου. Στη βάση αυτής της απόφασης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θεωρείται ότι τέθηκε εκτός μητρώου του ΔΗΣΥ με την υποβολή της υποψηφιότητάς του. Το ίδιο και όσοι από όσους υποστήριξαν την υποψηφιότητά του και έχουν την κομματική ιδιότητα, δηλαδή ο πρώην αντιδήμαρχος Εγκωμης, Γιάννος Ιωάννου, η Μικαέλλα Μέσσιου, σύζυγος του δήμαρχου Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και ο επιχειρηματίας Πασχάλης Θεοφάνους. Για προφανείς λόγους η ηγεσία του ΔΗΣΥ δεν θέλει να αναδείξει το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας σε αυτή την κρίσιμη φάση της προεκλογικής εκστρατείας γιατί θα οδηγήσει την παράταξη σε μια άκρως επικίνδυνη ατραπό εσωστρέφειας. Εξάλλου, σε περίπτωση που τεθεί ευρύτερο ζήτημα διαγραφών, τότε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις διαστάσεις που θα λάβει, εάν το δημοσκοπικό εκτόπισμα του Νίκου Χριστοδουλίδη εντός του κόμματος επιβεβαιωθεί και στην κάλπη. Ορισμένα στελέχη του κόμματος εκφράζουν επίσης την ανησυχία ότι η αβεβαιότητα της έκβασης της αναμέτρησης του Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη για την πρόκριση στον δεύτερο γύρο δεν προσφέρει την ευχέρεια «καθαρών» λύσεων με διαγραφές, για λόγους που είναι προφανείς. Οι πρώτες αντιδράσεις που διατυπώθηκαν από διαγραφέντες, δείχνουν ότι το ζήτημα θα έχει και συνέχεια, προφανώς την επομένη των εκλογών.

Και στην ΕΔΕΚ

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος κινείται και η ηγεσία της ΕΔΕΚ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις «ανταρσίες» στελεχών, που δεν ακολουθούν την απόφαση για στήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη. Θέλοντας να αποφύγει τις πειθαρχικές διαδικασίες που είναι χρονοβόρες και προκαλούν αναστάτωση εντός και εκτός κόμματος, το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε ενεργοποίηση του άρθρου 17 του καταστατικού που προνοεί απώλεια τις ιδιότητας του μέλους για τα μέλη που παραβιάζουν αποφάσεις του κόμματος. Τα μέλη που διαγράφονται έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν επανεγγραφή μετά την παρέλευση ενός έτους. Ως εκ τούτου, η διαγραφή του Κωστή Ευσταθίου, ο οποίος πρότεινε την υποψηφιότητα του Γιώργου Κολοκασίδη, μη ακολουθώντας την απόφαση του Κινήματος για στήριξη Νίκου Χριστοδουλίδη, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Τόσο στην περίπτωση του ΔΗΣΥ όσο και στην ΕΔΕΚ, πολλά θα εξαρτηθούν την επομένη των εκλογών και το αποτέλεσμα της κάλπης θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την έκβαση της διελκυστίνδας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top